Novinar iz NBA skreće pažnju na Dantea Egzuma - Da li je povratak realan?

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 24.04.2023.
09:16
Izvor: Sportske.net

Hvali ga.

2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Novinar "Bleacher report" Endi Bejli posvetio je jednu od svojih objava plejmejkeru Partizana Danteu Egzumu kojeg je pohvalio na osnovu predstava ove sezone.

Egzum je stigao u Partizan prošlog leta kao veliko ime koje je sedam godina provelo u NBA ligi, a zatim se preselilo u Barselonu. Australijanac je bio uočljiv na parketu zahvaljujući svojim fenomenalnim fizičkim sposobnostima, ali su mnogi smatrali da je limitiran na polju organizacije i kreacije.

Slična slika je i viđena u nekoliko prvih meseci po dolasku u Partizan, ali potom je on zajedno sa Željkom Obradovićem probio taj limit i na iznenađenje mnogih predstavlja jednog od lidera ekipe u ovom trenutku.

Odlične predstave proširile su se do američkog tla. Tačnije, novinar tamošnjeg "Bleacher report" prikazao je statistiku Dantea Egzuma iz ove sezone, ali za 36 minuta na parketu. 

Zbog čega je to tako? U Sjedinjenim Američkim Državama pojedina statistika se izvlači na osnovu 36 minuta jer je to optimalan period koji starteri provedu na parketu.

"U 58 utakmica za Partizan, Dante Egzum prosečno beleži 20.2 poena, 5.3 asistencije, 4.1 skok, 1.8 trojki i 1.4 ukradenu loptu na 36 minuta po meču. Šutira 60.7 odsto za dva i 43.2 za tri poena. Nalazi se na sedmom mestu po PER (op.aut. ocena efikasnosti igrača) u Evroligi i AdmiralBet ABA ligi", naveo je Bejli.

Bejli ovde očigledno stavlja Dantea Egzuma u kalup startnog mesta neke od franšiza iz NBA lige, ali evropska i američka košarka se poprilično razlikuju.

Egzum je pre nekoliko godina, kada je potpisivao ugovor sa Barselonom, otkrio da mu je želja povratak u NBA ligu i da je trebalo da se zadrži u Kataloniji samo nekoliko meseci. U međuvremenu mu se dopalo, tim ga je želeo i on je produžio saradnju koja ga je kasnije dovela do Partizana.

Njegov ugovor sa crno-belima ističe na kraju sezone, a kako je nedavno rekao njegov otac Sesil Egzum, Dante bi mogao da ostane u Partizanu ukoliko mu klub pošalje ponudu za tako nešto.

"Vidim ga kao igrača Partizana na duže staze, ako klub odluči da mu ponudi novi ugovor", kazao je Sesil Egzum navevši da se njegov sin lepo oseća u Beogradu.

Stoga, na Partizanu je sve, ali NBA nikada ne treba otpisati.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke