Obradović pričao 25 minuta, prepirao se sa novinarkom: "Ja ću da se isplačem..."

Autor: Nemanja Janošev
petak 12.01.2024.
23:46
Izvor: Sportske.net

Zanimljiva konferencija trenera Partizana.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Trener košarkaša Partizana Željko Obradović imao je vrlo zanimljivu, burnu, ali i dugačku konferenciju za medije u trajanju od 25 minuta posle utakmice i pobede nad Makabijem.

Partizan je ostvario istorijski povratak u duelu sa izraelskim timom vrativši se iz minusa od 24 poena.

"Čestitam igračima na neverovatnom preokretu. Za motivaciju u drugom poluvremenu i našim navijačima koji su nam pomogli kao što to rade u svakoj utakmici", počeo je Obradović.

On nije menjao petorku u trećem kvartalu i van parketa je držaao igrače kao što su Pi-Džej Doužer, Kevin Panter...

"Početak tog drugog poluvremena je posed njihov. Pi- Džej imao problema sa faulovima i to je bila rezonska odluka. Drago mi je za Ognjena Jaramaza koliko je vremena proveo na parketu i šta je uradio. Za 20 minuta smo s njim stvorili "+30". To dovoljno govori o njemu kao i o celoj postavi. Treba istaći njega, Pi-Džeja, koji je odigrao fenomenalnu utakmicu i Nanelija koji je do izlaska dominirao po pitanju pameti kako treba da se odigra".

"Ako se dobro sećam, posle prve četvrtine, imali smo "-1" ovaj timski indeks, to je da se trudiš teško izvodljivo. A oni su imali "+42". Velika pobeda, čestitke igračima. Ovde je sve to drugačije, nose nas navijači, oni prave tu energiju i to je neverovatno".

Apostrofirao je Obradović još jednom Džejmsa Nanelija i skraćenu rotaciju.

"Rekao sam posle utakmice u Istanbulu, isti igrači reaguju isto. Ništa novo nije bilo u Istanbulu, ništa nije bilo. Lopta je uglavnom bila kod Džejmsa koji je pogađao, asistirao, ostali igrači su se priključivali. Odbrana nam je omogućila da igramo pametnije i bolje u napadu. Imali su neki igrači problema sa faulovima, ali kada pogledate, ovo je napravljeno sa osam košarkaša. Ostaje nam još 13 utakmica u Evroligi, imamo sedam ovde i šest na strani. Trebalo bi da probamo da odigramo ovako i u gostima, naravno, protiv svih velikih rivala koje očekujemo ovde u Areni. Mnogo težak posao nas čeka, ali valjda kad imaš izazove ispred sebe moraš da daš maksimum, kao što smo dali u drugom poluvremenu".

Njega ne dotiču mišljenja sa strane i naveo je svoj stručni štab kao bitan faktor.

"Uvek sam govorio da svačije mišljenje poštujem. Naš posao je takav je da si dobar onoliko koliko je bila dobra tvoja poslednja utakmica. To nema veze sa istinom. Komentare, uz sve uvažavanje svakoga ko priča, niti slušam niti bilo šta. Ne ulazim ni u šta. A pogotovo ne na društvenim mrežama gde su svi najpametniji. Imam svoj posao, radim ga, dajem sve od sebe i nastaviću. Da li je to nekad dovoljno, nekad nije, to je druga priča. Juče sam imao ozbiljan razgovor sa igračima jer smo gledali najvažnije delove iz Istanbula kada smo pokazali dobre i loše stvari koje smo uradili. Rekao sam im da je ovde prilika da napreduju - igrački i ljudski. A onda sam rekao da je ovo prilika i za mene. Učim i dan danas, tako što provodim četiri sata na videu, a pomaže mi moj stručni štab koji je fenomenalan. Trening pred ovaj meč su odradili pomoćnici. Video sam šta su pripremili, svidelo mi se i prepustio sam im. Sve što sam napravio u karijeri, napravio sam zahvaljujući mom stručnom štabu. Biće padova, biće uzleta, ali hajde da probamo da budemo bolji u svakom segmentu, makar u ovom našem poslu. Onda sam im rekao da ih baš volim, to su moji igrači koliko god izgledalo na parketu da se i ja ljutim i ostalo".

Ocena igre Kevina Pantera, ali i Trufnovića, Smailagića...

"Nije bio na nivou na kojem inače igra, a to je dokaz da Partizan može da igra kada Panter nije na svojim brojkama. Odigrao je timski kada je ušao u poslednjoj četvrtini. To je ono što je i on shvatio i to je vrlo pozitivno. Sećate li se kada sam govorio koliko nam je Trifa bitan za odbranu? Imao je sveukupno dva treninga. Odigrao je fenomanlnu utakmicu. Smailagić je stegao zube, čestitke svima na svemu učinjenom večeras".

O agresivnosti u odbrani.

"Mi insistiramo na agresivnosti. Onda mi je žao početka utakmice gde smo toliko lake poene primali, toliko smo bili bezidejni, a sve si pripremao... Onda gledaš i ne veruješ svojim očima. Slično je bilo i u Istanbulu u drugom poluvremenu. Uvek se treba okrenuti tim igračima koji daju agresivnost. Ta srčanost i želja je nešto što i te kako doprinosi svemu što se dešava na terenu".

Prvi faul je napravljen u 4. minutu pri 0:16... 

"Da. Što se tiče odbrane, dozvolili smo im da postignu neverovatan broj poena, a da ne napravimo faul. Faul je oružje igrača, posebno u bonusu. Sve su to detalji koji utiču na utakmice. Što se tiče napada, mogu da vam pričam, ali to ne bi bilo korektno prema igračima. Voleo bih da dođem do toga da mi imamo ekstra pas, to bi bio najmanji problem. Najveći problem igrača u Evropi je kretanje bez lopte, ne mojih, svih. Najiskrenije, nije problem taj ekstra pas. Kada dolazimo do toga šta radi protivnička ekipa, svi će da rede ovo ili ono na kraju se završi na preuzimanju".

Zbog čega je baš Panter "žrtvovan" sa velikim brojem faulova u ranom periodu utakmice?

"Pravi timovi prave raspodelu faulova. To igrači na terenu i stručni štab raspoređuju, obaveštavaju mene. To igrači moraju da se dogovore. Dovoljno je dvojica da se dogovore, ako uključe trećeg, onda je sve to drugačije. Oni su ti koji odlučuju sve na parketu koliko god se dogovarali. Ima nekada da igrač želi da odigra nešto svoje, to će uvek da se dešava. Ne sećam se utakmice da neko nije napravio grešku u tom smislu".

Upitan je Obradović smatra li da Partizan nije odigrao dobro ovaj meč i tu je započeta prepirka sa novinarkom.

"Ja ću da se isplačem, u mojoj kancelariji i da se isplačem, koliko smo mi loše igrali...  Ono je stvarno katastrofa bilo. Je l' ovo odogovor koji očekujete. Ne razumem neke stvari. Da posle ovakve utakmice, gde su ljudi izginuli,  ostavili srce na parketu, gde smo igrali prepametno u napadu. Bilo je 30 minuta vrhunske utakmice, ali naravno da ću da se bavim i sa tih 10. To je moj posao. A baviću se i sa tih 30. Kao što sam se bavio i pre dva danau Istanbulu prvim poluvremenom gde smo igrali fenomenalno i drugim poluvremenom. To je deo tog posla. Moram da im objasnim gde su pogrešili, gde nisu. Rekao sam im u svlačionici da su me učinili ponosnim, svaka im čast. Nema tu šta da se doda".

"Ne mislite da je Partizan srećno dobilo", upitala je novinarka.

"Srećno? Vi ste jedina osoba koja to misli. Ko misli da je Partizan srećno dobio večeras? Da pitamo kolege... Da vidimo ima li nekog. Možda ja ne razumem neke stvari".

Ista osoba je upitala da li je neigranje Vučkevića i Anđušića trenerski odabir?

"Ne, nego mi je naredio neko. Naravno da je trenerski izbor. Ne ljutim se. Ja vam samo odgovaram na pitanje. Da li je neko meni smeo da se obrati ikada na tu temu? Koga ću da rotiram kada se Aleksa vrati, kada nas bude 15? To je moja odluka. To odlučuje trening, ako ga odradiš dobro, skoncentrisan si - igraćeš. Bato, spremi se dobro za naredni trening. Da li se zove Kevin Panter, Anđušić ili Vukčević, sasvim je svejedno. Isključivo mi je važan samo tim".

Sam početak utakmice bio je jedan od najgorih u njegovoj karijeri.

"Sećam se 2017. kada smo bili prvaci Evrope, mislim da je bilo tridesetak razlike za Baskoniju u Španiji. Razmišljao sam šta bi moglo da bude,  posle sam shvatio da je to bilo jer smo igrali po turskom vremenu u ponoć, a u 10 po španskom. Moji igrači u to doba po tamošnjem vremenu uveliko spavaju. To je bila katstrofa kada sam shvatio. Posle najgore utakmice koju sam odigrao, sedeo sam sa predsednikom Fenera i rekao mu da ništa ne brine. Dobili smo sledeću 20 razlike i on mi je sledeći dan dao novi ugovor na tri godine".

Nema dovoljno vremena za ugiravanje.

"Ako igrači budu shvatili šta on (trening) znači. Moramo da počnemo da igramo i na strani na ovaj način. Kada imaš trening sa 15 igrača onda je neuporedivo lakše. Mi nemamo dovoljno vremena za trening. Sutra ćemo da radimo normalan trening. U dogovoru sa Batom, imaju teretanu i šta treba da rade. Radićemo trening pred Cibonu u Zagrebu, a posle toga još dva pred novi meč Evrolige i to nam daje mogućnost za nove stvari".

O navijačima.

"Divni su, nose nas. Lako je za mene da kažem da su najbolji kao trener Partizana. Ali šta oni rade tokom utakmica, da ne pričam o pesmama pre. Ovo se živi jednom u životu. Pamtiću dok budem mogao da pamtim".

Kaminski je bio bez minuta protiv Makabija.

"Bila je specifična utakmica u smislu kako sam ja odabrao da igramo odbranu. Neki igrači su bili mobilniji od Frenka. U narednim utakmicama će šansu dobijati neki drugi igrači. U zavisnosti od protivnika, naravno. Koristićemo igrače u određenim momentima koji mogu da nam pomognu. Frenk je neko ko nam pomaže mnogo u napadu, sa kreiranjem prostora, ali u odbrani znamo da ima problema", kazao je Obradović.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke