Okom statistike - Zvezda timski uravnotežena, nedostajao lider

Autor: Nemanja Janošev
petak 07.10.2022.
23:11
Izvor: Sportske.net

Statistički parametri sa utakmice protiv Efesa.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Košarkaški klub Crvena zvezda nalazi se na nekom novom početku ove sezone, što se ogleda i na prvoj utakmici u Evroligi u kojoj su poraženi u Istanbulu.

Duel sa MZT-om nije pokazatelj pravih stvari u ekipi, ali ne može se reći da je isto i za večerašnji okršaj sa Anadolu Efesom. Prevashodno, Crvenoj zvezdi su i tada, a i sada nedostajali igrači od kojih se očekuje da nose ekipu. To su pre svih, Nemanja Nedović, a potom i Ognjen Dobrić. Kada se tu nadovežu izostanci Džona Holanda koji se povredio neposredno pred meč, Dalibora Ilića i Miroslava Raduljice, onda je jasno da je prikazano u Istanbulu miljama daleko od maksimuma.

Ipak, obrise onoga što bismo mogli da gledamo kod Crvene zvezde ove sezone dobili smo protiv Efesa. Srpski i regionalni šampion je bio bolji u brojnim segmentima od svog prvog rivala u ovosezonskom izdanju Evrolige, no ne i u onom najbitnijem - poenterskom.

Da će timska košarka prednjačiti, govori čak 18 asistencija, spram 12 koliko je imao Efes koji se poprilično oslanjao na svoj vanserijski individualni kvalitet. Zvezda je imala i 42 skoka, 10 više od rivala, ali i bolji postotak šuta za tri poena (28.6 odsto, 6/21). Kada se uzme u obzir da nije bilo Nedovića i Dobrića čiji su kvaliteti šutevi spolja, procenti su veoma dobri i nema sumnje da bi bili bolji da su oni bili u sastavu. 

Takođe, pozitivna stvar za Vladimira Jovanovića jesu ravnomerno raspoređeni poeni od strane startera i klupe. Razlike gotovo da nije bilo i za nijansu su momci s početka utakmice (30p) bili efikasniji od onih koji su naknadno dobili šansu (29p). Recimo, u Efesu je ta razlika izražajnija (12p u korist startera). Čak je i kod asistencija sličan slučaj.

Vredi pohvaliti Stefana Lazarevića koji je postigao dve sjajne trojke, a usput defanzivno izgledao zrelo i inteligentno u borbi sa jednim od najboljih timova Evrope. Vil Klajburn se propisno namučio u duelima s njim.

Ono što je, između ostalog, koštalo Crvenu zvezdu protiv Efesa su izgubljene lopte. Bilo ih je čak 15, dok je prvak Evrope imao svega četiri...

Nedostajao je i neko ko će s loptom u rukama praviti konstantnu razliku (čitaj: Nemanja Nedović). Džejlen Adams je imao dobar početak meča, da bi kasnije nestao u istom. Ali, i on radi na adaptaciji na ovaj nivo košarke.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke