NBA letnja liga – riznica dragulja u gradu zabave

Autor: Ivan Cvetković
petak 12.07.2024.
14:00
Izvor: Sportske.net

Ovog petka u Las Vegasu startuje vrhunac letnje sezone u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu

2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Vrhunac takmičenja u NBA letnjoj ligi startovaće ovog petka u Las Vegasu gde će se u narednih desetak dana svih 30 klubova boriti za što bolji rezultat pred početak naredne sezone. S obzirom na dužinu trajanja i period godine kada dolazi, okršaji u Tomas i Mek centru privući će najveću pažnju u vrelim letnjim danima. Vrhunac interesovanja za duele u Nevadi porastao je od 2018. godine kada je broj učesnika postao srazmeran ekipama koje učestvuju u regularnoj NBA ligi, a okolnost da svake godine dobijamo različitog šampiona daje posebnu dinamiku turniru.

Prvi će na teren u petak od 22 košarkaši aktuelnog šampiona letnje lige Klivlend Kavaliersa. Klub iz Ohaja će ići na Orlando Medžik. Klubovi sa Istoka su igrali međusobno u prvoj rundi plej-ofa prošle sezone kada su Kavaliersi slavili nakon majstorice 4:3 i otišli u narednu fazu gde su glatko poreženi od šampiona Boston Seltiksa.

Sat vremena kasnije na teren će košarkaši najvećeg hita prošle sezone Minesota Tibervulvsa. Tim iz Mineapolisa će u meču koji počinje od 23 sata odmeriti snage protiv Nju Orleans Pelikansa.

Tačno u ponoć u petak na subotu sastaće se Memfis Grizlisi i Sakramento Kingsi, a sat i po vremena kasnije ogromnu pažnju javnosti izazvaće okršaj Los Anđeles Lejkersa i Hjuston Roketsa.

Javnosti će se u timu iz Teksasa predstaviti mlađani kombo bek Rid Šepard, nekadašnji polaznik koledža u Kentakiju i košarkaš izabran kao treći pik na NBA draftu.

Pola sata kasnije startuje duel Indijana Pejsersa i Bruklin Netsa, a vrhunac večeri planiran je za sudar Atlanta Hoksa i Vašington Vizardsa budući da je reč o klubovima koji su izabrali dva najbolja pika na draftu.

Tim iz Džordžije izabrao je nekadašnjeg košarkaša Asvela i Burža Zakari Rizašea kao prvog pika čime je Francuz postao tek jedan od četvorice igrača van američkog kontinenta kojem je to uspelo.

Osim momka rođenog 2005. godine u Malagi, Hoksi će srpskoj javnosti biti interesantni i zbog doskorašnjeg člana Mege Nikole Đurišića na koga je tim iz Džordžije takođe stekao pravo.

Naspram sebe će imati Vizardse predvođene Aleksandre Sarom, talentovanim francuskim centrom koji je prethodnu sezonu u Pertu, izabranim kao drugi pik na draftu.
Pola sata kasnije biće zanimljivo ispratiti sudar velikana Zapada u kojem se sastaju Denver Nagetsi i Los Anđeles Klipersi.

Interesantno je da se američkoj javnosti upravo u Nevadi predstavio aktuelni as Nagetsa Nikola Jokić, koji je te 2015. godine prosečno beležio osam poena po meču, doguravši do osmine finala Letnje lige.

U subotu uveče očekuju nas dueli Čikago Bulsa i Milvoki Baksa od 22:30 i Njujork Niksa i Šarlot Hornetsa pola sata kasnije. Noć između subote i nedelje doneće sudar Toronto Reptorsa i Oklahoma Tandersa u pola tri izjutra. Velika je šteta što u redovima „Gromovnika“ nećemo gledati doskorašnjeg pleja Crvene zvezde Nikolu Topića čija povreda kolena ga je omela da se odmah predstavi američkoj javnosti.

Pola sata kasnije novi plejmejker San Antonio Sparsa Stefon Kastl predstaviće se publici u sudaru protiv Portlanda, što će izazvati ogromno interesovanje ako se zna da je izabran kao treći pik na draftu od teksaškog kluba.

Sistem takmičenja je takav da će sve ekipe odigrati najmanje pet utakmica, uključujući četiri u uvodnoj nedelji turnira. 

Najbolje četiri ekipe igraće plej-of, a polufinala su planirana za nedelju 21. jul, dok je dan kasnije zakazano veliko finale nakon kojeg će biti poznat novi šampion.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke