Nova dimenzija Nikole Kalinića melem na rane "orlova"

Autor: Lazar Nikolić
sreda 07.09.2022.
11:40
Izvor: Sportske.net

Kalina igra u životnoj formi.

Srdjan Stevanovic/Getty Images
Srdjan Stevanovic/Getty Images

Povezane vesti

Navikli smo od Nikole Kalinića sjajnu igru u defanzivi, odličan skok, poene sa niskog posta i nesebičnost u igri i spremnost da preuzme odgovornost u odlučujučim trenucima utakmice, ali nam je start Evrobasketa doneo nešto novo od popularnog Kaline.

Nikada 30-godišnjak iz Subotice nije važio za sjajnog šutera, posebno van linije 6.75, ali ne ovom šampionatu krilni košarkaš pokazuje i taj kvalitet.

Veliko samopuzdanje nakon sjajne sezone u Crvenoj zvezdi gde je po prvi put u karijeri bio prva napadačka opcija Kalinić je preneo i na igre u reprezentaciji, a sa kolikim samopuzdanjem Kalina igra na Evrobasketu govore njegovi procenti šuta za tri poena.

Kalinić je trenutno, verovali ili ne, drugi najbolji šuter za tri poena na prvenstvu Evrope odmah iza Poljaka Martina Peterke, a ispred još jednog našeg reprezentativca Vanje Marinkovića.

Kalinić je u prve četiri utakmice imao 9/14 za tri poena, uz fantastičan procenat od 64.3 odsto.

Posebno je važno naglasiti da je Kalinić sjajno šutirao u poslednja dva meča kada smo ostali bez povređenog Vanje Marinkovića, a sinoć protiv Izraela u drugom poluvremenu i bez još jednog beka šutera Nemanje Nedovića.

Kalinić je pokazao da nema problem da preuzme odgovornost i bez oklevanja šutira trojke posle sjajnih proigravanja saigrača. Tako je protiv Finske i Izraela šutirao po 3/4 za tri poena, tako širio odbranu protivnika u čijem fokusu je bio Nikola Jokić.

U nedostatku dvojice dobrih trojkaša Kalinićev doprinos posebno dobija na težini, a biće još važnije da ostane na istom nivou i u nastavku takmičenja, jer će nova pouzdana šuterska opcija dodatno razvlačiti protivničke odbrane, samim tim stvoriti više prostora centarskoj liniji, što će Milutinov i Jokić sigurno znati da iskoriste.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke