Može li Fener protiv svih problema? Barsa i CSKA favoriti?

Autor: Darko Mitrović
sreda 21.04.2021.
13:15
Izvor: Sportske.net

Počinje završni deo sezone u Evroliogi.

EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU
EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Povezane vesti

Nakon 34 kola, osam ekipa ide dalje i nastavlja da sanja evropski san. Do samog kraja gledali smo neizvesnu sezonu, što za borbu za Top 8, što za što bolju poziciju i prednost domaćeg terena. Iako publike nema, zbog kovid situacije, putovanja i cela logistika znaju biti veoma naporni, sigurno da domaći teren nije zanemarljiva prednost.

Ipak sve što se sada desilo se zaboravlja, okreće se novi list i svaka od ovih plej-of serija je prilika za neke nove heroje, a izrazitih favorita gotovo da nema. Uloge trenera se znatno povećavaju, jer se stvara više vremena za pripremu utakmice i prilagođavanje za protivnika. Vreme je da krenemo od parova i vidimo šta nas to očekuje.

Barselona(1) - Zenit(8)

Svako ko bi na prvu, očekivao laganu šetnju Katalonaca do završnog turnira, ali ipak kada malo zagrebemo po površini, možemo videti neke od aduta ekipe iz Sankt Petersburga. Barselona je od starta opravdala ulogu jednog od favorita. Ulaganja pre svega u dovođenje Jasikivičijusa na mesto šefa struke i Kalatesa na mesto organizatora igre se u potpunosti isplaćuje. Ekipa je dobila generala na terenu koji je uspeo da poveže redove i ekipu prepunu individualnog talenta pretvori u tim. Količina napadačkog arsenala je prosto neverovatna i opasni su iz gotovo svih pozicija.

Sa druge strane ekipa Zenita je ove godine dosta dugo bila najveće iznenađenje lige, gde su jedan period bili čak i u prva 4 tima Evrope. Ipak nakon nekoliko lošijih partija morali su da se “čupaju” u zadnja dva meča gde su imali imperativ pobede protiv Makabija i PAO-a. Ekipa
Zenita je po prvi put selektirana da bude što kompaktnija i ne izgleda kao skupina kvalitetnih pojedinaca koji su došli da odrade ugovor i odigraju za novi. Bivši Barselonini članovi, Ćavi Paskval i Kevin Pengos su pokretači svega onoga što se dešava na terenu. Vidimo veoma čvrstu odbranu i mnogo pik n rol situacija pogotovo u tandemu Pengos-Gudaitis.

Kada pričamo o tome šta će odlučiti ovu seriju, svakako da u duelu dve najbolje odbrane i dve ekipe čiji napadi dosta zavise od šuta za tri poena, X faktori će biti upravo to. Bivše Zvezdine haubice Beron i Kej Si Rivers će biti veoma bitni sa jedne strane, dok će se sa druže strane tražiti Higins i Abrines. U duelu dve ekipe sa veoma sličnim stilom, Barselona je ipak veliki favoriti pre svega zbog individualnog kvaliteta.

CSKA(2) - Fenerbahče(7)

Duel velikana i ekipa koje su prethodnih godina bile jedne od glavnih favorita za osvajanje.

Fenerbahče je nakon odlaska Željka Obradoviića doživeo veliki udarac i na vrelu stolicu seo je Igor Kokoškov. Sezona je počela jako sporo za njih i uz nekoliko neverovatnih poraza, od kojih je najgori bio od Reala čak -39, izgledalo je kao da će se ekipa potpuno raspasti.

Doselekcijom i dolaskom pre svih Marka Gudurića sezona se okrenula i oni su jedna od ekipa koja je u najboljoj formi. Trio De Kolo-Gudurić-Veseli svakako drže ključeve pobede, ali veliki problem predstavlja povreda Jana Veselog za kog je veoma upitno da li će zdrav dočekati ovu seriju.

Kada smo kod problema, ne možemo zaobići Majka Džejmsa. Momak neospornog talenta, košgeterskih sposobnosti, ali i veoma nemirnog karaktera. Već nekoliko puta je ulazio u sukob sa Dimitrisom Itudisom i sada je gotovo izvesno da neće nastupati do kraja sezone.

To je ozbiljan udarac za Moskovljane, koji već jedan izvesni period ne mogu da računaju na Nikolu Milutinova. Ipak ako neka ekipa ima dubinu da nadoknadi izostanak dva ovakva igrača to je onda ekipa CSKA. Udaće se u čvrstu odbranu, Itudisove minijature i napadačku nepredvidljivost Vila Klajburna. Ni poslednji problemi sa koronom neće baš doprineti
iznenađenju ovde.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke