NBA Istok - Ima li šampion konkurenciju?

Autor: Mladen Heleta
utorak 22.10.2024.
10:30
Izvor: Sportske.net

Boston i dalje najjači, u Filadelfiji i Njujorku se ne slažu…

AP Photo/Charles Krupa
AP Photo/Charles Krupa

Povezane vesti

Dočekali smo. Kreće NBA liga, mnogi se nadaju zanimljivija kada je u pitanju pobednik nego prošle sezone kada je ipak favorit i po većini kriterijuma najjači tim, Boston, trijumfovao. Ipak, ne zaboravite da u ovoj deceniji, tačnije od 2019. niko nije uspeo da se zadrži na tronu, pa vam je jasno zbog čega su mnogi i skeptični kada se pomenu Seltiksi kao glavni favorit.

Kao i obično, detaljno ćemo proučiti timove kroz divizije i dati naše prognoze kada je u pitanju regularna sezona, ali i krajnji dometi franšiza.

ATLANTIK

Ovo je jaka divizija poslednjih godina, tri tima su bila pozitivna, Netsi i Reptorsi su "proces", kako se obično nazivaju tranzicijske sezone.

Boston Seltiksi

Šampion je svoje glavne poslove završavao prethodnih godina, Bred Stivens je spakovao konkurenta za vrh, Sveti gral posle raspada one velike veteranske ekipe sa Pirsom, Rejom Alenom i Garnetom je konačno pronađen prošlog leta. Doduše i pre toga su bili u završnicama, pa je čitav posao pravljenja novog tima napravljen bez velikog vakuuma. Sačuvali su tim, Tejtum i Vajt dobili ogroman novac, dodali su Lonija Vokera, kada pobedite 64 meča u sezoni, teško je naći prostor za napredak. Hoće li srušiti tradiciju, čak ni ova velika košarkaška familija nije odbranila prsten još od Bila Rasela i kraja šezdesetih...

Njujork Niksi

Svakako da je priča leta dolazak Taunsa koji je stigao na najveće tržište i upariće ga sa senzacionalnim Bransonom. Ali, odrekli su se Rendla i Di Vićenca, izgubili i Isaju Hartenštajna, no ne zaboravite da je iz komšiluka stigao odlični Majls Bridžis. Ove kombinacije im je omogućio Bransn prilično povoljnim produžetkom ugovora za klub. To jasno govori kolika je glad za rezultatom. Verovatno moraju da dovedu neku alternativu za Taunsa, ali nema sumnje da su tim od koga se očekuje da bace rukavicu Seltiksima.

Filadelfija Siksersi

Sa Embidom ili bez njega? Kamerunac se oporavio, ali njegovo zdravlje je ipak "ali" faktor, setite se kako su se Siksersi raspali kada je par meseci zbog meniskusa bio u autu. U njegovom odsustvu, Tajris Maksi je izrastao u Ol-Stara. Sada bi mogli da pričamo o velikoj trojci jer je došao Pol Džordž koji nije više pod pritiskom kao ranije i mogao bi sa te strane da bude karika koja nedostaje. Veteran Dramond će imati svoje minute, kao i još par slobodnih agenata Gordon, Kajleb Martin i Geršon Jabusele. Imaju dubinu, tim je sposoban da stigne negde između 55-60 pobeda. Mogli da da dočekaju jun, ali opet, to je Filadelfija...

Bruklin Netsi

Rasturili su tim pre par godina, bolne sezone tranzicije i dalje traju. Završili su na lutriji, ali je njihov pik pripao Hjustonu (deo Hardenove trampe). Sada su izgubili i Majlsa Bridžisa, ostao je Kem Tomas i večito obećanje u vidu Bena Simonsa. Imaju i novog trenera, biće interesantno videti kako će se snaći u svom prvom samostalnom poslu. Bio je pod Majkom Melounom u Denveru, onda u Sakramentu, pripremio se za ovaj posao, ali, kako rekosmo, moraće da se navikne na poraze.

Toronto Reptorsi

Ovo su sada post-godine najvećeg uspeha, poslednji deo šampionske generacije iz 2019. Paskal Siakam je prosleđen Pejsersima. Prisetite se, prošle godine su napraviti trejd sa Niksima, dobili Bareta i Kviklija. Skoti Barns ima odlične brojeve, ali nije lice franšize. Nama se čini da su u najgorem položaju, niti suviše slabi da automatski idu na lutriju, niti više nego prosečni da sa ovim timom gaje neke ambicije. Moraće da donesu odluku o daljem putu jer se ovako ne vidi budućnost. Darko Rajaković je i dalje tu, imaju poverenja u Srbina, ali ni čarobnjak Merlin ne bi uradio više sa ovim timom. Verovatno su bolji od Netsa u ovoj diviziji.

CENTRALNA DIVIZIJA

Ima ovde zanimljivog materijala, možda ne da se nose sa najjačim timovima Atlantika, ali ih ne treba otpisivati. Milvoki je sa Janisom konstanta, Klivlend i Indijana su zanimljivi projekti.

Milvoki Baksi

Imali su nesreću da se Janis povredi, čini se da suviše zavise od Grka. Ovo su poslednje godine njegovog prajma (kako vreme brzo prolazi) i sada je pitanje da li osim Lilarda mogu da dovedu još nekoga. Par prosečnih pikova sa drafta svakako nisu rešenje, kao što nije bio ni "kusur od Lilardovog dila. Tu su i dalje Bruk Lopez i Midlton, kao i Bobi Portis i to sve izgleda kao top pet na Istoku, a opet bez neke šanse da se ode dalje od polufinala. Janis će ih nositi, Dok Rivers je sada imao pripremni kamp za razliku od prošle sezone. Ipak, Lilard je daleko od forme iz Portlanda, uz svo poštovanje, po nama nije igrač koji bi mogao da bude prevaga u trci za drugi prsten.

Klivlend Kavalirsi

Ovde je pitanje da li mogu da ostanu zdravi što nije bio slučaj prošle sezone. Bili su blizu 50 pobeda, na kraju su igrali polufinale, ali i otpustili trenera Bikerstafa, navodno zbog hemije u timu. Nukleus je impresivan. Mičel, Mobli, Alen. LeVert, Štrus, oporavljeni Garland, malo ko ima tako ujednačen kvalitet. Keni Atkinson će imati dosta posla da ih okupi oko zajedničke ideje, niz pobeda na startu bi mogao da im pomogne. Nisu imali mnogo prilike da biraju na draftu, ali je Džajlon Tajson koji je odigrao odličnu sezonu na univerzitetu Kalifornija solidno pojačanje, imaće neke minute.

Indijana Pejsersi

Oni su imali pobedu manje od Kavsa, ali mogu da budu zadovoljniji jer su igrali finale. Naravno, sve se okretalo oko Tajrisa Halibartona, od Pola Džordža i ranije Redžija Milera, Pejsersi nisu imali tako vrednog igrača. Sredinom godine stigao je i Siakam koji ima prsten, kombinacije dve "napasti" u ofanzivi je Indijanu učinila itekako atraktivnom za gledanje. Jasno da nisu želeli ništa da menjaju, zadržali su Siakama, postigli su dogovor sa par mlađih epizodista, imaju solidnog čuvara reketa u Majlsu Tarneru, Ti-Džej Konel daje impuls sa klupe. Ako ponove prošlogodišnji rezultat, biće to sjajno, ali teško, ima najmanje četiri bolje ekipe od Indijane na Istoku, mada to ne mora ništa da znači.

Čikago Bulsi

Čini nam se da je šansa za nešto više propuštena, ovo će biti svođenje računa, otišao je DeRozan, dobro pojačaje je Australijanac Gidi, a namera je da se tim podmladi. LaVin je ostao iako je bilo priče o trejdu, povrede su ga limitirale na manje od trećine utakmica. Iako je i on sam želeo da napusti Bulse, ponuda, o onih pravih nije bilo, ne znači i da neće, pogotovo ako poveže dvadesetak mečeva na početku sezone. Rezultat će biti u drugom planu, ostali su Vučević, Vilijams, Vajt je imao odličnu prošlu sezonu, ruki Buzels bi mogao da dobije veće minute od očekivanja, Čikago je tim koji će imati neke svoje trenutke, ali nedostaje i kontunuitet i kvalitet da naprave nešto više od eventualno plej-ina.

Detroit Pistonsi

Kada pobedite u 14 utakmica u sezoni, sigurno da su vam očekivanja od naredne jedino da popravite taj rezultat, o nekom dramatičnom skoku na severu ne treba pričati, nerealno je. Pistonsi imaju jednu od najmlađih ekipa, setite se da su prošle godine izgubili 28 mečeva u nizu, da je kouč Monti Vilijams izgubio posao, ne zbog rezultat, već sukoba sa nekoliko igrača, pričalo se dasa Ajvijem ima najveći problem. Kejd Kaningem je prva zvezda, vlasnik Gors je dao ogroman novac kako bi rasčistio stvari, stigao je i smenjeni trener Kavsa, Bikerstaf, dobra pojačanja su iskusni Tobi Haris, došao je i Bisli kao slobodan agent, uzeli su Tima Hardeveja Džuniora. Peti pik drafta Ron Holand je izbog novog dži-ema, Trajan Langdona, očekuje se desetak pobeda više za Detroit. Samo, to ne menja nešto bitno stvari.

JUGOISTOK

Od Istočnih divizija ovo je najslabija, ne samo zbog prošle sezone. Sama činjenica da poletni Orlando ima najbolji rezultat dovoljno govori, komšije sa Floride, Majami nisu uspele da ponove neverovatan rezultat od pre dve sezone.

Orlando Medžik

Za njih radi vreme, stigli su do prvog plej-ofa od 2020. godine, odigrali triler protiv Kavsa, vodeći igrači su još mladi, pa prostora za skok itekako ima. Paolo Bankero se razvija u jednog od najboljih klinaca u ligi, dobili su Franca Vagnera kao pouzdan izvor poena, a rešili su delo jedan od problema. U pitaju je loš šut za tri, Koldvel-Poup je odličan dodatak, čovek koji može da pogodi i koji je igrao u šampionskim timovima. Džajlen Sags se odlično snalazi kao dodatak Bankeru, pre svega zbog odbrane. Nisu ništa značajno menjali, razlog je što veruju da je dalji uspon zagarantovan.

Majami Hit

Da li je ovaj tim potrošio vreme? Naravno, mnogi će reći da više ne mogu jer su Batler i Hero bili često povređeni. Nema ni prostora u seleriju, morali su da zadrže Adebaja, pa se sve tokom leta svelo na dovođenje jeftinih igrača Aleks Burks vredi više nego što ga plaćaju, od rukija Kel'El Ver će pojačati reket, mada da ne prenagljujemo, jer niko ozbiljan ne izvlači zaključke na osnovu egzibicija u Vegasu. Ne zaboravimo da imaju i Rozijea, nekoliko dugogodišnjih igrača sa klupe tima Ričardsona, Dankana Robinsona i naravno Kevina Lova. Tu je i naš Jović, no, samo ako ključni igrači budu zdravi, Majami može da bude konkurentan u plej-ofu. A opet, Hit ima pobedničku kulturu...

Atlanta Houks

Prošle godine je Jang bio povređen, ali navijači ove sezone neće imati priliku da ga gledaju u tandemu sa Dežonte Marejem koga su prosledili u Pelikanse. Dosta su menjali, drugi put u istoriji su zahvaljujući naklonosti lutrije birali prvog pika, opet je to Francuz, posle Vembija, stiže Zahari Risaše. On je prošle sezone igrao za Burž, čeka ga lepa karijera, ali to nije ni blizu pomenutog zemljaka. Ostao je Bogdanović, stigli su Kodi Zeler, Leri Nens Džunior, mnogo je tu iskustva, ali da će nešto bitno promeniti, neće. Oni možda mogu do plej-ina, a loša vest je da su u trejdu za Mareja poklonili svoje pikove Sparsima, pa sada nemaju ni pomenutog igrača, ni obećavajuće izbore na draftu naredne tri godine.

Šarlot Hornets

Osam godina su van doigravanja, Majkl Džordan je zapošljavao drugare, pravio greške koje mu se nikada nisu dešavale na terenu, u Karolini su se srodili sa neuspehom. Doduše povreda LaMela Bola je takođe doprinela novom lošem rezultatu, dvadesetak pobeda su kouča Kliforda koštale posla. Ako ništa imaće svog "Francuza", kao i San Antonio i Atlanta, oni su birali šesti, stigao je Tiđan Salon iz Šalona. Novi trener Čarls Li je kao asistent uzeo prstenove sa Baksima i Seltiksima, ali ovo je nešto potpuno drugačije. Bridžis je dobio produžetak, on će biti ključ u napadu, ali ovaj tim neće biti ni blizu plej-ofa. Probaće da razviju par igrača poput Marka Vilijamsa i Brendona Milera. Vasa Micić se imati svoje minute i brojeve, ali ovo je tim bez ikakvih briga oko rezultata.

Vašington Vizardsi

Užasna prošla sezona nije neočekivana, oslobodili su se najboljih, krenuli u novu eru, ali se najveće pojačanje, Džordan Pul nije uklopio. Deni Avdija je otišao ovog leta, drugi pik Aleks Sar je takođe Francuz, a veliko pojačanje bi trebalo da bude najbolji šesti čovek Malkolm Brogdon. Kouč Brajan Kif je izbrisao prefiks "v.d". Imali su još dva visoko rangirana pika, Karltona Karingtona, i Kušauna Džordža, podsetimo da je tu i dalje Kuzma, da je stigao iskusni Valančijunas. Vukčević će teško dobiti šansu u tom društvu kao prošle sezone kada se sve raspadalo. Vizardski su bolji tim od Šarlota, ali im je potrebno vreme. Izgleda kao da se kreću u dobrom pravcu.

Ono što je sigurno da će u plej of Boston, Filadelfija, Njujork, Milvoki, za još dva mesta trčaće Kavsi, Orlando, Indijana i eventualno Majami Hit koji je ipak bliži plej-inu. Šansu do desetog mesta imaju Atlanta i Čikago, timovi poput Detroita, Netsa, Šarlota, Vašingtona, Toronta bi mogli da ostanu i bez šanse za doigravanje.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke