NBA Zapad - Drim tim Lejkersa, može li srpski MVP sam protiv svih?

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 19.10.2021.
19:04
Izvor: Sportske.net

Jokićeva nemoguća misija?

Twitter/@nuggets
Twitter/@nuggets

Povezane vesti

Zapad je naravno jači od Istoka, ako se gleda kvalitet ekipa, pa iako je Milvoki vlasnik titule, kao i svake godine, većina onih najboljih igrača su koncentrisana na Pacifiku, Jugozapadu i Severozapadu. I tu ima doduše nekoliko rupa i značajnih odstupanja po divizijama, ali igra se bolja košarka.

JUGOZAPAD

Ovo je sigurno najslabije društvo, većina timova su ili prošli najbolje dane ili su u nekom vakuumu, pa kada sagledate stvari realno, teško da ćemo gledati drugačiji rasplet od prošle sezone, kada je Dalas bio ispred "Grizlija", a ostali su kaskali.

DALAS MAVERIKS

Imaju jednu od najvećih zvezdi lige, Luke Dončića i nije tanka, svaka lopta ide njemu. Ali pitanje je šta mogu ostalo da ponude? Za razliku od napada u kome Slovenac dominira, ovo je ispodprosečan odbrambeni tim i kada se suoči sa ekipama koje takođe imaju invidualni kvalitet, ali i zategnu odbranu, Dalas nema "plan B". Porzingis nije onaj iz Niksa, postoje prilično pouzdane priče o sukobima unutar svlačionice dvojice najboljih igrača. Džejson Kid će probati da okupi tim oko zajedničke ideje. Bulok i Sterling će malo očvrsnuti odbranu, ali to nije dovoljno, možda se nađu u plej ofu, ali dalje od prve runde neće.

MEMFIS GRIZLIJI

Moraće opet da urade nešto specijalno da bi se dokopali post-sezone, ne biva. Ok, tu je Dža Morant, možda konano Džaren Džekson Džunior postane više od neverovatnog talenta koji vuče posledice povrede, ali realno, to je tanko. Došao je "drvoseča Adams", snaga umesto ofanzivne produkcije Valančijunasa, po nama to na Zapadu nije uvek dobra ideja. Imaju sada i Krisa Dana, Ziar Vilijams je obećanje za budućnost, zato su pomerili Litvanca, ali možda u Tenesiju mogu da se nadaju plej-inu, u najboljem slučaju.

SAN ANTONIO SPARS

Niko se neće setiti sezone, pogotovo mlađi kada je "Pop" preuzeo tim. I nikada pod Popovićem nisu bili loši kao što će biti ove sezone. Ušli su u post-Leonard eru okupivši mlade igrače, sada su ekspedovali i DeRozana, ali kao da ovom mladom timu fali vođa. Jedan opis je da su dovoljno loši da dve godine ne igraju u plej ofu, a dovoljno dobri da nemaju sreću da biraju top pikove drafta. No, sada Sparsi su među tri ili četiri najgora tima Zapada. Dodaci poput Janga, Aminua, povratnika Brina Forbsa, nekadašnjeg desetog pika Zaka Kolinsa, pokazuju sve slabosti. Imaju 12. pika od ovogodišnjeg drafta, ali Džošua Primo, Kanađanin sa Alabame nije ništa posebno.

HJUSTON ROKETS

Tu je drugi pik drafta Džajlen Grin, rođeni strelac, ali nije baš da ćete na rukiju graditi plej-of ambiciju. Ima tu još ofanzivnog materijala kao Kevin Porter Džunior i Kristijan Vud i još nekoliko zanimljivih igrača, ali ovo će biti sezona suza u Teksasu, možda je i bolje da gube kako bi i sledeće godine imali jakog pika na draftu i nastavili sa stvaranjem novog tima. 

NJU ORLEANS PELIKANS

Da li su bolji ili slabiji? Pa, to ne možemo da znamo, ali sve se vrti oko Zajona koji nije srećan. Doveli su Valančijunisa da mu olakšaju put do reketa, Devonte Grejem je dobar šutetr, ali otišao je Lonzo Bol. Jasno, mnogo zavisi od toga hoće li Ingram uspeti da se nametne kao neprikosnoveni broj 2 i da li će novi trener Vili Grin uspeti da podigne standard u odbrani. Oni su bolji od Hjustona i San Antonija, videćemo mogu li da se uguraju u plej of, kroz plej-in (top 6 je gotovo nemoguća misija), ali nema razloga za posebno uzbuđenje, osim Vilijamsona.

SEVEROZAPAD

DENVER NAGETS

Imaju MVP igrača, Nikolu Jokića, ali tu se razlog za optimizam završava. Jer, Džamal Marej je dalko od povratka, a u timu nema baš puno ljudi koji će ispratiti Srbina. Ok, Aron Gordon i Majkl Porter Džunior, ali ovo je situacija u kojoj imate dominantnog centra i nijednog beka blizu šampionskog potencijala. Rekli smo to i prošle godine, Jokić je strašan, ali ni Majkl Džordan nije pobeđivao sam. Tim je ostao gotovo isti, ambicija ista, nerealna, ako Jokić ne ponovi herojstva iz prošle godine, možda Nagetsi nisu sigurni ni za top šest. 

JUTA DŽEZ

Problem nije u regularnoj sezoni, ali sada postaje hronična bolest da ispadaju u ranim fazama prelaznog roka, što je nedopustivo sa ovakvim timom. Oni imaju primetno bolji roster od recimo Nagetsa, ali sa druge strane je Jokić koji čini saigrače boljim. Ovde nema nekog takvog, ali Donovan Mičel je jedan od najboljih ofanzivaca sveta, Gobert verovatno najbolji defanzivni igrač na planetu. Nisu oni mogli Bog zna šta da dodaju u ofsezoni jer je tim već strašan, mada Rudi Gej i Hasan Vajtsajd predstavljaju interesantna pojačanja. Dakle u reketu su strašni, ali slabo brane šut i bekovske pozicije. Sve to izgleda kao traženje dlake u jajetu, sa zdravim Konlijem što nije baš izvesno i odličnim Bojanom Bogdanovićem, ovo je ekipa da se bori za sam vrh. I biće tu verovatno u regularnoj sezoni, negde oko trećeg ili četvrtog mesta i ispasti recimo u polufinalu.

PORTLAND TREJLBLEJZERS

Kada imate Lilarda, jasno je da biste mogli u plej of sa bilo kakvim timom, samo mu dovedite nekoga ko će igrati odbranu. Od Larija Nensa Džuniora i Kodija Zelera se to očekuje, nismo sigurni u to, kao ni da će Jusuf Nurkić ostati zdrav. Dem je tokom leta vršio pritisak na franšizu da se pojača, setimo se da su tokom sezone uzeli Normana Pauela što je odlično pojačanje, da imaju MekKolum još jednog strašnog strelca, tu je dalje i upotrebljivi Kovington, Portland je tim koji ima kvalitet za plej of. Mogli bi bez plej-ina da se nađu u doigravanju, a opet, nepredvidivi su i nedostaje im kontinuitet, to je ekipa čije je domete najteže prognozirati u NBA već godinama.

MINESOTA TIMBERVULVS

Ko zna, daleko je pola sezone, ako im krene tokom jeseni, onda će ostati na okupu i pojuriti plej of, ako ne, onda ćemo videti velike trejdove. Jer, Tauns i Edvards su odličan tandem, ako D'Anđelo Rasel bude zdrav, možda bi dobar start mogao da ih nosi jedno vreme. Samo, to se desilo nikad, sa Minesotom, obično ih brzo spuste na zemlju, sa prvim snegom na severu. Oni su najmlađi tim lige, ali dosta igrača je u izlaznoj godini ugovora, motivacija postoji, ali po nama, ne i kvalitet. Recimo i da se dokopaju top 10, recimo da budu deveti ili deseti, što nije nemoguće, "Vukovi" protiv velikih timova Zapada nemaju šta da traže, osim da nova akvizicija Pat Beverli povredi nekoga...

OKLAHOMA TANDER

Talenta ima, i ničega više. Džildžes-Aleksander je odličan, Pokuševski velika nada, dodali su ruki beka Džoša Gidija, mada nisu imali sreće na lutriji. Sada će ponovo probati da budu visoko plasirani kada se budu birali pikovi. Šalimo se malo, ali i pored najbolje volje, teško da Oklahoma može više od 20 do 25 pobeda. Lagodna pozicija, ekipa u razvoju, za njih je liga bez briga i ove sezone. Po mnogima najslabiji tim konferencije...

PACIFIK

LA LEJKERS

Zanimljivo od tima koji je osvojio prsten u "mehuru" u Orlandu pre dve godine, ostali su Lebron i Dejvis. Prošle godine su bili povređeni, pa je sezona bila razočaranje. Ali, sada je stigao Rasel Vestbruk, velika trojka je oformljena, ako svi budu zdravi, Lejkersi su favorit za titulu. Prvo, Lebron ume da igra sa zvezdama, juri titule, a ne statistiku, Melo Entoni i povratnik Hauard deluju kao nostalgija, ali vratio se i Rondo, tu je i DeAndre Džordan, kao i šuteri spolja Malik Monk i Vejn Elington. Teško da možete da zamislite bolji tim od ovoga. A to što su izgubili šest mečeva u predsezoni? Budite ozbiljni, te utakmice su nebitne.

LA KLIPERS

Bez Leonarda koji je povređen, njihove šanse za titulu ne postoje, odnosno biće na čekanju. Pol Džordž će voditi tim, imaju kvalitet sa Redžijem Džeksonom, Batumom, Markusom Morisom, ali to je nedovoljno možda i za top 6. Moguće je da će se "Kandža" vratiti u eventualnom plej-ofu, ali zašto rizikovati, on će biti "zarđao", a protiv najboljih ekipa nemaju šta da traže. Doveli su i Bledsoa, Džastisa Vinsloua, ali ako su prošle godine sa Leonardom bili četvrti u regularnom delu, teško je verovati da če ponoviti taj rezultat. Mogu da budu šesti, ali i deseti.

GOLDEN STEJT VORIORSI

Da ostanemo još malo na Pacifiku. U San Francisku je Kari konstanta u napadu, Drajmond Grin u odbrani. Sada će imati i trećeg "amigosa" Kleja Tompsona, ali pitanje je kakve su dve povrede ostavile posledice. Doduše, Durant se od povrede Ahilove tetive vratio uspešno, možda Klej bude isti kao pre. Voriorsi su zadržali drugog pika iz prošle godine Vajsemana, imaju i Džordana Pula, napadačku varijantu sa klupe i naravno Viginsa. To je već osnova tima, ne zaboravite ni dolaza Ota Portera Džuniora, Igodale, tu je i Bjelica, možda sa većim rolama nego u prethodnim klubovima. Ali, ako svi ostanu zdravi i na okupu to je tim za peto ili šest mesto, no, ne i pretnja za najbolje. 

FENIKS SANS

Ne možete da otpišete tim koji je igrao finale. Niti je to slučajno, niti je to bilo nezasluženo. Sansi su možda sijali više nego što je bilo ko očekivao, ali tim je i dalje tu, doduše sa godinu dana starijim Krisom Polom, no, on je nešto poput starijeg brat Bukeru, Ejtonu, Bridžisu. Nije bilo promena u pustinji, doduše tu su MekGi, Landri Šamet i nikad potpuno dokazani plej Elfrid Pejton, samo biće to značajna pomoć. Uslov svih uslova je da se lider Pol ne povredi ili ne oseti prerano teret godina. Štedeće ga tokom sezone, čini nam se da bez razloga otpisuju Sanse iz borbe za visok plasman, ovo je tim za top tri ili četiri na Zapadu. 

SAKRAMENTO KINGS

Jedno je izvan svih sumnji, 15 godina nisu bili u plej ofu, i neće biti ni ove, makar ne direktno, a u slučaju da naprave malo čudo mogli bi posle dobre sezone da se kroz plej-in probiju. A onda je mrmot zavio čokoladu. Baš tako D'Aron Fiks i Tajres Halibarton će odraditi svoje, odbrana je užasna, masa računaju na malo čvrstine sa Aleksom Lenom, Davijom Mičelom i Tristanom Tompsonom. Ima tu još kvaliteta u Badi Hilsu, Harisonu Barnsu (Marvina Beglija) niko ne pominje, ali to su Kingsi, trejdmark za neuspeh posle igračkog Divca i Peje.

PROGNOZA

Lejkersi, Juta, Feniks na prva tri mesta, Voriorsi, Portland, Denver, Dalas, Klipersi borba od četvrtog do osmog mesta, ne nužno ovim redom. Kandidati za plej-in Memfis, Minesota, Nju Orleans i teško Kingsi, bez šansi Hjuston, San Antonio, Oklahoma.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke