Nedovićeva Zvezda najsjajnija u "Gradu svetlosti"!

Autor: Lazar Nikolić
petak 04.10.2024.
23:01
Izvor: Sportske.net

Šampion Srbije pobedom započeo Evroligu.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde savladali kao gosti Pariza rezultatom 80:77 na otvaranju Evrolige.

Zvezdu je do trijumfa predvodio maestralni Nemanja Nedović sa 21 poenom, a pratili, koji je pogodio pet trojki iz šest pokušaja i bio gotovo nepogrešiv iz igre. Pratio ga je Ajzea Kenan sa 14 poena.

Kod domaćina najefikasniji je bio Ti Džej Šorts sa 16 poena.

Gubio je šampion Srbije sa 13 razlike u toku treće deonice, ali se nije predao i stigao do velikog trijumfa na startu takmičenja.

Dobro je Zvezda započela utakmicu sa petorkom Jago, Kenan, Kalinić, Daum i Bolomboj.

Kalinić je pogodio prvi šut na meču, a Bolomboj imao svoje „minijature“ na oba kraja terena kojima je, uz raspoloženog Kenana, odveo crveno-bele na „+8“ – 12:4.

Nakon toga je u igru ušao Lo i kao po običaju bio inspirisan protiv Beograđana. Nemački bek „razmrdao“ je Pariz sa sedam vezanih poena i vratio domaćina u egal, da bi omaleni plejmejker osvajača Evrokupa Šorc svojim prvim poenima na 10 sekundi pre kraja prve četvrtine doneo premijernu prednost domaćinu – 18:17.

Nije tim trenera Sferopulosa dobro započeo drugu deonicu. Nastavio je Šorts da vezuje poene i doneo svom timu vođstvo od 22:17, ali su Nedović i Miler-Mekintajer imali odgovor i ekspresno doneli izjednačenje prvaku Srbije – 24:24.

Uspela je Zvezda i da povede sa 27:26 posle trojke Nedovića, ,međutim, od tog trenutka nivo igre crveno-belih je drastično opao, kao i nivo koncentracije. To se najbolje videlo u momentu kada je reprezentativni centar Beograđana Plavšić dozvolio Malkomu da položi, uz nesportski faul, posle kojeg su Parižani došli do vođstva od 33:30.

Bolje je Pariz i finiširao prvi deo utakmice, a posebno je bolan bio faul Jaga na šutu za tri poena Šortsa načinjen samo sedam desetinki pre odlaska u svlačionicu. Reprezentativac Severne Makedonije ubacio je prva da „penala“, promašio treće, a onda Jantunen poenima iz ofanzivnog skoka doneo domaćinu maksimlanih 43:35 pre petnaestominutnog odmora.

Domaćin je do prve dvocifrene prednosti došao posle dva minuta u nastavku kada je Vord položio uz faul Mitrovića i realizovao dodatno slobodno bacanje za 47:37. Nije Sferopulosov tim imao nikakvu ideju napadu, a Pariz to koristio da se dodatno odmakne – 51:38 posle koša Ifija.

Mučila se Zvezda i u obrani i u napadu, a nadu za povratak crveno-belima je vratila nesportska lična greška Kavalijea posle koje su spustili na jednocifrenih – 53:45, da bi posle kontranapada i polaganja Miler-Mekintajer smanjila na 53:47 i naterala trenera domaćih Tijaga Splitera da zatraži tajm-aut.

Nije minut odmora pomogao Parizu. Nastavila je Zvezda svoju seriju preko Kalinića i Nedovića i došla na samo dva poena zaostatka – 53:51, koju je prekinuo Vord trojkom iz ugla. Uspela je Zvezda sjajno da finišira treću četvrtinu i poenima Mitrovića izjednači na 58:58.

Posle majstorskog duplog pasa Miler-Mekintajera i Nedovića Zvezda je konačno ponovo povela sa 60:58 na startu poslednje deonice. Povredio se plejmejker domaćih Šorts posle 80 sekundi igre u četvrtoj četvrtini i dodatno otežao situaciju Parižanima, koji su ušli u kontra-ritam.

Na sreću domaćih, povreda Šortsa nije bila teže prirode, pa se omaleni plejmejker brzo vratio na parket. A na parketu je blistao Nedović, koji je pogodio svoju četvrtu trojku na meču za 67:63, ali je Jantunen imao odgovor i nije dozovlio gostima da se odlepe. Umesto toga Pariz je trojkom Ifija poveo sa 68:67, ali je još jednom uzvratio perfektni Nedović.

Nakon Nedović trojku je pogodio i Kalinić i to sa osam metara uz zvuk sirene za vođstvo crveno-belih od 73:70, a onda asistirao Mitroviću na polaganju za „+5“ – 75:70 i naterao Splitera da pozove minut odmora.

Zvezda je poenima sa poludistance Miler-Mekintajera održavala prednost. Ipak, gosti nisu iskoristili dva uzastopna napada, a Pariz poenima Šortsa smanjio na 77:74 na 50 sekundi pre kraja meča.

Imao je domaćin napad za izjednačenje, ali je Šorts bacio loptu u aut, a Sferopulos zatražio tajm-aut kako bi dogovorio naredni napad koji je mogao biti krucijalan.

Igralo se na Miler-Mekintajer koji je promašio svoj karakterističan šut sa poludistance, a zatim Kalinić faulirao Ifija, koji je bio polovičan sa "penala", pa je Zvezda na 11 sekundi pre kraja imala vođstvo od 77:75, a Miler-Mekintajer priliku da sa linije slobodnih bacanja odvede crveno-bele na dva poseda porednosti.

Miler-Mekintajer je bio polovičan sa "penala", a Zvezda ponovo napravila faul kako domaćin ne bi trojkom mogao da izjedanči rezultat. Ifi je pogodio oba "penala" i smanjio na 78:77, a Sferopulos zatražio tajm-aut na osam sekundi pre kraja.

Uspeli su Zvezdini košarkaši da izbegnu brzi faul i utroše četiri sekunde pre nego što je Kenan poslat na liniju za slobodna bacanja. Amerikanac je oba puta bude precizan, a Ifi promašio šut za produžetak.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke