Na muci se poznaju junaci - Partizan pobedio prvaka Evrope!

Autor: Darko Mitrović
petak 16.12.2022.
22:23
Izvor: Sportske.net

Kad Partizan igra, ne može da bude dosadno ove sezone!

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

U utakmici 14. kola Evrolige, košarkaši Partizana večeras su u ''Štark Areni'' savladali aktuelnog prvaka Evrope, Efes sa 82:79.

Ovo je peta pobeda crno-belih kojom su prekinuli seriju oe pet uzstopnih poraza u Evroligi i sada imaju ukupan skor 5-9. Efes je pretrpeo sedmi neuspeh i sada ima po sedam pobeda i poraza.

Na početku meča odata je pošta našoj fudbalskoj legendi Siniši Mihajloviću, koji je danas preminuo u Rimu posle teške bolesti, a navijači Partizana su se od Mihe oprostili i transparentom na kom je pisalo ''Siniša, počivaj u miru''.

Prva četvrtina protekla je u boljoj igri Partizana, Alen Smailagić i Dante Egzum su prvi uspeli da uhvate napadački ritam, pogodili su i dve trojke u uvodnim minutima meča, pa je Partizan brzo poveo sa 12:5.

Ovaj deo igre obeležila je i povreda najboljeg igrača Efesa Vase Micića koji je nezgodno doskočio posle duela sa Papapetruom, ali na svu sreću ta povreda nije bila teže prirode, pa se Micić već početkom drugog kvartala vratio na teren.

Međutim, najveći problem za odbranu Partizana, pogotovo u drugoj četvrtini bili su Rodrig Buboa i Ante Žižić koji su zajedno postigli 28 poena (15+13) od ukupno 37 koliko je Efes imao na kraju prvog poluvremena. Osim što crno-beli nisu uspeli da zaustave njih dvojicu, Obradovićev tim je imao i sve više problema u napadu, pa su gosti iz Istanbula otišli na odmor sa devet poena prednosti - 37:28.

Nije obećavao ni početak treće deonice u kojoj je Efes stigao i do deset poena prednisti - 44:34, ali kako se bližio kraj ovog dela igre, sve raspoloženiji za igru bio je najbolji igrač Partizana ove sezone, snažni centar Matijas Lesor. Najviše zahvaljujući njemu, Partizan je napravio seriju 8:0 i nakratko poveo sa 53:52, ali Buboa nije dao crno-belima da nešto duže zadrže ovu minimalnu prednost.

Isti igrač je nastavio da ''teroriše'' odbranu Partizana i početkom poslednje deonice, kada je Efes poveo sa 64:59, a Buboa stigao i do svog 28. poena.

Ono što je dodatno otežavalo posao crno-belima je to što ih od prve četvrtine nije služio šut za tri poena, sve do četiri minuta pre kraja, kada Naneli konačno pogađa, i to za vođstvo od 68:67!

Odmah zatim sjajna odbrana Papapetrua, pa pogodak Pantera za dva poena i vođstvo od 70:67.

2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Trener Efesa Ergin Ataman reagovao je tajm-autom posle kog Žižić zakucava, zatim Egzum pravi korake u napadu Partizana i crno-beli su ušli u još jednu dramatičnu završnicu ove sezone.

Na dva minuta i 14 sekundi pre kraja, Egzum pogađa uz faul za novu ekploziju oduševljenja na tribinama i Partizan stiže do ''plus četiri''! Ali, na minut i po pre kraja Neneli gubi loptu u napadu i omogućava laku kontru gostima koji smanjuju na 71:69.

Dante Egzum realizuje novi napad Partizana, a na drugoj strani je fauliran Žižić koji pogađa jedno slobodno bacanje i Efes prilazi na 75:72 na ulasku u poslednji minut meča.

Papapetru ne koristi sledeći napad Partizana, Danston to kažnjava na drugoj strani i Efes prilazi na 75:74 na 37 sekundi do kraja!

Posle Obradovićevog tajm-auta, Džejms Naneli pogađa trojku za delirijum na tribinama - 78:74!

I kada se činilo da Partizan ovo ne može da prokocka, usledila je nova drama. Posle Atamanovog tajm-auta, gosti za manje od sekunda, iz dva poteza stižu do pogotka - Micić asistira, a Buboa pogađa za 78:76!

Nravno, reagovao je i Željko Obradović tajm-autom, posle kog je Naneli iznudio slobodna bacanja na 11 sekundi do kraja. Kamera je u tim trenucima uhvatila Tristana Vukčeviuća koji nije mogao ovo da gleda, ali Naneli je oba puta bio precizan.

Na drugoj strani M'Baje pogađa trojku, posle čega je Panter fauliran.

Pogodio je oba bacanja kapiten Partizana i rešio meč!

Egzum, Panter i Naneli sa po 18 i Lesor sa 13 poena i pet skokova predvodili su ekipu Partizana, a u Efesu najbolji Buboa sa 30 i Žižić 20 poena i devet skokova. Vasa Micić ih je pratio sa 14 poena, šest asistencija i četiri skoka.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke