Na Zapadu ništa novo?

Autor: Mladen Heleta
utorak 22.10.2024.
12:45
Izvor: Sportske.net

Kao i obično, potpuno otvoreno…

AP Photo/Jack Dempsey
AP Photo/Jack Dempsey

Povezane vesti

Zapadna konferencija će vrveti od pretendenata na prvo mesto, što se tiče onih vodećih timova, jedino su Klipersi slabiji, mladi lavovi Oklahome kucaju na vrata, Denver ima dva MVP igrača u timu, Lejkersi su više cirkus, Voriorsi kreću u eru bez Kleja. Za razliku od Istoka ovde nema izrazitog favorita za prvo mesto…

JUGOZAPAD

Ovde je uvek zanimljivo, mada je San Antonio u procesu stvaranja novog tima jer je tu Luka Dončić, kao i Pelikansi i Hjuston koji imaju zanimljiv projekat, dok Memfis na neki način zavisi od "bubica" neprilagođenog majstora Dža Moranta.

Dalas Maveriksi

Ovo će biti sezona velikih obećanja, nakon debitantskog puta Luke Dončića u finale. Seltiksi su bili preveliki zalogaj za Slovenca, ali je tim pojačan za Kleja Tompsona pa će bekovska linija sa Dončićem, Irvingom i Klejom biti zastrašujuća, ako ostanz zdravi. Jasno da žele korak dalje, i od 50 pobeda u regularnom delu i od igranja za prsten. Podsetimo veliki posao je završen tokom prošle sezone dovođenjem Pi-Džej Vašingtona i Danijela Gaforda, a Derek Lajvli bi trebalo da nastavi sa progresom. Zatvoriće reket, mogu da igraju odbranu na šampionskom nivou, mada nisu uspeli da zadrže Derika Džonsa Džuniora. Jedan su od favorita za titulu na Zapadu, mada daleko od toga da Džejson Kid ima odgovore na sva pitanja.

Nju Orleans Pelikansi

Dočekali smo i da Zajon bude zdrav, sada u Lujzijani čekaju da ponovo odigrao veliku većinu utakmica u sezoni i to je ključ za Pelse. Dodali su veliko ime u Dešaunu Mareju, zadržali iskusne igrače Ingrama i MekKoluma, ali problem je po nama reket. Neće biti lako nadoknaditi odlazak Valančijunasa, nema više ni nedorečenog ali korisnog Larija Nensa Džuniora pa će i dalje tražiti centra. Ipak, tržište nije baš puno u ovom trenutku pa, više-manje ekipa iz Nju Orleansa.

Hjuston Roketsi

Kako rekosmo, interesantan projekat. Hjuston je dobro igrao prošle sezone, Alperen Šengun izrasta u neku vrstu "bejbi" Jokića, Džajlen Grin je odigrao sjajno proleće, dosta su doprineli iskusniji igrači VanFlit i Dilon Bruks. Ovog leta nisu menjali puno, što je i logično, nastaviće da razvijaju tim, interesantno će biti uklapanje trećeg rukija sa drafta, Rida Šeparda. Ovaj momak sa Kentakija je najbolji prospekt koledž košarke za ovo leto. Jedan drugi momak koji je takođe bio treći pit, Džabari Smit Džunior bi mogao konačno da eksplodira. Solidan potencijal za Roketse, imaju i iskustvo u vidu Stivena Adamsa, pa i zahvalnog Džoka Lendejla. Ime Udoka ima sa čim da radi, ali je rano za veća dostignuća.

Memfis Grizlisi

Ovo će biti potpuno drugačija sezona, podsetimo prošle godine je Dža Morant bio suspendovan 25 prvih mečeva, posle se povredio. Sa njim i bez njega, to su potpuno drugačije priče, pa ako Memfis bude kompletan, ima tu materijala za dobru godinu. Oni su prošlu sezonu, kada je bilo jasno da nemaju šansu bez lidera iskoristili da promovišu mlađe igrače, videćemo kako će teći oporavak Dži-Dži Džeksona i Vinsa Vilijamsa, ali druge stvari su važnije. Pre svega, kako će uklopiti najboljeg centra univerzitetske košarke Zaka Edeja. On je terorisao rivale na Perdju, ali ovo je drugi nivo kvaliteta, biće mu potrebno vreme. Uz Moranta, teret bi trebalo da ponesu Bejn, Smart, Džaren Džekson Džunior. Mogu da budu u top 10, ali je klupa, pre svega centarske pozicije tanka za neki bolji rezultat.

San Antonio Sparsi

Kada završite sa 22 pobede, jasno, niko ne može da se nada, pa ni Greg Popović da će duplirati rezultat, ali dodali su senzacionalnom Vembanjami nekoliko iskusnih igrača. Kris Pol je želeo nešto različito, veteran je mogao da se bori za titulu, ali došao je u Teksas u zalazak karijere da pomogne procesu. Biće i mentor za najboljeg beka na draftu, Stefona Kastla. Četvrti pik stiže posle nove titule na "martovskom ludilu" sa Konektikatom. Od iskusnih igrača dodali su Harisona Barnsa, "Pop" će nastaviti da razvija igrače poput Sošana, Vasela, Keldona Džonsona. Mladost je i prednost, ali i ozbiljan hendikep ako govorimo o narednoj sezoni. Napraviće više pobeda, ali nedovoljno za plej-of.

SEVEROZAPAD

U ovoj diviziji su tri tima sa 55+ pobeda prošle sezone, i to praktično smeštena unutar minimalnih razlika u procentima, trka za vrh je bila foto-finiš. Oklahoma, Denver i Minesota imaju najveće ambicije, ostatak očekuje napredak, ali politikom sitnih koraka.

Denver Nugetsi

Titulu nisu odbranili, nisu ni bili blizu, Minesota kao da je spremila ekipu da ih zaustavi (to mišljenje dele i kouč Meloun i Jokić). Izgubili su posle titule par igrača sa klupe, smanjena rotacija je uzela danas. Uz to, Džamal Marej je imao velike padove, nestao je i u plej ofu Majkl Porter Džunior, ni najbolji igrač današnjice ne može da osvaja sam titule. Sada su Jokiću doveli Rasela Vestbruka koji je na jednoj strani ogromno pojačanje, na drugoj može da bude tempirana bomba. Stigao je i Šarić da pojača rotaciju, ali su izgubili Koldvel-Poupa i Redžija Džeksona. Nisu bolji nego što su bili, Jokić ih čini kandidatima za titulu, ali ako Marej značajno ne bude bolji nego prošle sezone, realno, ima boljih ekipa i to najmanje tri ili četiri.

Minesota Timbervulvsi

Igrali su finale i rešili da krenu novim putem. Da li je to što su se oslobodili Taunsa (malo je sve olakšala eksplozija Naza Rejda) i ključeve dali Entoniju Edvardsu dobra ili loša stvar. Mišljenja su podeljena, mi smo bliži onom polu koji tvrdi da je napravljen dobar potez. DiVinćenco i Rendl su baš ozbiljna pojačanja iz Niksa, ne zaboravite da je prokaženi Gobert i dalje top defanzivac, da na spoljnim pozicija MekDenijels igra strašnu odbranu. Dodajte na sve da su trampom dobili i osmog pika, doveli su Roba Dilindžema sa Kentakija. Tačnije prosledili su im ga Sparsi za pikove sa početka sledeće decenije. On će učiti od Majka Konlija. Mnogi se neće složiti, ali po nama je Minesota jača od Denvera.

Oklahoma Tander

Šampion divizije izaziva uzbuđenje, ne samo zbog Džildžesa Aleksandera. Prosek godina je oko 24, dodali su Isaju Hartenštajna iz Niksa, Karuza iz Bulsa, pa sada odbrana i spolja i u reketu dobija konture. Sam Presti radi odličan posao kao GM, sa Džajlenom Vilijamsom i Četom Holgrenom, on je jakom nukleusu pridodao dva odlična igrača i nije izgubio gotovo ništa. Imaju dubinu, mogu da pretče svakoga, bogatiji su za iskustvo izgubljenog polufinala protiv Dalasa. Ovo bi mogla da bude sezona nove potvrde za Tander, polufinale konferencije je minimum očekivanja od najtalentovanijeg tima na svetu.

Juta Džez

Proces se nastavlja, tridesetak pobeda od prošle sezone su dobra osnova, ali nismo optimisti kada je Juta u pitanju. Markanen je rovit, Klarkson je prošle sezone razočarao, imaju potencijal u Sekstonu, Vokeru Kesleru, pokupili su pikove poput Kodija Vilijamsa, Kolijea i jednog od obećavajućih centara na draftu Kajla Filipovskog sa Djuka, no, po nama nije tako pametno graditi budućnost franšize na Markanenu.

Portland Trejlblejzersi

Godina "zero" posle odlaska Lilarda bila je prema očekivanju prepuna poraza. Traže identitet, dosta su imali problema sa povredama, pa na kraju loša završnica, pružanje šanse klincima su rezultirali 21 pobedom. Sa drafta su pokupili profil koji im nedostaje, centa Ju-Kona i NCAA šampiona Donovana Klingona, birali su sedmi i on je bio logičan pik. Dodali su Denija Avdiju, od starijih su tu Ejton, Grant, Anferni Simons, da ne nabrajamo. Ruki muke Skuta Hendersona su dokumentovane, i on bi trebalo da pokaže drugačije lice, ali očekivati od Portlanda bilo šta u narednim godinama osim sticanja iskustva u donjem domu Zapada je iluzija.

PACIFIK DIVIZIJA

Na papiru ovde je uvek najkvalitetnije (ili skoro uvek) i najatraktivnije jer se igra brza košarka i spektakl uvek ima prioritet. Svih pet timova su bili pozitivni, ali paradoksalno niko nije bio ozbiljan kandidat za velike stvari iz raznoraznih razloga.

Los Anđeles Klipersi

Dobili su diviziju, napravili 60+ pobeda, ali to su Klipersi. "Prokletstvo" tako glasi jedna sjajna knjiga o njima i to će se nastaviti. Israznili su novčanik da bi sačuvali Kavaja, on je sada povređen, Pola Džordža nisu imali da plate, pa će na Hardenova pleća veći deo odgovornosti. Ono što će biti novo je dvorana, ali navike su stare. Klipsi su doveli dosta vrednih pojačanja za klupu, Batuma, Moa Bambu, "ludog" Kevina Portera Džuniora koji može da znači nevolju, osim Džordža otišao je i Vestbruk. Ova ekipa je slabija nego prošle sezone, Leonardova povreda će ih baš udaljiti od bilo kakve nade u završnicu.

Los Anđeles Lejkersi

To je više cirkus nego tim. Lebron je doveo sina, na klupi je Darvina Hama zamenio Džej-Džej Redik koji je bio ozbiljan igrač, videćemo šta će izvući od ostatka tima, Lebron Džejms i Entoni Dejvis (ako ne bude onih uvrnutih povreda) su konstanta. Ali svi ostali su suprotno od toga, pre svih D'Anđelo Rasel, pa Ostin Rivs, da ne nabrajano. Trener debitant, dosta negativne pažnje zbog Bronija i veliki broj igrača koji nisu garancija za bilo šta. Po nama, čak i sedmo mesto od prošle sezone je nedostižno za Lejkerse koji će morati da krenu u novu fazu istorije.

Feniks Sansi

I ovde je trener nov, Majk Budenholcer je oznaka kvaliteta, jedan iz Popovićevog rasadnika, čovek sa prstenom i ambicijom da poboljša odbranu koja je glavni problem. Ali, to nije garancija i prethodnik Fogel je osvojio titulu i to odbranom, pa je kratko trajao. Eksperiment sa tri zvezde, Durantom, Bilom i Bukerom se nije isplatio, nije nađen pravi miks igrača jer su naslovna lica u timu pojela budžet. Tražili su ovog leta jeftine slobodne agente, Plamli, Monte Moris, Tajs Džons, sve to nije nešto što će u pustinji značajno povećati šanse. Oni glavni rivali su se pojačali, pogledajte kako izgleda Minesota koja ih je počistila u plej-ofu. Ko zna, možda polazimo od pogrešne pretpostavke da većina tih super-timova ne uspeva više da dominira i da Sansi idu pogrešnim putem. A možda nas demantuju. Ipak, borba za titulu ne dolazi u obzir.

Golden Stejt Voriorsi

Nema više "Spleš braće", Kari će morati bez Kleja. Taj utisak dominira, verovatno je zlatno doba Voriorsa prošlost, otišao je i Kris Pol, pa kreće tranzicija. Stef će je predvoditi, uz Drejmonda Grina, to su ostaci zlatne prašine u timu Stiva Kera. Ima tu "mesa", Kuminga izrasta u odličnog igrača, očekujte i da Brandin Podzijemski odigra dobru sezonu, ne usuđujemo se da garantujemo za Endrjua Viginsa koji od šampionske sezone 2022. ne uspeva da podigne nivo igre. Prošle godine ih je Sakramento oduvao u plej-inu, ni ove ne vidimo Voriorse u top šest.

Sakramento Kingsi

Prošla sezona je bila dobra, D'Aron Foks je odigrao sjajnu godinu, Sabonis je mašina za dabl-dablove, Malik Monk jedan od najboljih šestih igrača lige. To je solidna osnova, sada je stigao DeRozan, istina sa teretom od 35 godina i ne tako dobrom odbranom (to je ono što je po našem mišljenju problem sa Kingsima), pa će svakako Foks imati koga da ponese deo odgovornosti u ofanzivi. Majk Braun je dobio produžetak ugovora, ostanak trenera znači stabilnost, ali nekako su jednodimenzionalni. DeRozan je upgrade na Kigena Mareja, ali su u nekim drugim linijama tanki. Aleks Len neće nikada biti rešenja za reket, niti alternativa za Litvanca, pitanje šta mogu da očekuju od Orlanda Robinsona, lak je za to što će se od njega tražiti. Mnogi veruju da Kingsi mogu da osvoje Pacifik, ali nama to govori više o kvalitetu ostalih ekipa...

Na Zapadu će dominirati Dalas, Minesota, Denver, Oklahoma, dodajemo Pelikanse, eventualno Sakramento, Sanse na suvi kvalitet "trojke", nemamo poverenja u timove iz El-Eja (jasno, računamo sa dužim odsustvom Kavaja), ali ni u Voriorse koji bi ipak trebalo bez problema da budu u top 10. Memfis je vezan za "mušice" Moranta, Hjuston ima potencijal za plej-in, možda i borbu za šesto mesto, San Antonio će nastaviti da se razvija u pravom smeru, Juta i Portland su najgori timovi konferencije.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke