NBA - Bostonska "čajanka" na Atlantiku!

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 16.10.2017.
15:50
Izvor: Sportske.net

Nema dileme kao prošle godine, Boston bi trebalo da sve rivale, čak i one preko granice pobaca u more. Filadelfija za sada pod uslovnim "ako", u Njujorku će se igrati najgora košarka u Americi.

EPA/JASON SZENES
EPA/JASON SZENES

Povezane vesti

Jasno, teško je dočekati sezonu, pogotovo kada obećava poput ove, pre svega u smislu srpskih igrača, odavno naši nisu imali ovakvu ulogu u timovima što je i razlog više za tradicionalni pregled po divizijama. Sledi prvi deo, Atlantik, koji nije bio previše neizvestan prethodnih godina, mada se jedna stvar promenila.

BOSTON


Potpuna promena i to je signal, nisu zadovoljni sa 53 pobede i finalom, najuspešnija franšiza na svetu želi više. Dovoljno govori podatak da su ostala samo četvorica od prošle godine. Ako bih opisao Seltikse u jednoj rečenici, više kvaliteta, manje dubine, možda bi to bila najbolja definicija.

Ajseja Tomas je prošlost, Kajri Irving ugaoni kamen, videćemo šta su izvukli iz mega trejda. Mnogi veruju da bi Tomas teško ponovio sezonu, plus, on je bio problem u odbrani. Ali, odlazak Bredlija, Kraudera, Olinjuka im je smanjio mogućnost rotacije, čini se da ni defanzivno ne stoje najbolje. Očekivaće da Džajlen Braun i Smart odrade atletski deo, no, mnogi zaboravljaju da je Horford kao petica ipak problem, da su često gubili bitku pod košem. Došao je Aron Bejns koji je bio u rotaciji ispred Bobija Marjanovića u Detroitu, ali on nije nikakva garancija.

Bred Stivens

Nisam zaboravio ni Hejvarda koji je baš krupan ulov na tržištu slobodnih agenata, na koledžu je radio sa Stivensom, on ne bi trebalo da ima problema da se uklopi. To neće biti tako sa sjajnim rukijem Tejtumom sa Djuka, ali i on, i Tajs iz Bamberga će imati šansu.

Generalno, Boston ima fantastičnu petorku, sigurno je favorit za titulu na Atlantiku, ali sa druge strane postoji samo jedno pitanje, da li je to dovoljno da odu korak dalje nego prošle sezone?

Demar Derozan


TORONTO

Manje-više isto, ali jedna stvar se promenila. Ako smo prošle godine imali dilemu, ko je bolji, Boston ili Kanađani, to više nije pitanje, preko granice više ne igraju najbolju košarku. Toronto nije puno menjao, snaga je u dva Ol-Star beka i pedesetak poena svake večeri, ta produkcija bekovske linije je prednost u odnosu na veliku većinu na Istoku. Mada, može li DeRozan da odigra opet na istom nivou, jeste tema za razmišljanje. Od Ibake se očekivalo više, Valančijunas je ćudljiv, i kod njih će problem biti ritam, novi igrači, osim eventualno iskusnog Si Džej Majlsa baš i ne ulivaju poverenje.

Podsetiću vas, četiri igrača su napustila Kanadu, svako od njih imao je ulogu, treba sada sklopiti tu drugu postavu da odmeni veterane koji sigurno neće trčati brže. DeMar Kerol, Kori Džozef, Paterson, PiDžej Taker, više vrede na klupi, nego to što su Reptorsi doveli kao alternativu.

Na to dodajte da će i dalje imati problem sa deljenjem lopte, da je u pitanju tim koji pod pritiskom igra lošije nego što može, Reptorsi ostaju, posle Bostona, najbolji tim Atlantika, ali nešto više sem plej-ofa? Njihovih pet minuta je prošlo.

Siksersi Saric Embid

FILADELFIJA

Ovde treba napraviti razliku između toga što možeš i toga što se može desiti.

Embid i Simons zajedno na parketu, to već deluje zastrašujuće, ako ovi momci "od stakla" odigraju više od 30-tak mečeva po sezoni.

Kada na ovo dodate Markele Fulca, top pika drafta, odličnog Šarića, iskusnog šutera Džej-Džej Redika, kao i par starijih igrača, Siksersi deluju kao potencijal za velike stvari. Oni mogu da pretrče svakoga, mlade noge iz večeri u veče su prednost, pa je sasvim sigurno da navijači očekuju mnogo.

Da li je za njih rano? Da li ekipa može da ostane zdrava? Da li mogu da suspregnu ogroman ego mladih igrača, mada Šarić kaže da se druže kao u Evropi što je za NBA retkost?

Mogu li da poprave značajnije napadački kvalitet i da preko noći nauče da dobijaju tesne mečeve, sve su to pitanja za ovaj neverovatno talentovani tim. Da li su učili iz poraza i je li ovo konačno godina u kojoj će ubirati plodove?

Neki analitičari smatraju da bi loš start odmah doveo poziciju trenera Breta Brauna u pitanje jer franšiza očekuje brz izlazak iz startnog bloka.

Jasno, ciljaju poslednja mesta u plej-ofu, iskreno sam i zaboravio (mislim pre pet sezona ili tako nešto) kada su poslednji put bili u doigravanju. Jasno šta je cilj i jasno da će sezona biti bolja od prošle, ali koliko, na to će uticati mnogo faktora od kojih neki i nemaju veze sa samim parketom.

NBA Finals Warriors Cavaliers Basketball

BRUKLIN

Tuga od tima poslednjih nekoliko godina i tako će verovatno ostati. Glavni kandidat za poslednje mesto na Atlantiku, nije novost, mada ne mislim da su mnogo gori od Niksa, naprotiv.

D'Anđelo Rasel koji je oteran iz Holivuda bi na drugoj obali mogao da pokaže više, i predsezona navodi na takav zaključak. Sa zdravim Džeremi Linom imaju solidnu bekovsku liniju, DeMar Kerol je "lepak" tip i vredi više nego što je pokazao u Torontu, ovaj čovek bi mogao da bude vezivno tkivo za tim koji nema mnogo kvaliteta.

Krabe iz Portlanda koga su želeli i pre godinu dana pojačava rotaciju, a glavni problem je kako nadoknaditi poene Bruka Lopeza. Logično je da su se odrekli najboljeg igrača, dok oni budu gradili temelje za budućnost, njegovo će proći, sad koliko Mozgov može tu da bude zamena je diskutabilno, u napadu od toga nema ništa.

Upravo je ta centarska linija očajna, najgora čini mi se u ligi, nemaju mnogo talenta, ovo će biti još jedna sezona suza, ali navikli su se. Nema mnogo gorih timova u konferenciji, ni u ligi, no Netsi bi možda kao neočekivani uspeh mogli da budu najbolji u gradu.

Porzingis Bazemore Bejzmor

NJUJORK

Ovo nas dovodi do stalne teme u ovoj deceniji, dosadilo mi je da vam nabijam na nos vaša očekivanja od Niksa, oni su loši i to se neće promeniti, ni Melovim odlaskom, ni odustajanjem od Zen-Master filozofije Fila Džeksona. Drugim rečima, ni Gandalf ne može da pomogne Njujorku uz sav hajp koji prati tim.

Ovo je sada tim Kristapsa Porzingisa i to je ok, vreme je da od potencijala preraste u statusni simbol franšize. Samo, sve ostalo ne valja, tačnije nije dovoljno za to što se očekuje. Niko ne može da kaže da je Enes Kanter loš centar, da Ernangomez i par veterana ne mogu da pomognu, ali kada pogledate recimo balans između solidnog reketa i očajnih bekova jasno da oni, uz sve velike reči nemaju nikakvu strategiju. I tu nije problem kouča Hornaseka, Niksi jednostavno ne znaju gde idu. Ok, uspeli su da velikim novcem privole Tima Hardeveja Džuniora, ali on nikada nije bio konstanta, Sešns, Majkl Bisli, sve su to igrači koji nisu navikli na svetla reflektora ili su videli najbolje dane.

I takva situacija nije ništa novo za Nikse, zaista ne vidim kako će to poboljšati odbranu (Kanter je mnogo bolji pod protivničkim košem). Novi igrači u ligi poput rukija Ntilikine, Francuza o kome se pričaju bajke ne mogu odmah da preuzmu tim, uz to, on jeste potencijal, ali u Evropi ima podosta takvih mladih igrača. Imaju Nou koji će biti suspendovan 20 mečeva, ali i njegovi dobri dani su prošlost, dakle sve to je opterećujući faktor za nekoga od koga navijači imaju nerealna očekivanja.

Ne, ni ove godine neće u plej-of, neće biti ni blizu, možda razviju neku šemu za budućnost, mada i u to iskreno sumnjam...

Ukratko, Boston bi bez problema trebalo da dobije bitku za Atlantik, Toronto svakako više nije broj 2 na čitavom Istoku, ali doigravanje ne bi trebalo da im izmakne, Siksersi su veliko "ali", kako rekoh, mnogo je pitanja u vezi sa ovim timom.

U Njujorku će se po običaju igrati najgora košarka.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke