Najlepša "čairska" bajka - Srbija u Nišu postala prvak Evrope!

Autor: Lazar Nikolić
nedelja 30.07.2023.
22:27
Izvor: Sportske.net

Bravo, dečaci!

FIBA
FIBA

Povezane vesti

Juniorska košarkašaka reprezentacija Srbije osvojila je Evrobasket u Nišu.

"Orlići" su u hali "Čair" na najlepši mogući način ispisali sjajnu sportsku priču i oduševili sve ljubitelje košarke u Srbiji.

Prepune tribine "Čaira" vodle su sjajnu generaciju predvođenu najboljim juniorem Evrope Nikolom Topićem pod dirigenskom palicom selektora Nenada Stefanovića do evropske krune.

U finalu je Srbija savladala branioca trofeja, selekciju Španije rezultatom 81:71 (24:24, 17:16, 15:11, 25:20).

Blistali su večeras Nikola Topić i Mitar Bošnjakovića. Topić je utakmicu završio sa 24 poena, dok je Bošnjaković postigao tri manje. 

U redovima Španije najefikasniji je bio Marijo Sent-Saper sa 17 poena, Ugo Gonzalez je meč završio sa 16 poena.

Od samog starta finala igralo se u rezultatskom egalu. Prva četiri poena za našu selekciju postigao je Pavle Mišić, dok je na drugoj strani stvari u svoje ruke uzeo Ugo Gonzalez. U finišu prve deonice verovatno najbolji igrač Evrobasketa Nikola Topić preuzeo je odgovornost i blistao na oba kraja terena, a na kraju prve četvrtine bilo je nerešeno 24:24.

Španci su bolje započeli drugi period, a sudije svojim odlukama "unervozile" naše mlade košarkaše, a sve je kulminiralo tehničkom greškom za Andreja Mušickog. Ipak, Topić je svojim majstorijama držao "orliće" u egalu. Na kraju prvog poluvremena "orlići" su na krilima fantastičnog plejmejkera imali minimalno vođstvo od 41:40.

Izabranici selektora Nenada Stefanovića dobro su započeli drugo poluvreme, trojku je pogodio sjajni večeras Mitar Bošnjaković, a naš tim po prvi put imao četiri poena prednosti (44:40), a nakon još jednog velemajstorskog prodora Topić i "plus šest" (50:44).

U poslednjoj deonici Srbija je odigrala izvanredno. Blistali su Bošnjaković i Aleksa Ristić i trojkama "zatrpali" koš rivala. Posle Ristićeve Srbija je imala prvu dvocifrenu prednost (56:46), a kada je Pavle Nikolić ubacio novu trojku za Srbiju "Čair" je eksplodirao, a "orlići" imali maksimlanih "plus 13" (69:56) na šest minuta do kraja utakmice.

Uspeli su Španci da trojkom Lukasa Mare dođu na jednocifren zaostatak (71:62) na četiri minuta do kraja, ali je trojkom maestralni Bošnjaković vratio Srbiji osetnu prednost.

Pokušala je "crvena furija" sve u završnici, ali Topić i Nikolić nisu dozvolili preokret, a Srbija je potpuno zasluženo postala prvak Evrope.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke