NBA Jugozapad - Teksaška posla, "Grizliji" menjaju ćud, "Pelikansi" misterija!

Autor: Boris Jovanović
utorak 17.10.2017.
17:37
Izvor: Sportske.net

Kada pogledate na papiru, od tri tima iz Teksasa jedan će popunjavati broj, dva su u trci za titulu. Ostatak čine nekada oštre kandže i tim za koji niko ne zna šta da očekuje...

Beta/AP Photo/Michael Wyke
Beta/AP Photo/Michael Wyke

Povezane vesti

Kažem Jugozapad, mislim Teksas. Vrlo je jasno da će dva tima voditi glavnu reč, da njihovi državni rivali Mavsi nemaju šta da traže.

U ovoj diviziji se kriju možda i četiri učesnika plej ofa na Zapadu u nekom idealnom scenariju, dva su sigurna, takođe Memfis i Pelikansi su u grupi ekipa koje se bore za poslednja mesta u doigravanju.

Doduše, to je idealan scenario koji bi podrazumevao baš dosta iznenađujućih stvari, ali sem Dalasa, svako se ovde nada nečemu.

Harden


HJUSTON ROKETS

Ovo je verovatno najveća promena koju ćemo videti u jednom timu, ekipa u kojoj je Harden bio sve, sada je dovela jednog od najboljih plejmejkera na svetu, pa Roketsi verovatno imaju i najbolji bekovski par na našoj planeti.

I to sada otvara sva pitanja, oni su mašina za postizanje koševa, pod D'Antonijem su dramatično napredovali, srušili sve rekorde, bombardovali rivale poenima, stigli do treće pozicije na Zapadu.

Pol je čovek koji povlači konce, trener na terenu, rasteretiće Hardena, smanjiti pritisak na "Bradonju", ali kakav će biti novi sistem?

Sigurno neće odustati od napadačkih osobina, imaju šestog čoveka godine Erika Gordona, no dolazak igrača poput Pi Džej Takera, kao i defanzivni angažman Klinta Kapele mogao bi da ipak sanira problem u odbrani. Oni su imali teškoća da zatvore reket, primili su najviše koševa iz polaganja, ne zaboravimo da je otišao Beverli koji je bio možda i najbolji defanzivac u timu. No, svejedno, ovaj Hjuston je upario dva neverovatna igrača, još uvek imaju dugu klupu sa Neneom i još nekolicinom igrača, tu je i Ariza, sve u svemu, minimum je da ponove prošlu sezonu, a u idealnom slučaju biće drugi iza nedodirljivog Golden Stejta.

Aldridge Oldridz San Antonio Memphis Memfis

SAN ANTONIO

Tu se stvari kao i u svim stabilnim sistemima ne menjaju puno. Nisu uspeli da dovedu Pola Džordža ili Krisa Pola, ali su uspeli da u sistem ubace Rudija Geja, ne zaboravite da su protiv Voriorsa igrali bez povrređenog MVP kandidata Leonarda.

"Kandža" je tu kao neko oko koga će se okretati crno-beli svet. Ubedili su Manua da ostane još jednu sezonu, Gasol se odrekao velikog novca i potpisao novi ugovor, od Oldridža se očekuje više, i on je dobio novih tri godine za ogroman novac.

Videćemo novu raspodelu minuta, Peti Mils počinje kao startni plej, era Tonija Parkera je završena, Leonard će ih vući na obe strane, Rudi Gej biti šesti čovek kakvog nisu imali.

Kada na to nakačite iskustvo "đeda" Manua, sposobnost da pogode trojku iz svake pozicije, jasno je da ovaj tim još nije rekao poslednju reč, da je to osetio Popović bi okrenuo list.

Ovako, dao im je novu šansu, još godinu ili možda dve, ne brinem za San Antonio, oni mogu uvek da pobede 60 utakmica i budu u vrhu Zapada. Da li i da ugroze Voriorse?

Iskreno, teško...

76ers Grizzlies Basketball

MEMFIS

Oni su okrenuli stranu, nema više Zeka Rendolfa, otišao je i "štoper" Toni Alen, odrekli su se i Vinsa Kartera, nije više tim veterana, a čini se da imaju previše mlečnih zuba da bi igrali ozbiljniju ulogu.

Doduše, to je bilo logično, vreme je da se okrenu nešto drugačijoj košarci, da igraju brže, jednostavno na Zapadu ne pobeđujete odbranom, a biti stalno u prvoj rundi plej ofa, dosadi.

Pa šta će uraditi Dejvid Fizdejl?

Probati da postiže više poena, Tajrek Evans je tu, stigao je MekLemor iz Sakramenta, ali se povredio, ruki Reb sa Kalifornije. Imaju dva elitna igrača u Konliju i Gasolu, sačuvali su neke igrače sa klupe, ali kako rekosmo moraće da menjaju navike.

Čandler Parsons je imao očajnu sezonu, ako bi drugi najplaćeniji čovek tima uspeo da se vrati u nekadašnju formu, sigurno da bi "Grizliji" bili ozbiljniji tim.

Da li za plej-of?

Pa, teško, iskreno, više nisu elitna odbrana, a teško će biti sprovesti promene u hodu bez posledica za rezultat. Rivali su se pojačali, Memfis ove godine neće biti na naslovnim stranama.

Pelicans Warriors Basketball

NJU ORLEANS

Ovo je ključna sezona, ako ne uđu u plej of, ne samo da će Entoni Dejvis otići, već će i Alvin Džentri tražiti novi posao. Pelikansi su sačuvali DžejRu Holideja, koji sada počinje sezonu, nema više porodičnih problema, pa će od starta biti sa timom. Kazins je radio naporno preko leta, doveli su Tonija Alena kao "flastera", igrača koji će uticati na svlačionicu, a dati i doprinos odbrani.

Mnogo toga zavisi hoće li Džentri uspeti da upari "Obrvu" i "Zver", ako Kazins i Dejvis ne naprave partnerstvo ovo je izgubljena godina, od kada je Kazins došao, tim je imao skor 11-14.

Dobro, to je period privikavanja koji je sada prošlost, uz to, imaju Ronda od koga nikada ne znate šta možete da očekujete, pet timova za četiri godine, ako se ne posvađa, on može da vuče konce. Samo, on i Kazins u istoj svlačionici već deluje kao pretnja za timski duh.

Od novih igrača tu je Jan Klark koji je osvojio prsten sedeći na klupi Voriorsa, ali sada će imati veću ulogu.

Sve zavisi kako rekosmo od toga kako Džentri složi kocke na početku, meni iskreno, Pelikansi deluju kao jedan od timova koje na okupu drži samo rezultat, recimo počnu da pobeđuju, i mogli bi daleko i do plej ofa. U suprotnom će se posvađati posle par meseci i videćemo potpunu propast.

dirk novicki

DALAS

Dolaze posle najgore sezone u veku, nisu se odrekli Novickog, potpisao je novi dvogodišnji ugovor, pa su sada negde između slavne prošlosti i neizvesne budućnosti.

Iskreno, ne vidim šta Mavsi hoće, ostao je Nerlens Noel, potpisao na godinu, uzeli su premiju na draftu, Denis Smit Džunior deluje bolje nego što biste očekivali od devetog pika, ali ovaj Dalas je daleko od ozbiljnih stvari, tako je bilo i prošle godine.

Ruki će igrati od početka, tu su još Barns i Metjus da popune petorku,  ali iako su u pitanju iskusni igrači, klupa je preslaba da ponudi bilo kakav značajniji doprinos.

Dalas je navodno počeo tranziciju, Novicki bi trebalo da pomogne, leto 2018. značiće dosta slobodnih agenata i nadu za Maverikse da mogu da dovedu novog ključnog igrača i zamene Nemca.

Ovakvi su najgori tim divizije, imaće problema u skoku, ne mogu baš brzo da trče, u svim tim kategorijama su bili loši i ne vidim kako će da promene stvari.

Čini se da bi bilo potrebno čudo da se uopšte nađu u poziciji da razmišljaju o plej ofu.

PROGNOZA

Hjuston može da osvoji diviziju, to je teksaška stvar i ove godine. Memfis i Pelikansi imaju kvalitet da se bore, ali ako brojimo, možda jedan od ta dva tima uđe u osam.

Verovatnije je, kada gledate startne pozicije, da i jedni i drugi odu ranije na odmor, mada, ponoviću, ako Pelikansi sklope kockice oni sa takva dva igrača u rosteru kakvi su Dejvis i Kazins mogu u plej of, to bi bilo prvi put u četiri godine i najveći uspeh u poslednjih deset.

Ovo je pregled po ostalim divizijama, večeras završavamo najavu sa Pacifikom i konačnom prongozom.

ATLANTIK




CENTRAL





JUGOISTOK





SEVEROZAPAD


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Ronaldinjo
Tuesday, 17.10.2017
20:41

Po meni je SAS i dalje ispred Hjustona, ne znam zasto autor teksta posebno zeli da istakne snagu tima koji u ovom veku ni jednu sezonu nije bio ispred SAS a nece ni ovu.