Moskva pokazuje da Zvezda vapi za klasičnom četvorkom

Autor: Nemanja Janošev
petak 13.09.2024.
19:16
Izvor: Sportske.net

Hoće li Zvezda pred start sezone ipak reagovati?

KK Crvena zvezda
KK Crvena zvezda

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde ostvarili su do sada polovičan učinak na VTB kupu u Moskvi.

Juče su u tesnom meču poraženi od CSKA, a danas su bili sigurniji od Lokomotive iz Kubanja te im preostaje borba za treće mesto imajući u vidu sistem takmičenja u prestonici Rusije.

Do sada smo imali prilike da vidimo da Crvena zvezda i dalje traži svoju šutersku formu, ali bi trebalo istaći da nedostaju Miloš Teodosić, Rokas Gedraitis i Nemanja Nedović koji mogu da doprinesu na tom polju. Isto tako, videli smo da Janis Sferopulos ne računa posebno na Dalibora Ilića jer je on jedini igrač uz Andreja Kostića kojem nisu dodeljeni minuti u Rusiji.

Međutim, ono što je upečatljivo i bivalo je posebno interesantno za videti jeste - kako će se pokrivati pozicija "četvorke" koja je deficitirana u timu grčkog stručnjaka. Računali su u klubu na dolazak Filipa Petruševa pred start sezone, ali povrede u Olimpijakosu zatvorile su vrata tom dogovoru. 

Na mestu krilnog centra viđali smo Majka Dauma, Nikolu Kalinića i Dejana Davidovca. Osim Dauma, Crvena zvezda u ovom trenutku nema klasičnu "četvorku", pa tu poziciju moraju s njim da popunjavaju dvojica pomenutih srpskih košarkaša. I to je problem, jer oni ne mogu u toj meri da doprinesu poziciono, posebno ne na niskom postu, te da pružaju kontinuiranu podršku centru u vidu ofanzivnih skokova... Od trojice igrača videli smo tek tri postignute trojke i ukupno 29 poena na dva duela (17 protiv CSKA, 12 protiv Lokomotive). Od 178 postignutih timskih poena Crvene zvezde, samo 29 došlo je od krilnih centara, odnosno od ljudi koji su više ili manje vremena pokrivali tu poziciju.

Naravno, nastupali su oni i na svojim primarnim mestima na parketu, ali utisak je jednosmerna ulica - Zvezda može imati dosta poteškoća ukoliko ne nađe rešenje. 

Kako smo ranije pisali, ideja je da Nikola Kalinić uz Majka Dauma bude u rotaciji na toj poziciji, a ne bi trebalo zaboraviti da je i Rokas Gedraitis korišćen u te svrhe prošle sezone. Filip Petrušev bi eventualno mogao da pristigne na zimu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke