Ne da Neda! Savršena Zvezda u drugom poluvremenu potopila Efes!

Autor: Nemanja Janošev
petak 01.12.2023.
21:58
Izvor: Sportske.net

I Fener i Efes padali su pod Crvenom zvezdom ove sezone.

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Anadolu Efes sa 97:83  u "Štark areni" u okviru 11. runde Evrolige.

Biti ili ne biti. To je za Crvenu zvezdu bila utakmica protiv Anadolu Efesa ovog 1. decembra 2023. godine. Biti je, jer opet je Crvena zvezda protiv jednog turskog tima pokazala kakvo lice poseduje. Doduše, u drugih 20 minuta, ali na vreme, za četvrti trijumf u sezoni. Trijumf koji bi sada već morao da bude serum za duplo kolo koje predstoji.

Ponovo je škripalo u organizaciji napada Crvene zvezde na startu duela. Loptu je prenosio Rokas Gedraitis, organizovao igru Luka Mitrović... Zaista je izgledalo loše i Zvezda je poenterski samo zahvaljujući iznuđenim trojkama Jaga i Nedovića uspela dobro da uđe u meč i parira Efesu.

Odbrambeno, Zvezda nije loše stajala, ali je napadački bilo muke, što je već nekako postala navika. Adut crveno-belih bila je brza tranzicija i nešto sporije vraćanje Efesa u defanzivnu postavku. To su koristili u završnici prvog kvartala za vreme dok su na parketu bila trojica plejmejkera: Teodosić, Jago i Nejpir. Tada je to dobro izgledalo iz organizacionog ugla, Nejpir je izgledao vrlo dobro u tom periodu i stigla je jedna sjajna trojka, a pre toga i asistencija.

Efes je pronalazio rešenja preko raspoloženih Vila Klajburna i Šejna Larkina od čije je raspoloženosti umnogome zavisila sudbina ekipe Erdema Džana na ovom meču. Jer, rotacija im je bila poprilično skraćena i u timu su bili pojedinci koji služe za minute u turskom šampionatu. Čak je i Majk Daum koji je debitovao za vrlo kratko vreme postigao osam poena za gostujući sastav.

Zvezda je ušla u velike ofanzivne probleme tokom drugog kvartala, dosta izgubljenih lopti došlo je u tom periodu utakmice što je rezultiralo kaznama koju su im uručivali gostujući igrači. Efes je imao dosta prostora na spoljnim linijama, posebno kada je Branko Lazić bio van parketa.  Zvezda se tada uzdala u raznorazne karakteristike Luke Mitrovića koji je skakao, poentirao, bivao odličan na oba kraja parketa, ali nedostajala je podrška saigrača i Efes je bio nadomak dvocifrene prednosti pri ulasku u poslednji minut. Srećom po Zvezdu, Miloš Teodosić je pogodio bitnu trojku, a Nemanja Nedović dobio injekciju samopouzdanja, doduše neiskorišćenim prodorom, ali zato se zapalio u nastavku.


Krucijalna rola Nemanje Nedovića  koji je pucao od samopouzdanja otvarala je Zvezdi postepeno put ka preokretu. Nisu mogli da mu pariraju ni Klajburn, a ni ostali igrači Efesa. Sve što je dodirnuo pretvarao je u zlato i energija se potpuno promenila. "Arena“ se zapalila, igrači Zvezde su postali sve agresivniji i to je donosilo samo benefite domaćem timu. Nedović je treći kvartal završio sa čak 14 poena, što je praktično polovina onoga što je čitav njegov tim ubacio tokom tog perioda igre (29).


Zvezda je čuvala prednost početkom poslednje deonice. Strpljiva igra, dobra odbrana usled čega su Larkin i Klajburn bivali prinuđeni na teške šuteve. Majk Tobi se pojavio, Teodosić ga je hranio i Zvezda je imala 78:70 što je bila njihova najveća prednost na meču.  Imala je Zvezda dobrih prilika da prelomi susret, ali nisu uspevali to da učine. Nešto slično kao što je bilo u brojnim slučajevima kada su zaostajali, pa dolazili u situaciju da preokrenu ili izjednače, ali ih realizacija nije služila. Jedini indisponiran na ovom duelu bio je Rokas Gedraitis, opet. Ali, ostatak tima je imao samopouzdanja i to na oba kraja parketa. Ekstremno bitnu ulogu imao je i Džoel Bolomboj u brojnim navratima. Upravo njegovim zakucavanjem Zvezda je došla do "+11“ na nešto više od dva minuta do kraja.

Pitanje pobednika se ubrzo više nije postavljalo. Zvezda je stigla do skora 4-7, Efes je na 5-6. 

Nemanja Nedović je ubacio 23 poena, od čega 16 u drugom poluvremenu. Luka Mitrović je imao 19, uz sedam skokova. Jago je ubacio 15, a Bolomboj 13 poena. Larkin je na suprotnoj strani imao 21 poen, 17 je dodao Vil Klajburn.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke