Nejpir u minusu, Jago ''zaboravljen'' na klupi, a šta se desilo sa Simonovićem?

Autor: Darko Mitrović
petak 13.10.2023.
23:00
Izvor: Sportske.net

Da li je moglo drugačije?

© 2023 Pedja Milosavljevic / STARSPORT
© 2023 Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Povezane vesti

Zvezdina gostovanja u Kaunasu počinju da liče na ''Dan mrmota''.

I prošle sezone, baš kao i večeras crveno-beli su poraženi posle preokreta domaćeg tima u završnici meča, pa je ostao utisak da je Zvezda mogla više i da je još jednom propuštena velika prilika za važan trijumf.

Ako pogledamo u zvaničnu statistiku posle meča, ono što odmah upada u oči kada je u pitanju učinak Zvezdinih košarkaša, to je ''minus'' kod imena Šabaza Nejpira.

Konkretno, Nejpir je jedini u ekipi Crvene zvezde koji je večeras imao negativan indeks korisnosti, ''minus 1''.

Nejpir je jedno od najzvučnijih i najskupljih Zvezdinih pojačanja ovog leta, a večeras je za oko 15 minuta u igri, upisao 9 poena. Od toga, šest poena je postigao sa linije slobodnih bacanja, uz još jednu trojku na početku poslednje četvrtine, kada je zvezdi doneo devet poena prednosti. Sve ostalo je promašio, pa je iz igre imao učinak 1/10, od toga 0/5 za dva i 1/5 za tri poena.

Nije imao nijedan skok, a upisao je po jednu asistenciju, ukradenu i izgubljenu loptu. Sve u svemu, partija daleko ispod onoga što se od njega očekuje.

Ako se to ima u vidu, onda se postavlja pitanje zašto Jago Mateuš nije dobio priliku da zaigra. Brazilski plej je bio jedini od dvanaestorice Zvezdinih igrača koji večeras nisu ulazili u igru, a s obzirom da protiv Asvela nije bio u sastavu, još uvek se čeka na njegov evroligaški debi za Zvezdu.

Večerašnja Ivanovićeva odluka da ga ostavi na klupi verovatno ima uzrok u utakmici Crvene zvezde sa Cedevita Olimpijom pre par dana, kada je Jago uporno forsirao šut, preko svake mere (1/11 za tri i 1/3 za dva poena). Trener mu je tada to tolerisao, s obzirom da je Zvezda ostvarila ogromnu rezultatsku prednost, ali je očigledno večeras platio ceh te neodgovornosti u igri, pa je ostao na ''hlađenju''.

Ono što je još privuklo pažnju večeras, to je minutaža Marka Simonovića. On je bio u startnoj postavi, postigao jedan koš iz tri pokušaja, upisao i tri skoka za prva tri minuta u igri, ali ga je Ivanović onda poslao na klupu i do kraja meča ga nije vratio u igru, što je takođe iznenađujuć potez crnogorskog stručnjaka.

Verovatno je razlog to što je Zvezda rezultatski loše započela meč, a Ivanović je večeras naglasio da je Zvezda igrala ''mekano'' u odbrani u tom periodu, pa bi se mogao steći utisak da se ta kritika u velikoj meri odnosila na Simonovića, osim ako nije neka povreda u pitanju.

A dok je Simonović bio na klupi, veću minutažu od očekivane imao je Dalibor Ilić koji je na terenu proveo 12 minuta, bez ijednog šuta na protivnički koš za to vreme, ali je imao važnu ulogu u odbrani, upisao je pet defanzivnih skokova, uz jednu asistenciju.

A kad smo već kod skokova, još dvojica Zvezdinih centara Tobi i Bolomboj su u tom segmentu potpuno podbacili. Njih dvojica zajedno - jedan jedini skok, a upisao ga je Tobi koji se takođe nije naigrao - svega sedam minuta na terenu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke