Nije moglo bez drame - Partizan odbio ugrize Baskonije za krucijalnu pobedu!

Autor: Nemanja Janošev
utorak 19.03.2024.
22:33
Izvor: Sportske.net

Bilo je amplituda, ali Partizan je celokupno gledano bio bolji od Baskonije.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Košarkaši Partizana savladali su Baskoniju u "Štark areni" rezultatom 87:83 u okviru 30. kola Evrolige.

Ni ovog puta nije moglo bez uspona, padova i drame u Partizanovoj igri. Ni ovog puta nisu svi bili na svom nivou, ali zahvaljujući triju protagonista koji je nosio Partizan poenima i samopouzdanjem, te sporednim ulogama Doužera, Avramovića i Ponjitke koji su odigrali važne role, aktuelni šampion AdmiralBet ABA lige uradio je pola posla za evroligaško duplo kolo i ostvario 14. pobedu u sezoni.

Energija u "Areni“ je ionako bila zapaljujuća, samo je još nedostajao "alej-ap“ da dodatno razgoropadi navijače Partizana i on se dogodio u prvom napadu koji su izveli domaći preko Kevina Pantera i Bruna Kabokla.  Kaminski je odlično ušao u duel sa pet vezanih poena za crno-bele, što je odmah podsetilo na najavu Duška Ivanovića da njegovi igrači ne smeju da upadnu u šok usled atmosfere.

Frenk Kaminski je bio fenomenalan u fazi napada, dok je u odbrani, kao i obično, bilo dosta prostora i Baskonija u međuvremenu uspela da uhvati priključak, iako ih šut spolja nije služio. Ipak, nakon tog priključka, odbrana španskog tima nije radila ni ono malo što su činili do tada, pa je Partizan na krilima Bruna Kabokla došao do devet poena viška u osmom minutu duela.

U poslednjem minutu prve deonice, Markus Hauard je povredio desni skočni zglob nakon što je proklizao prilikom jednog šuta sa poludistance i hramljući je napustio parket.

Partizan je u prvih 10 minuta imao svega trojicu strelaca – Kabokla, Kaminskog i Pantera, ali su imali prednost što je u tim okolnostima bila odlična vest.

Imala je Baskonija između dve četvrtine mini-seriju od 0:4, ali je Partizan svejedno držao prednost. Usput, vratio se na parket i Markus Hauard. Ali, on nije bio najveća pretnja na ovom susretu do tada, već je poteškoće Partizanu pravio Čima Moneke.

To nije bilo dovoljno da Baskonija u tom periodu održava korak za Partizanom koji je tada otišao i na 11 poena viška. Veliki broj izgubljenih lopti za goste, što se ne može reći za crno-bele koji tu kolonu nisu "pokrenuli" u prvih 16 i po minuta! Od tada, vezali su još dve izgubljene lopte i pomogli Baskoniji da uđu u seriju 4:11 čime se na pauzu otišlo sa 44:42 za Partizan.  Utisak je bio kao da je Partizan za pola koplja bolji rival, ali mnogo se puta ekipi Željka Obradovića dešavalo da im prednost isklizne na sličan način – da nižu greške jednu za drugom.

Na startu drugog poluvremena, isti trojac kao i s početka meča gurnuo je Partizan podalje od Baskonije, tu se pojavio i Mateuš Ponjitka za „+10“ domaćeg tima.  Kaminski je igrao sjajno u napadu, pokrenuo se i Pi-Džej Doužer asistencijama.

S druge strane, Baskoniju je održavao Markus Hauard koji je ubacio čak 12 od 18 poena tima Duška Ivanovića u trećoj deonici. Važan momenat u korist Partizana dogodio se sedam i po minuta pre kraja kada je Čimi Monekeu dosuđen nesportski faul kada udario Kevina Pantera po vratu. Kapiten Partizana je posle dva bacanja, pogodio i trojku i doveo svoj tim na "+12“.  

Partizan je sve vreme koketirao sa dvocifrenom prednošću, ali nikako nisu uspeli da prelome duel uprkos naletima energije. Svakako, igra u drugom delu meča, posebno u poslednjoj deonici, bila je prilično usporenija u odnosu na ono što smo gledali u prvom poluvremenu. Neko ko je više odmagao domaćima, nego pomagao jeste Džejms Naneli. Imao je najviše izgubljenih lopti u ekipi i direktno je uticao na to da Baskonija u kontrama dolazi do lakih poena. Ali, uprkos tome, Partizan je imao dovoljno raspoloženih igrača koji su odbijali atake Baskonije.

 Na minut do kraja, Partizan je imao tajm-aut, a zatim i posed koji nije iskorićen greškom Frenka Kaminskog što je kaznio Markus Hauard dvojkom za 85:83. Odgovorio je Pi-Džej Doužer flouterom i praktično rešio meč.

Partizan je predvodio Frenk Kaminski sa 20 poena, Bruno Kaboklo je ubacio 18 i imao 12 skokova. Kevin Panter je takođe ubacio 18. Markus Hauard je meč završio sa 26 poena u redovima Baskonije, po 13 su imali Met Kostelo i Čima Moneke.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke