Ne pomaže ni kanadski džin Edej, slave "Haskiji"!

Autor: Boris Jovanović
utorak 09.04.2024.
07:41
Izvor: Sportske.net

Finale Konektikatu, zasluženo odbranili titulu!

Povezane vesti

Nema nikakve dileme, ovo je vreme Konektikata. "Haskiji" su noćas savladali Perdju sa 75:60 i postali prva ekipa od Floride 2007. koja je odbranila titulu univerzitetskog šampiona Amerike. Ovaj košarkaški program, predvođen koučom Danom Harlijem je dominantna, pobeđivali su protivnike sa najmanje 14 razlike tokom martovskog ludila. Poznati trener se na ovaj način, duplom titulom pridružio bratu Bobiju Harliju koji je takođe dva puta bio prvak, kao igrač početkom devedesetih sa Djukom. Oni su sinovi Boba Harlija Seniora, legendarnog trenera škole Sent Antoni.

Ali, vratimo se finalu. Iako se Perdju predvođen čudovišnim kanadskim divom Zakom Edejom dobro držao i imao priključak u provom delu, u prvoj polovini nastavka vođstvo branioca titule je otišlo na +16. Edej je inače u prvom poluvremenu postigao 16 poena, na kraju čak 37, uz 10 skokova, nije vredelo. Jer, iako je Perdju drugi najbolji šuterski tim Amerike, dali su samo jednu trojku, bekovi Konektikata su odradili strašan posao. Najbolji igrač šampion Klingen se dobro nosio sa Edejom u nekim trenucima, iako je pomenuti centar najdominantniji igrač u univerzitetskoj košarco. Za razliku od Gatorsa sa Floride koji su prilikom odbrane titule računali dve godine na Žoakima Nou, Korija Bruera, Ala Horforda, kasnije zvezde NBA, Konektikat je morao da prevaziđe gubitak Adame Sanoga i drugog strelac Džordana Hokinsa koji su bili važni delovi prošlogodiđnje pobedničke ekipe.

Njuton je vodio "Haskije" sa 20 poena, oni su tek osmi tim u istoriji NCAA koji je odbranio titulu. Oni su specijalisti kada dođu u finale, šest puta su igrali za naslov, i dobili sve utakmice. Zanimljivo, sve pobede su u poslednjih četvrt veka, od prve 1999. do treće ih je vodio legendarni Džim Kalhun. Četvrtu je osvojio pre dekade Kevin Oli, poslednje dve Den Harli.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke