Moglo je i drugačije - Srbija pala u Stožicama posle produžetaka

Autor: Nemanja Janošev
sreda 17.08.2022.
22:39
Izvor: Sportske.net

Moglo je biti i drugačije, ali vremena za napredak i te kako ima.

KSS
KSS

Povezane vesti

Košarkaška reprezentacija Srbije izgubila je od Slovenije sa 97:92 (17:21, 28:21, 22:23, 19:21, 11:6) u Stožicama u prijateljskoj utakmici.

Bila je to dobra provera i solidna utakmica za oba tima, uz pojedine diskutabilne sudijske odluke. Ali, kada se uzme u obzir da, samo što su pripreme okončane i da pojedini procenti nikako nisu bili realni, mesta za boljitak i te kako ima u svakom smeru.

Srbija je utakmicu počela u nešto višoj petorci koju su činili Micić, Kalinić, Marinković, Lučić i Jokić. Bio je to dobar start našeg tima, prevashodno defanzivno, dok je na surpotnoj strani bilo poprilično promašaja, što sa distance, što ispod koša, a posebno s penala. Jokić je bio ključna figura s početkom duela i uglavnom je on bio taj koji je fauliran i koji je često imao loptu u svojim rukama. Razliku je pravila vrlo dobra odbrana, kao i šut za tri poena.

Centar Nagetsa bio je nešto nervozniji imajući u vidu njegove pokrete, te vrlo skroman procenat šuta iz igre i sa penala, ali imajući u vidu period adaptacije na FIBA pravila, tako nešto je razumljivo. Uglavnom je sarađivao sa Vasom Micićem i to je izgledalo poprilično dobro.

Slovenci su pomalo negodovali zbog suđenja, posebno nakon što je njihov rezervni centar Žiga Dimac već u prvom kvartalu sakupio tri faula. Mora se istaći da je razlika u kvalitetu slovenačke selekcije bila vidna kada na parketu nije bilo Dončića i braće Dragić.

Trojke su donele razliku u korist Srbije i nakon 15 minuta igre bilo je 30:30. U poslednjem minutu, konačno je Nikola Jokić pogodio oba penala i tako ponovo izjednačio rezultat. Sam finiš prvog dela ostao je zabeležen faulovima u korist Slovenije, što je nerviralo Svetislava Pešića koji je smatrao da su sudije jeftino svirale prekršaje koji su doneli domaćinima prednost u prvom poluvremenu, uključujući i trojku Klemena Prepeliča sa 10 metara u poslednjoj sekundi.

U nastavku je Slovenija uglavnom bila u prednosti, ne većoj od pet poena koju su sticali nekoliko puta u toku susreta, ali je Srbija isto tako uzvraćala odličnim rolama Davidovca i Kalinića i nastavilo se u ritmu u kojem je utakmica u egalu, a potom odlazi u korist domaćina.

Zonska odbrana je uglavnom dobro obavljala posao, dok su se jači kontakti često izbegavali. Kao najveće zvezde svojih timova Nikola Jokić i Luka Dončić odigrali su poprilične uloge i minute u svojim timovima.  Neko čiji je učinak nedostajao i ko je potpuno van ritma bio je Nemanja Nedović sa nekoliko velikih promašaja i nerezonskih odluka, ali opet kažemo, selekcija je tek izašla iz priprema i još uvek rade do starta takmičarskih utakmica.

I, šta se desi kada Slovenci odu na „+5“? Srbija stiže. Sjajnu trojku pogodio je Micić za novo izjednačenje 82:82, da bi ubrzo nakon toga i propuštenog napada Slovenije i Jokić žustro protestovao zbog odluke sudija da mu upišu faul.

Ušlo se u samu završnicu, Vasa je promešao odbranu Slovenaca i poentirao za prednost Srbije u poslednjem minutu. Dončić je s penala vratio prednost u korist "zmajčeka", da bi Srbija tražila način za povratak prednosti. Jokić je, kao po naivici na ovoj utakmici, bio na liniji penala i s polovičnim učinkom bila je drama - 86:86.

U produžecima, Srbija je imala previše neiskorišćenih napada, za razliku od branilaca evropskog trona kojem je Vlatko Čančar trojkom napravio krucijalnu razliku. Srbija je imala napad za povratak prednosti iz kojeg su iznudili ekstra posed, ali Vanja Marinković je oba puta promašio svoje šuteve za tri poena i na tome je Pešićev tim stao.

Srbija će već u petak igrati novu proveru protiv selekcije Italije, te je vremena za analizu malo. Jokić je imao mizerne procente sa linije penala (promašio sedam), Nedović je šutirao 0/8 za tri poena, određeni faulovi u korist Slovenije su bili diskutabilni...

Nikola Jokić je ubacio 26 poena, uz 12 skokova, Micić je ubacio 17 uz 8 asistencija. Luka Dončić je blistao u dresu Slovenije sa 34 poena.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke