Nahbar: ''Ako ne plaćate igrače, ne možete da potpisujete nove. To se desilo u slučaju Crvene zvezde''

Autor: Darko Mitrović
nedelja 05.05.2024.
14:02
Izvor: Sportske.net

Izvršni direktor ELPA Boštjan Nahbar vidi napredak u tretmanu igrača u Evroligi.

Starsport
Starsport

Povezane vesti

ELPA je Udruženje igrača Evrolige koje brani prava svojih članova, a trenutno su aktuelni pregovori o novom dogovoru sa Evroligom.

Na tu temu je, između ostalog, govorio i nekadašnji slovenački košarkaš, a sada izvršni direktor ELPA Boštjan Načbar za španski ''Mundo Deportivo''.

"Mislim da smo već ovih prvih godina mnogo napredovali, posebno u rešavanju problema neplaćanja. S druge strane, imamo drugi sistem lekarskog mišljenja, što je veoma važno i igrači ga koriste. Popravili smo standarde u svim klubovima, i u medicinskim delovima, a takođe smo postavili pravila o dužini predsezone, koliko i kada možete da trenirate.

Sezona evroligaša je veoma teška jer igra na dosta utakmica. A sada razgovaramo sa Evroligom o tome kako da rastemo zajedno, iako kada počnete da pričate o novcu, sve košta više'', kaže Nahbar.

On posebno ističe važnost finansijske stabilnosti u klubovima Evrolige u pogledu redovnog i pravovremenog isplaćivanja plata.

"Mislim da smo minimizirali problem. U sadašnjem sistemu, ako ne plaćate svoje igrače, ne možete da potpisujete nove. To se desilo u slučaju Crvene zvezde i bilo je prilično značajno jer je uticalo na Kampaca, ali to tako funkcioniše“, objasnio je Nahbar.

Ali, ostaje nerešen problem prevelikog broja utakmica, čak u određenim slučajevima i veći od broja mečeva koje imaju NBA igrači.

''Već smo dostigli ukupan limit utakmica. Više ne može da se uradi, ali problem je što postoje nacionalne lige i u slučaju Španije, gde je liga na visokom nivou, to je ludo.

Igrači vole da igraju utakmice, ono što ne vole su putovanja i treninzi. Zato tražimo balans kako bismo smanjili broj treninga i smanjili pripreme, sa maksimalnim ograničenjem od 35 dana. To je dobro, ali ima situacija tokom sezone u kojima ima previše putovanja i previše utakmica, posebno zato što saradnja lige i domaćih liga nije dobra.

Ideja je mnogo, ali malo pomaka. Jedino što su uradili je da su postigli dogovor da u februaru evroligaši odu da igraju sa reprezentacijama i to je to. Ja sam već veoma razočaran jer sam mislio da će posle godinu dana razgovora i pregovora biti više uspeha, a nema ga mnogo“, tvrdi Nahbar.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke