Nova generacija srpskih trenera – Ko se nameće u Evropi?

Autor: Darko Mitrović
utorak 06.12.2022.
17:05
Izvor: Sportske.net

Bivši treneri Zvezde i Partizana grade uspešne karijere u inostranstvu

Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022
Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

Povezane vesti

Kao zemlja košarke uvek smo mogli da se, pored ostalog, hvalimo i našim trofejnim trenerima u velikim evropskim klubovima. Nekada su tu srpsku košarkašku koloniju širom Evrope predvodili Boža Maljković, Duda Ivković, Željko Obradović, a danas su stigle nove generacije srpskih trenera koje tek pokušavaju da izgrade svoje ime i da ostave zapaženiji trag u inostranstvu.

Raštrkani su širom sveta, pa tako u Americi imamo Dejana Milojevića kao pomoćnog trenera u šampionu NBA lige, Golden Stejtu, a u najjačoj ligi sveta je ponovo i Igor Kokoškov posle neuspele epizode na klupi ''orlova''. Prošle sezone je bio pomoćni trener u Dalasu, a od ove godine je u trenerskom timu Bruklin Netsa. Odnedavno je naš najistaknutiji predstavnik u Aziji postao Saša Đorđević koji je posle osvojene titule prvaka Turske sa Fenerbahčeom, nedavno odlučio da preuzme reprezentaciju Kine. Tako sada u inostranim klubovima u Evroligi imamo samo Sašu Obradovića na klupi Monaka koji posle 11 kola ima odličan učinak od osam pobeda.

Ovde ćemo veću pažnju posvetiti srpskim trenerima u Evrokupu i FIBA Ligi šampiona, a uglavnom se radi o bivšim trenerima Crvene zvezde i Partizana. Najmlađi od njih je Dušan Alimpijević koji ima samo 36 godina, ali i iskustvo iz Evrolige sa Crvenom zvezdom, dok je pred kraj prošle sezone zamalo napravio čudo sa turskom Bursom koju je doveo na prag plasmana u elitno evropsko takmičenje. Alimpijević je na klupu Burse stigao novembra 2020. godine, tiho, bez prevelikih očekivanja, ali prošle sezone je formirao sjajnu ekipu koja je redom rušila favorite u Evrokupu, počev od našeg Partizana, preko Cedevita Olimpije i španske Andore, sve na gostujućim terenima. Na korak od Evrolige ih je zaustavio Virtus, ali je i sam plasman u finale Evrokupa istorijski uspeh koji je Alimpijević ostvario sa ovim klubom. Istovremeno je izborio i plasman u plej-of turske Superlige, što je bio signal za upravu kluba da Alimpijevića zadrže po svaku cenu. Ne samo da su u tome i uspeli, nego su pre nekoliko dana sa srpskim stručnjakom potpisali i novi ugovor do 2025. godine.

Tokom leta se spekulisalo i o njegovom mogućem povratku u Zvezdu, ali on je odmah odbacio tu mogućnost uz objašnjenje koje najbolje ilustruje kakav odnos je izgradio sa čelnicima Burse.

''Klub je bio vrlo korektan prema meni, imaju prema meni veliko poštovanje, ja poštujem njih i najmanje što mogu da uradim je da ispoštujem taj ugovor'', rekao je Alimpijević početkom jula za ''Telegraf''.

Bursa i ove sezone pod Alimpijevićevim vođstvom ostvaruje zapažene rezultate. U turskoj Superligi trenutno ima skor 5-3, a od tih pet pobeda jedna je ostvarena i nad aktuelnim evropskim prvakom Efesom. Dobro joj ide i u Evrokupu, gde je u prvih šest kola ostvarila četiri pobede, a u utorak će igrati veoma važnu utakmicu u gostima protiv Venecije koja ima isti skor.

Lepu košarkašku priču, ali u Litvaniji, napravio je i bivši trener Partizana Nenad Čanak. On je samo pet dana posle odlaska sa klupe crno-belih u jesen 2018. našao angažman u litvanskom Lijetkabelisu i to se pokazalo kao odličan potez. Sa njim na klupi Lijetkabelis iz sezone u sezonu ima sve zapaženiju ulogu u šampionatu Litvanije, ali i u Evrokupu. Krajem prethodne sezone, Nenad Čanak je sa svojim timom ostvario nešto što je godinama unazad u Litvaniji bilo nezamislivo – eliminisao je neprikosnoveni Žalgiris u polufinalu plej-ofa,  na kraju je završio kao vicešampion posle poraza u finalu od Ritasa.

2021 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

I ove sezone njegov tim odlično napreduje u litvanskom šampionatu, trenutno ima skor 8-3, a u Evrokupu tri pobede u šest kola i u sredu će dočekati italijansku Brešu koja ima pobedu manje. Šta god da se dogodi do kraja sezone, utisak je da je Čanak već pokazao da zaslužuje i angažman u nekom većem klubu. Ko zna, možda i Žalgirisu...

U Evrokupu imamo i Vladu Jovanovića na klupi Budućnosti, ali on nam je stalno ''na oku'' u AdmiralBet ABA ligi, pa ga i ne doživljavamo kao da je negde na strani, dok je njegov prethodnik na klupi Podgoričana i takođe bivši trener Partizana Aleksandar Džikić karijeru nastavio u izraelskom Hapoelu iz Jerusalima i za sada mu tamo odlično ide.

AdmiralBet ABA liga/Dragana Stjepanovic

Njegov tim se na evropskoj sceni takmiči u FIBA Ligi šampiona, gde posle četiri kola ima skor 3-1 u grupi sa Ludvigsburgom, Darušafakom i Baken Bersom, a još bolji je u izraelskom šampionatu. Posle dva poraza na startu sezone, Hapoel je ostvario šest uzastopnih pobeda, od kojih se posebno izdvaja nedavna nad Makabijem u Tel Avivu (80:75). Ako tako nastavi, Džikić bi mogao da podigne i neki trofej na proleće.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke