NBA finale - Luka na strašni Boston!

Autor: Ivan Cvetković
četvrtak 06.06.2024.
18:00
Izvor: Sportske.net

Dalas je favorit, šta bi moglo da odluči bitku za prsten?

Povezane vesti

Tačno 47 dana posle starta plej-ofa, stigli smo do završnice. Manje-više je Boston posle regularnog dela, ali i kada se pogleda sastav tima i konstantnost poslednjih godina bio očekivan u završnici. Dalas je podigao dramatično formu u finišu sezone, padao i ustajao tokom doigravanja, predvođen sjajnim Lukom Dončićem.

Sa pete pozicije na Zapadu stigli su do šanse da se bore za prsten, prvi put nakon 2011. kada su srušili Lebronon "drim tim" u Majamiju.

Naravno, Seltiksi ulaze kao favoriti u seriju, ne jer su mnogo veća franšiza već jer realno imaju jači tim. Ove sezone su dva puta tukli Dalas, u regularnom delu, završili su sa 14 pobeda više. Samo, postoji taj narativ o mnogo slabijem Istoku, sa skorom 50-32, Dalas bi da je u Istočnoj konferenciji bio drugi.

Biće ovo velika bitka moćnih bekovskih linija, Luka i Kajri su potencijalno jedan od najboljih spoljnih dueta u ovom veku. Posebno će Kajri imati važnu ulogu da rastereti neverovatnog Slovenca i praktično ponovo ono što je činio 2016. kada je kao "sideshow" Lebrona nosio Kavse ka kruni. Zanimljivo da su u dva meča protiv Bostona postigli zajedničkim snagama 112 poena, samo problem je jasno ostatak tima. Holidej i Derik Vajt su među najboljim defanzivcima lige, ali po nama, to neće biti ključ, ako puste Luku, pa i Kajrija da ubace svoje i pritisnu ostatak Mavsa, to je možda ključ za pobedu.

Boston je na 12-2 u plej-ofu ove sezone i to bez Porzingisa. Sada više nema razloga da ga Mazula štedi, on je bitan u reketu, treba da zaustavi Gaforda i Lajvlija, snažne centre Mavsa. Potrebna je i pomoć Horfordu koji je velikan, ali ima 38 godina. Letonac je čovek koji može da uspostavi ravnotežu u reketu, a podsetimo i da je treći strelac ekipe.

Dalas će pre Porzingisa morati da reši šut Bostona, ili da makar umanji štetu. Seltiksi su mašina za trojke, u plej-ofu uzimaju 40 šuteva, pogađaju blizu 15. Kada su na tom proseku, u plej-ofu su ovog proleća nepobedivi, devet trijumfa. Teksašani na drugoj strani manje šutiraju, samo jednom u doigravanju bili su na 40+ šuteva. Najbolje im idu trojke iz ugla, blizu pet po meču, pa će Seltiksi morati time da se pozabave, Pi-Džej Vašington i Derik Džons Džunior su odlični sa ovih pozicija.

O Tejtumu i Džejlenu Braunu nije potrebno mnogo trošiti reči, ovaj drugi je bio MVP finala Istoka, igra sezonu karijere. Na račun Tejtuma je na ovim stranama izrečeno mnogo pohvala, često je neopravdano na meti kritika američkih medija, znao je da nestane ove sezone u plej-ofu, ali je Boston bio dominantan i sebi je to modao da priušti.

Pomenuti Al Horford igra za prvi prsten u 17 godina karijere, dok Džejson Kid pokušava da postane 13. čovek u istoriji koji je bio šampion i kao igrač i kao trener. Recimo i to da su samo petorica ljudi pre njega postali šampioni i na parketu i kraj klupe sa istim timom. Naravno tu dominiraju slavni Seltiksi, Rasel i njegovi saigrači Hajnšon, Kej-Si Džons, Bili Keningem koji je učinio to sa Filadelfijom, kao i Pat Rajli sa Lejkersima. Ostali koji su stigli sa različitim klubovima kao igrači i treneri su naravno Fil Džekson, Stiv Ker, Bil Šarman, Red Holcman, Lari Kostelo i Tajron Lu (njega se ne bismo setili, ali da, bio je deo Lejkersa sa Kobeom i Šekom), i trener Kavsa iz 2016.

Ofanzivno recimo i to ekipe su moćne, Boston je drugi najpotentniji napad lige posle Indijane koju su pregazili u finalu, sa druge strane, odbrana Mavsa ume da bude baš tvrda u ovom plej-ofu, oni su uspeli da odgovore Minesoti koja je važila za "gvozdenu".

Kajri sa sobom nosi lošu tradiciju, od kada je otišao (nakon dve nesrećne sezone krajem prošle decenije iz Seltiksa), prvo je pobedivao tokom 2020. A onda je  izgubio deset mečeva protiv bivšeg kluba, od kada je brisao patike o logo Bostona posle pobede u plej-ofu sa Netsima. U Masačusetsu kažu da je zarao "Leprikonovo" prokletstvo, naravno u šali. Kajri je kako rekosmo jedan od ključeva serije. Prvi meč je u noći između četvrtka i petka.

Boston je favorit, verujemo da će osvojiti titulu, mada se zbog strašnog Luke nadamo da nismo u pravu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke