Nigerija konačno jača, Novi Zeland da nastavi da gazi!

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 26.08.2022.
12:00
Izvor: Sportske.net

Nastavljaju se kvalifikacije za Mundobasket i na drugim kontinentima...

fiba.basketball
fiba.basketball

Povezane vesti

Afrika

Nastavlja se trka za pet mesta na Mundobasketu 2023. godine koja su rezervisana za reprezentacije iz Afrike. Na programu je četvrti prozor kvalifikacija, a biće nekoliko veoma interesantnih utakmica.

Afrička košarka je odavno u razvoju, a postoje ekipe koje su izuzetno kvalitetne i koje nisu imale prilike to da pokažu, među kojima je i definitivno Južni Sudan. Igraju u petak sa Senegalom u gostima, a do sada imaju sve pobede, odnosno skor 6-0. 

Ako je neko povoljan za igru klađenja, onda bi to mogla biti reprezentacija Nigerije koja u daleko jačem sastavu dočekuje nastavak kvalifikacija za Mundobasket. 

Vratio se trener Majk Braun, tu su Džoš Okogi, Ike Nvamu i Mije Oni, dovoljno da im porastu šanse da savladaju Angolu, Gvineju i Obalu Slonovače. Igraju u Obali Slonovače i bude im se ružna sećanja zbog toga jer su pre par godina baš na terenu u Abidžanu doživeli debakl 76:46. Iste protivnike će na istom terenu imati Zelenortska ostrva za koje će igrati Valter Tavares, prva zvezda tima. Radi se o košarkašu koji je možda i najbolji centar Evrolige u ovom trenutku. 

Angola je oslabljena, ne igraju igrači koji su jako bitni, poput Dundaoa, Lukenija, Gonsalveša i Gakua, pa se može reći i da i pored 4-2 iz prvog dela, u drugi ne ulaze kao favoriti. 

Senegalci su jaki, vraćaju im se velika imena poput Badija, Sile i Kalife Diopa, pobedili su u pripremnom meču Zelenortska ostrva i imaju čemu da se nadaju. 

Još jedna reprezentacija koju obavezno morate da ispratite jeste Kongo, tim koji ima 4-2 iz prvog dela, ali i tim za koji će debitovati NBA šampion, 19-godišnji Džonatan Kuminga, košarkaš Golden Stejt Voriorsa. 

Kamerunci imaju Parisa Lija, ali jedini je na kog ozbiljno možete računati u toj reprezentaciji. 

Azija i Australija

Ukupno šest reprezentacija će biti na Mundobasketu, a Australija i Liban su na pravom putu, baš kao i Novi Zeland koji ima sve pobede. Australijanci su veliki favoriti protiv Irana u ponedeljak, Libanci protiv Indije ne bi smeli da imaju bilo kakvih problema, imaju izuzetnog strelca Vaela Arakjia, čoveka koji važi za božanstvo u Libanu. 

Novi Zeland je favorit protiv Jordana i tu nema dileme, dok bi Filipini sa Džordanom Klarksonom, napominjemo i mladog Kaija Sotoa, centra visokog 216 cm, trebalo da stigne do pobede protiv Saudijske Arabije. 

Što se tiče Novozelanđana, njih vodi Pero Kameron, imaju sastav koji dugo igra zajedno, ako ste slušali selektora Svetislava Pešića, to je veoma bitno u košarci i jasno je da sve četiri pobede nisu slučajnost. 

Pritom, jači su za jednog igrača, to je Ajzak Fotu, krilni centar visokog kvaliteta, 28-godišnji košarkaš koji je igrao dugo u Evropi, za Saragosu, Manresu, Ulm, Trevizo i na kraju Veneciju. Sada je član Breksa u Japanu. 

Petorica glavnih igrača koji su razbili Filipine će igrati, a to su Rusbač, Ngatai, Timins, Ili i TOhins-Smit-Milner.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke