Nastavlja se prokletstvo "Stožica" za Partizan - Cedevita Olimpija nepremostiva prepreka za crno-bele

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 11.12.2022.
20:59
Izvor: Sportske.net

Još jedan težak i neizvestan meč za Partizan. I još jedan poraz...

Cedevita Olimpija/Ales Fevzer
Cedevita Olimpija/Ales Fevzer

Povezane vesti

Košarkaši Partizana u poraženi su od Cedevita Olimpije u "Stožicama" sa 77:74 (23:19, 20:24, 20:18, 14:13)  u okviru 10. kola AdmiralBet ABA lige.

Derbi kola jeste opravdao taj epitet, s tim da se ne može podvući da je košarka bila kvalitetna, ali dakako jeste bilo neizvesno. Nisu crno-beli nikada slavili u ovoj slovenačkoj dvorani otkako su se Cedevita i Olimpija fuzionisale 2019. godine. Nije to bio slučaj ni ovaj put.

Uprkos tome što je i dalje rovit, Alen Smailagić je bio u startnoj petorci Željka Obradovića, ali nije se proslavio. Željko Obradović bio je nezadovoljan zbog neispoštovane prve akcije i posle četrdesetak sekundi poslat je na klupu uz pojašnjenje onoga što nije valjalo u napadu koji je Smailagić završio promašajem s niskog posta.

Uvodni trenuci susreta pripali su gostima koji su poenima Dantea Egzuma vodili sa 0:5. Ipak, znao je Partizan šta ne sme da dopusti protivniku na ovom susretu – da se šuterski razigra – pa je fokus bio na odbrani šuta sa perimetra. Međutim, to nije bilo lako učiniti pa su Zoran Dragić i Jogi Ferel sa dve trojke doneli prednost Cedeviti Olimpiji, ali crno-beli su to u stopu pratili poenima iznutra. Ipak, serijom 7:0, Cedevita stiče najveću prednost na utakmici do tada, a najveće zasluge išle su šutu spolja. U boljem ritmu od tada bila je ekipa Jurice Golemca, imali su odličnu energiju, dok je Partizan „radio“ samo na pogon Papapetrua i Egzuma koji su u jednom trenutku ubacili 18 od 21 poena svog tima. Falili su Obradovićevom timu i poeni ostatka ekipe.

Trudili su se crno-beli da spreče Cedevita Olimpiju u nameri da se ponovo odmaknu, ali neretko su bili samodestruktivni po sebe što je ljutilo njihovog trenera. Nastavilo se u sličnom ritmu. Poeni jednih, odgovori drugih, s tim što je Cedevita bolje rasporedila svoje koševe, dok je u Partizanu ostala ista slika – raspoloženi su bili samo Papapetru i Egzum za 43:43 posle prvih 20 minuta, uz napomenu da su 31 poen kreirala dvojica pomenutih kada je o gostima reč.

Pošto je odradio svoju „kaznu“ u prvom delu, Smailagić se našao u startnoj petorci drugog dela, ali bilo je vidno da je indisponiran i ubrzo je vraćen pokraj parketa. Bolje je nastavak počela ekipa Cedevita Olimpije pogađajući otvorene trojke, dok je tim Partizana i dalje bio nošen Danteom Egzumom. Naravno, nedostatak kreativnosti, odbrambene stabilnosti i poena ostatka tima doveo je Željka Obradovića na granicu besa, te je u trećoj deonici sankcionisan tehničkom.

Na sve to, domaćini su ubacivali neke nemoguće i teške šuteve preko Adamsa i Rebeca čuvajući svoju prednost, ali nikako nisu uspevali da materijalizuju neke jednostavnije poene, kao i promašaje Partizana kako bi se odmakli od protivnika. To je naravno lako moglo da im se obije o glavu, budući da je samo bilo neophodno da ostatak Partizanove ekipe počne da pogađa. Pucali su ljubljančani van linije za tri poena kada god bi im se ukazala prilika za tako nešto i neretko su, posebno u drugom delu, dolazili do ofanzivnog skoka.

Smenjivali su se timovi u prednosti, meč je konstantno bio na jednom ili dva poseda i niko nije uspevao da stekne onu krucijalnu razliku i zatvori susret. Partizan je zaista imao preveliki broj poteškoća u organizaciji i praktično su se nudili Cedevita Olimpiji u samoj završnici. Ušao je domaćin sa tri poena viška u poslednji minut kada se Ferel ušetao pod koš svog rivala. Nisu "zmajčeki" ni ovog puta uspeli da prelome. Katastrofalno je Partizan krenuo u pohod ka izjednačenju, ali Omić im je učinio uslugu napravivši nepotreban faul nad Matijasom Lesorom 11 sekundi pre kraja. Francuz je bio polovičan, pa je na suprotnoj strani posle tajm-auta, na liniji penala bio Džoš Adams koji je i rešio pitanje pobednika nakon promašaja Egzuma za izjednačenje.

Ekipu Cedevita Olimpije predvodio je Jogi Ferel sa 18 poena, 13 je dodao Zoran Dragić, a dvocifreni su još bili Alibegović, Adams i Omić. U Partizanu su se istakli samo Dante Egzum sa 24 poena i Joanis Papapetru sa 17. Ostatak tima je podbacio.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke