Muta Nikolić otvorio dušu, hvali Čovića, Kokoškov ''emotivno oštećen''...

Autor: Darko Mitrović
utorak 28.12.2021.
19:44
Izvor: Sportske.net, Sportklub

Čovek koji je mnogo toga preturio preko glave u trenerskoj karijeri i koji ima mnogo toga da kaže.

Beta/Branislav Božić/Mo
Beta/Branislav Božić/Mo

Povezane vesti

Posle odlaska sa klupe nacionalnog tima, gde je nekoliko godina bio pomoćnik Saši Đorđeviću u periodu kada je Srbija osvajala srebra na Svetskom, Evropskom prvenstvu i Olimpijskim igrama, Miroslav ''Muta'' Nikolić vratio se klupskoj košarci i sada je aktuelni šef struke novosadske Vojvodine koja se bori za vrh tabele u Košarkaškoj ligi Srbije.

U susret novogodišnjim praznicima, Nikolić je dao opširan intervju za ''Sportklub'', a reprezentacija je, naravno, bila neizbežna tema.

Zanimljiv stav ima o bivšem selektoru Igoru Kokoškovu koji nije uspeo da odvede Srbiju na Olimpijske igre, a punu podršku daje aktuelnom selektoru Svetislavu Pešiću.

''Naslušao sam se onog: 'Lako smo potrošili Igora Kokoškova.' A da je bio neki 'ovdašnji' trener, posle poraza od Italije, ma svi bi ga razapeli... Da vam kažem nešto, on je sto odsto zaslužio da bude selektor, ali... On je emotivno 'oštećen', ne oseća pripadnost Srbiji, dečko više od dve decenije živi i radi u SAD, da ne pominjem njegove ranije reprezentativne (evropske) angažmane (Gruzija, Slovenija). Posle poraza od Italije, delovao mi je 'mrtav, hladan', a mi svi da se izbodemo nožem. Sigurno mu nije bilo svejedno, ali ništa nije moglo da se primeti na njemu. On je 'hladan čovek', zato i može da radi u NBA. A mi samo 'pišemo' pobede i, ako može stalno zlata. Jeste, bilo je ludo dobrih generacija, navikneš narod na najsjajnija odličja, ali i iritiraš rivale.

Svaka medalja je 'okej'. Kao što smatram da je Svetislav Pešić idealan izbor da ponovo radi sa najboljom selekcijom. Ima znanje, iskustvo, a i mi svi ostali, iz branše, tu smo da mu pomognemo. Dopalo mi se što gleda i mečeve KSL, dolazio je i u Novi Sad ('Muto, ti uvek imaš nekog igrača'). Ali, moramo da imamo na pameti da dolazi i vreme podmlađivanja najboljeg tima. Reprezentaciji želim sve najbolje, ali za tim kormilom je sve tako jednostavno teško, imaš ili nemaš uspeha, to je poenta'', objašnjava Nikolić.

Tokom trenerske karijere vodio je i Partizan i Crvenu zvezdu, pa nije moglo i bez pominjanja naših najboljih klubova, ali i Mege koja se posebno ističe formiranjem igrača za najjaču ligu sveta, NBA ligu. Posebne pohvale uputio je prvom čoveku Crvene zvezde Nebojši Čoviću.

''Ne slažem se sa Miškom, ali je 13 igrača Mege završilo na draftu ili u NBA. To je više od 12 nekadašnjih prvotimaca NBA. Znači, ne moraš da igraš za večite, da bi stigao u najjaču ligu sveta. Onda, Ražnatović je najbolji evropski menadžer, koji mnogima nađe posao, pa nije ni važno u kakvim sam odnosima sa njim. Napravio je stabilan klub, kojeg istina ne zanimaju titule, već da se klinci pokažu. A to ne mogu u Partizanu i Zvezdi, koji moraju da jure rezultate.

Da nije Čovića, Zvezda ne bi postojala. Moram da budem i malo ličan. Kada sam bio zaražen koronom, Nebojša se raspitivao za moje zdravlje i poslao mi lekove. Neki mnogo bliži meni, ni telefon nisu okrenuli. U profesionalnom smislu, mislim da Srbija zaslužuje dva evroligaša, večite rivale, nisu ni Grčka, ni Turska bolji od nas. Kao što bi jedna Mega, čačanski Borac ili FMP mogli da igraju i u KLS, ne samo u regionalnoj ligi. Bilo bi dobro za ovdašnji basket'', objašnjava Nikolić.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke