NBA Istok - Netsi ili Milvoki, Kajrijeva vakcina, zrelo za Bogdana?

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 19.10.2021.
18:12
Izvor: Sportske.net

Najava istočne konferencije.

EPA-EFE/ERIK S. LESSER
EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Povezane vesti

Dočekali smo i start NBA, sledi najbolja košarka na svetu, a ono što nas čeka u narednih osam meseci je povratak u stara dobra vremena, sve je bolje sa navijačima.

Krenućemo kao i obično sa najavom timova, očekivanjima, mogućim opkladama, odnosno procenom šansi ekipa.

ATLANTIK DIVIZIJA

Ovde se stvari nisu mnogo promenile tokom leta, Netsi i Siksersi imaju problema unutar tima, kod jednih je Kajri sa anti-vax stavom, dok drugih nezadovoljni Simons, što ukazuje da nisu baš radosni što počinje sezona. Niksi su nova nada na istočnoj obali, Boston ima dobar tim i ništa više, u Torontu su sada statisti. 

BRUKLIN NETSI

Nema sumnje da je njihov roster jak kao i onaj Lejkersa, možda i jači, jer osim tri prve zvezde, Duranta, Hardena i Kajrija (ako se vakciniše) okupili su odličan "suporting kast" u vidu Patija Milsa, Oldridža koji je rešio da igra, Pola Milsapa... Ako se reše povreda i Irving postavi rame za vakcinu, ne samo da su prvi favorit Istoka, već bi verovatno bili favorit protiv Lejkersa u blokbasteru. Samo, mnogo toga je "ako" u ovom opisu...

FILADELFIJA SIKSERSI

Ne možemo mnogo toga da znamo dok se ne reši situacija oko Simonsa. Ovo je tim koji je imao najbolji skor na Istoku, sako bez svog pleja (pitanje je šta mogu da dobiju za eventualni trejd, potreban im je vrhunski bek. I dalje je to moćan tim, sa Tobijem Harisom. Imaju potencijal da razvijal Tajbula i Tajresa Maksija, dva strašna mlada igrača, možda ako ubede nekoga u trampu (bili su blizu za Kajlom Lovrijem prošle sezone) šanse za velike stvari rastu. Ovako, realno su dosta slabiji i od Netsa, ali i od šampiona Baksa.

BOSTON SELTIKSI

Najveća promena je na vrhu, Bred Stivens je otišao u kancelariju Ime Udoka sleteo na klupu. Boston nije puno menjao tim, stigao je Šreder iz Lejkersa da preuzme poziciju na beku, ali oni toga imaju za izvoz, mi ne vidimo da će Nemac biti neki veliki apdejt u odnosu na Kembu Vokera. Stigao je Kanter, u grad se vratio Al Horford, ojačali su reket, ali i dalje sve zavisi od Tejtuma i Džejlena Brauna. "Kelti" imaju strašan potencija, ne i timsku koheziju, mada su ih korona i povrede uništili prošle sezone. Najveći domet, polufinale Istoka...

NJUJORK NIKSI

Podigli su prošle godine očekivanja navijača sjajnim regularnim delom, ali ih je Atlanta u plej ofu spustila na zemlju. Tom Tibodo radi veliki posao u odbrani, a anemični napad je dobio napred pomenutog Kembu Vokera i Furnijea što će povećati ofanzivnu produkciju. Samo, videćemo može li Džulijus Rendl da drži Ol-Star formu, da li će Derik Rouz ostati zdrav i mladi igrači nastaviti da se razvijaju, ovo je prelomna sezona za Kviklija, Bareta i Obija Topina. Dobar tim, sigurno u plej-ofu, mada ne bi bilo prvi put da se slome pod teretom očekivanja.

TORONTO REPTORS

Kanađani počinju novi život, bez Lovrija koji je otišao da se ogreje na plaže juga, stigao je Goran Dragić kao zamena, ali će u centru pažnje biti Siakam i Van Flit, oni su neka spona sa šampionskim timom. Samo to je prošlost, bliska budućnost ne deluje baš svetlo, trebalo bi da razvijaju četvrtog pika Skotija Barnsa i na vreme da rezervišu rano letovanje.

CENTRALNA DIVIZIJA

Ono što je sigurno, osvojiće je Milvoki i niko neće biti blizu šampiona. Ima tu zanimljivih timova, dosta se priča o potencijalu, ali ko na kraju završi osim Baksa u plej ofu može da smatra sezonu veoma uspešnom. Bilo je promena, izuzev šampiona oči su uprte u Čikagov projekat, mada tu obično, kada nema Džordana, stvari izgledaju bolje na papiru nego u praksi.

MILVOKI BAKS

Ovde posztoje dve teorije kada je šampion u pitanju, jedan je da su imali previše sreće prošle godine (ko je očekivao da Netse satru povrede i da u borbi za prsten bude Feniks), druga je da sada nema pritiska i igraće lakše. Mi smo bliži prvoj teoriji, plus čini nam se da neophodne gladi više nema. Milvoki ostaje jedan od najjačih timova na svetu, Adetokumbo, Midlton i Holidej su velika trojka. Nova lica su Džordž Hil, Rodni Hud, Grejson Alen, ništa posebno, ali niko od bitnih igrača nije ni otišao. Pa kada sve saberete, treba očekivati lošiji start, sa željom da se bude pravi kada je najpotrebnije.

ČIKAGO BULS

Oni su odustali od podmlađivanja, od kada je Batler napusti grad vetrova, Čikago ima najgori rekord u NBA. Zbog toga su posle Vučevića sredinom prošle sezone, stigli DeRozan, Lonzo Bol, Karuzo, i dalje imaju Zaka Lavina, stigao je i Karuzo da pokrije plejmejkerse pozicije. Kada pogledate roster ovo je ofanzivno moćan tim, ali deluje da je jedna lopta nedovoljna. Pitanje je da li mogu da naprave nešto odbranom, ali u ovakvoj konkurenciji na Istoku, Bulsi bi trebalo na individualni kvalitet da se dokopaju doigravanja.

INDIJANA PEJSERS

Tu je Rik Karlajl, vratio se posle 13 godina sa Mavsima, i kao igrač i kao trener ima prsten, zna okruženje, nasledio je tim u kome ima dosta solidnih veterana, ali ne i pravog potencijala. Potrebno mu je da Voren i Karis LeVert ostanu zdravi, Domantas Sabonis je naravno prva zvezda tima, Majls Tarner podrška, mada ne takva kakva se pretpostavljalo da će biti. Tim je isti, prošle godine su imali 34 pobede, u skraćenoj sezoni, sada će ih verovatno biti više, ali Indijana je tu negde na ivici, u borbi za osmo mesto, prema našoj proceni. 

KLIVLEND KAVALIRS

Iako i dalje u senci bolne post-Lebronove ere, tim iz Ohaja napreduje bez pritiska. Dodali su trećeg pika Ajvan Moblija, kao i Finca Markanenan iz Bulsa, razvili Garlanda, Sekstona, Okora, pa imaju čemu da se nadaju, za jedno pet godina. Šalimo se, ali ovo nije tim koji može da napravi neki dramatičan skok, možda neku pobedu više nego prošle sezone, ali to se neće odraziti na tabelu.

DETROIT PISTONS

Novo lice franšize je top pik Kejk Kaningam, oni oko njega bolje da nose maske. Ovo je loša ekipa, tačnije tim koji se sakrio iza priče o tranziciji, ali Dvejn Kejsi nema baš čemu da se raduje. Izgledaju kao skupljeni "sa koca i konopca", priča seo potencijalu igrača poput Kilijana Hejsa, Sadika Beja, ali sve to deluje nedovoljno i budućnost je u magli. Jedan od najslabijih timova u ligi.

JUGOISTOK

I u ovoj diviziji nema timova koji bi mogli da naprave veliku buku u predstojećoj sezoni, izuzev Atlante i Majamija, Houksima će biti teže, ne mogu da računaju na faktor iznenađenja. Hit je etabliran, jači za još jednu veliku zvezdu i sigurno imaju jaku ambiciju. Vašington poseduje određen potencija, Šarlot je prosećan čak i za Istok, Orlando loš.

MAJAMI HIT

Batler plus Lovri, znači mora odmah da se pobeđuje, ali navijačima na Floridi ide voda na usta. Jer sa dva igrača koji mogu odmah da isporuče, Adebajom koji "raste" iz sezone u sezonu, Hit je među timovima koji će se trkati. Možda ne baš za put u finale kao pre par godina, ali ovo je ozbiljan tim. E sada, treba da se poklope odsustvo od povreda, da se nađe timska hemija, i da se odmah pobeđuje. Jer, Majami će u plej of, ali ako budu recimo šesti ili sedmi, odmah idu na najbolje timove i tu je kraj nade. 

ATLANTA HOUKS

Nekako ispod radara doleteli su u istočno finale, Nejt MakMilan je odradio sjajan posao od kada je preuzeo ekipu u martu. Ovo je talentovan, pažljivo sklopljen tim oko Treja Janga, imaju zaista dosta razloga za veru u napredak, samo je pitanje hoće li biti nagrađeni sličnim rezultatom. Ako svi budu zdravi u isto vreme, recimo Bogdanović, De'Andre Hanter, Kem Rediš, uz Galinarija, Kapelu, Kolinsa, deluje obećavajuće. Nas recimo ne bi čudilo da osvoje diviziju ispred Majamija.

VAŠINGTON VIZARDSI

Nova ekipa, svaka je nova kada ode Vestbruk, ali doveli su Kuzmu, Koldvela-Poupa, Dinvidija, Harela, Arona Holideja. Dakle, timski rad umesto velikih zvezda, jasno i dalje imaju mašinu za koševe Bredlija Bila, tu su i Hašimura i Bertans, oni jesu slabiji od Majamija i Atlante, ali su neuporedivo jači od Šarlota i pogotovo Orlanda. U prestonici bi mogli da se bore za mesto u plej ofu ili tačnije u plej-inu gde će igrati timovi od sedmog do desetog mesta, za još dve karte za doigravanje. 

ŠARLOT HORNETS

Predsezona se ne računa, ali kada izgubite 69 razlike u pripremnoj utakmici, to je nedostatak samopoštovanja. Ekipa Majkla Džordana neće nigde, LaMelo Bol nema baš okruženje u kome bi sticao pobedničke navike. Jer Hejvard nije bio nikada isti kao pre povrede, Teri Rozije je odličan strelac, ali to nije dovoljno. Doveli su Plamlija, Kelija Obrea, Iša Smita, zamenili Grejema, Kodija Zelera, Malika Monka, Bijomba i ostai isti. Ima gorih timova od Šarlota ali ne mnogo na Istoku.

ORLANDO MEDŽIK

Gori je recimo Orlando, trejdovali su veterane, započeli novi proces (niko nije primetio ni da se završio stari). Na sreću Nikola Vučević više ne gubi vreme u gradu Diznija, novi trener je debitant Džamal Mozli i on u ekipi ima devet igrača mlađih od 24 godine. Šta to znači? Da će deca gubiti, i mada ima talenta poput Isaka, Fulca, petog pika Sugsa i još nekolicine mladih, to je za od 13. do 15. mesta, ostalo su nijanse.

PROGNOZA ISTOKA

Netsi, Milvoki prve dve pozicije, sigurni u plej ofu Filadelfija, Boston, Atlanta, Majami. Borba za plej in, najjači su Čikago i Niksi, šansu imaju Vašington, možda i Indijana, Toronto i Šarlot (teško). Timovi poput Klivlenda, Detroita i Orlanda biće teški za gledanje.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke