Najnovije prognoze iz Amerike - Nikola Topić prvi pik, izabraće ga trostruki šampion!?

Autor: Darko Mitrović
utorak 12.12.2023.
20:15
Izvor: Sportske.net

Kako sezone odmiče, Topićev rejting je sve veći!

AdmiralBet ABA liga/Dragana Stjepanović
AdmiralBet ABA liga/Dragana Stjepanović

Povezane vesti

Iako ima mišljenja da je 18-godišnji plejmejker Nikola Topić pogrešio što je iz Crvene zvezde otišao u Megu na pozajmicu, njegove sjajne partije u Megi oduševljavaju skaute iz NBA lige, pa se supertalentovani košarkaš sve bolje kotira u procenama sada već izvesnog drafta na kom će učestvovati naredne godine.

Nedavno se u američkim medijima mogla videti procena da će Topić biti drugi pik na narednom NBA draftu, ali je tamošnji SB Nation u svojoj najnovijoj proceni sada stavio Topića na prvo mesto!

Prema tim procenama, Topića bi kao prvog pika na draftu izabrao trostruki NBA šampion Detroit Pistons. Drugi pik bi bio još jedan 18-godišnjak, Francuz Aleks Sar i izabrali bi ga San Antonio Sparsi, a treći pik bi prema ovim procenama bio Ron Holand, koga bi izabrali Vašington Vizardsi.

''Topić majstorski obavlja ulogu startnog plejmejkera za Megu iako je najmlađi igrač u timu, rođen je 10. avgusta 2005. 

Argument da će on biti prvi pik leži u sjajnoj produkciji u (AdmiralBet) ABA ligi: kroz 10 utakmica, prosečno postiže 18.9 poena, 6.8 asistencija, 3.2 skoka i 1.1 ukradenu loptu po utakmici uz šutiranje od 52 posto iz igre. Poseduje treći najbolji indeks igrača, popularnu ukupnu metriku u evropskoj košarci, u ligi.

Topićeva karakteristična veština je prolazak ka košu i postizanje poena. Ima izuzetno brz prvi korak da probije prvu liniju odbrane, i izvanrednu brzinu da se odvoji kada dostigne najveću brzinu. 

Dokazao je da je vešt u završnoj fazi napadaove godine, postižući 66.3 posto svojih šuteva za dva. Često ga vidimo kako ostavlja svog branioca u prašini i završava sa produžetkom prema košu, ili koči i stvara otvoren prozor dok mu protivnik prolazi pored. 

Topiću nije potrebno postavljanje bloka da bi stvorio dodir sa obručem, ali je i dalje impresivan u pik-en-rolu. Pokazao je sposobnost da brzo preda loptu kao dodavač i manipuliše uglovima i tempom da bi stvorio prilike za postizanje poena za sebe i svoje suigrače, navodi se na njihovom sajtu'', piše SB Nation u obrazloženju svoje procene. 

Naravno, primetili su i neke njegove nedostatke u igri.

''On nije savršen igrač. Topić zapravo ne ulazi u stav i ne kreće se dovoljno u odbrani, nije dovoljno agilan. (AdmiralBet) ABA liga je izuzetno fizička i puna velikih, jakih, starijih momaka, tako da je to donekle i razumljivo.

Topićev skok je takođe veliki znak pitanja. Čini se da mu je prijatnije šutirati van driblinga...

Čini se da nije posebno angažovan bez lopte ofanzivno i mora značajno da se poboljša u svojoj postavci za pokušaje hvatanja i šutiranja. 

Nakon vrućeg početka sezone u šutu za tri poena, on ima 3/19 u svoje poslednje tri utakmice, što ga je pomerilo na 26 odsto šuta za tri poena. Ipak, činjenica da šutira 84 odsto sa linije slobodnih bacanja je pozitivan znak za njegov budući razvoj kao strelca'', navodi, između ostalog, SB Nation.

-


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke