Muta o odlasku Pešića: "Sve je moguće osim drvene furune"

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 11.09.2024.
10:45
Izvor: Sportske.net

Istaknuti trener smatra da nije iznenađenje odlazak Pešića.

aba liga
aba liga

Povezane vesti

Miroslav Muta Nikolić, istaknuti trener koji je prošao kroz reprezentacije Jugoslavije i Srbije kao asistent nekada Dudi Ivkoviću, potom Željku Obradoviću i na kraju Aleksandru Đorđeviću, govorio je o rezultatima Svetislava Pešića na klupi Srbije za "Sport klub".

"Selektoru je istekao ugovor, čovek odlazi sa solidnim rezultatima, olimpijskom bronzom i svetskim srebrom. To nije ništa iznenađujuće, sve je moguće osim drvene furune, što imam običaj da kažem. Svi budu, pa jednog dana odu, tako će biti izabran i novi selektor", rekao je popularni Muta. 

Smatra da je možda i bitnije ko će igrati za reprezentaciju od selektora. 

"Koliko je važno ko će voditi A tim, ništa manje nije značajno, ako ne i više, igrači, reprezentativni kandidati koji će da se odazovu. Reprezentacija je čast, to nikada ne sme da se zaboravi. Ja sam bar tako vaspitavan", rekao je Nikolić. 

Srpska košarka je i dalje u samom svetskom vrhu.

"Sve moje kolege, pa i moja malenkost, mi smo trenerski vojnici Srbije, koji znaju šta znači uspeh najboljeg tima. Mislim da bi trebalo da ima više kandidata, recimo pet, šest, onih koji rade u inostranstvu, ali i onih koji žive i bore se u ovoj zemlji. Onda neće biti teško da se izabere najbolji, niti će bilo ko imati razloga da se buni.“

Zna trener Nikolić gde treba najviše raditi kako bi se održavao uspeh u seniorskoj reprezentaciji Srbije. 

"Moramo da povedemo računa da mlađe reprezentativne selekcije vode treneri koji rade u Srbiji, poznaju igrače, aktivno prate njihov razvoj, ne gube kontakt sa potencijalnim reprezentativcima tokom klupskih sezona. Tako je bilo u vreme kada su stasavali naši najveći asovi da ih ovoga puta ne nabrajam. Mislim da je to bila dobra praksa.“

Ono što je Svetislav Pešić često napominjao, jeste da treba pojačati Košarkašku ligu Srbije. 

"Voleo bih da se promeni i tretman Košarkaške lige Srbije, da se potrudimo da ojača, postane respektabilna… A sve zbog mladih i šanse da više igraju, samo se tako postaje igrač, pa i kandidat za A tim, onaj o kome svi sanjaju. To bi trebalo da bude naš veliki, dugoročni zadatak, svih nas koji volimo i živimo za ovaj sport. Ne kažem da je izbor selektora nevažan, taman posla. Koga god da izaberu, imaće podršku struke i javnosti", rekao je Miroslav Nikolić. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke