Napredna statistika kaže - Jokić, Džordan, Lebron, a tu je i Bobi!

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 17.09.2024.
23:45
Izvor: Sportske.net

Bolji od mnogih zvezda po ovom indeksu.

Beta/AP Photo/Matt Rourke
Beta/AP Photo/Matt Rourke

Povezane vesti

Boban Marjanović je obožavan u NBA ligi, a devet godina nakon svog prvog nastupa u tom takmičenju, došao je trenutak za oproštaj. 

Košarkaš iz Boljevca je ostao u srcima mnogih sa one strane bare, najviše zbog svoje visine i osmeha koji nije skidao sa lica, a nešto manje zbog košarkaškog umeća koje je, ipak, pokazivao. 

Ipak, retko je dobijao šansu, ali kada je dobijao, koristio je maksimalno, pa tako postoje statistički detalji koji govore u njegovu korist. 

Recimo, činjenica je da na 48 minuta (postoji napredna statistika koja prati učinak igrača na nivou cele utakmice, iako su igrali manje od toga) ima fantastičan PER indeks od 25.2. Taj PER indeks je indeks koji govori dosta toga o košarkaškom umeću, ima "milion" faktora koji se koriste u definiciji ovog statističkog podatka, a najbolji dokaz je taj št je u ovoj kategoriji najbolji u istoriji Nikola Jokić sa 28.08, sledi Majkl Džordan sa 27.91, pa Lebron Džejms sa 27.06. 

Iznad 25 u istoriji su Entoni Dejvis, Šakil O'Nil, Dejvid Robinson, Vild Čembrlejn, Bob Petit, Janis Adetokumbo i Kevin Durant. Tu je i Bobi u tom društvu. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke