Mršić uzburkao region, istina o silasku Hrvata sa postolja

Autor: Aleksandar Golubović
sreda 15.09.2021.
16:23
Izvor: Sportske.net

Malo poznati detalji.

Beta/BranislavBožić/Mo

Povezane vesti

Nekadašnji hrvatski reprezentativac Veljko Mršić otkrio je dodirnuo je u jednu od najbolnijih tačaka u istoriji košarke na ovim prostorima, a to je silazak sa postolja "Vatrenih" na Evropskom prvenstvu 1995. godine.

U godini kada je buktao rat na ovim prostorima reprezentacija tadašnje SR Jugoslavije osvojila je EP u Atini, a Hrvati su odlučili da bojkotuju ceremoniju dodele medalja.

Od tada ih prati veliko prokletstvo, a Mršić je posle više od četvrt veka pokušao da objasni pozadinu priče.

"Trećina Hrvatske je bila okupirana. Prvi put smo se sastali s Jugoslavijom, oni su došli tamo, zvali su ih Jugoslavija, a na dresu su imali četiri slova "S", to je nama tada bio simbol nečeg drugog. Već posle meča za treće mesto, pričalo se da neće svirati 'Hej, Sloveni', nego će svirati 'Bože pravde' ako Jugoslavija osvoji. Mi igrači smo se tamo skupili, šta ćemo, kako ćemo. Neko je pričao sa Brdoljakom i on je rekao da treba da ostanemo na postolju, da se ne povlačimo. Ta utakmica se završila kako se završila , bilo je tu dosta polemika zbog suđenja. Dolaze Litvanci u jednom trenutku i oni kažu da će se povući sa postolja", rekao je Mršić gostujući u podkastu "Inkubator".

A zatim je prešao na dalji tok dešavanja.

"Kad su oni to rekli, onda se i mi povlačimo. Došli smo na postolje, izašlo se na dodelu medalja, sa idejom da se i mi i oni povučemo sa postolja. U jednom trenutku, Arturas Karnišovas dolazi, govori nama da su Litvanci dobili naređenje da moraju da ostanu na postolju. Mi smo već bili doneli odluku. Kažem, iz današnje perspektive, sigurno takvu odluku ne bismo doneli. Ali ono vreme, 1995. godina, to je bilo pre Oluje, trećina Hrvatske okupirana... Odluka je bila takva kakva je bila. Poznavali smo se, nije to bilo sad nešto da smo stalno bili zajedno. U ono vreme je bilo tako. Kako je njima šahovnica bila simbol za ustaštvo, nama je četiri "S" bilo simbol za četnike", naveo je on.


Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.