''Pomračenje'' u trećem kvartalu skupo koštalo Zvezdu u Pireju

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 16.11.2023.
22:16
Izvor: Sportske.net

Šesti poraz beogradskih crveno-belih u devet kola Evrolige.

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Na krilima velikog samopouzdanja dobijenog pre dve večeri u ubedljivom trijumfu nad Fenerbahčeom u Beogradu (87:56), ekipa Crvene zvezde dočekala je večerašnje gostovanje u Pireju protiv Olimpijakosa.

I jedni i drugi su u meč ušli oslabljeni, bez nekoliko povređenih igrača. Zvezdi su nedostajali kapiten Latić, Hanga, Simonović i Nejpir, a Olimpijakos je nastupio bez Milutinova, Vilijams-Gosa, Mekisika.

U takvim okolnostima bolje se snašla ekipa Olimpijakosa, koja je pred svojim navijačima savladala Zvezdu sa 88:83 i tako upisala petu pobedu u devet odigranih kola. Istovremeno, Crvena zvezda je upisala šesti poraz, pa sada ima skor 3-6.

To samopouzdanje se najpre moglo primetiti kod Nemanje Nedovića koji je izvanredno odigrao prvu četvrtinu, pogodio tri trojke, a njegovih su bili čak 11 poena od prvih 15 koje je Zvezda postigla na ovom meču.

Olimpijakos je uzvraćao preko Pitersa koji je takođe bio šuterski raspoložen, ali najveći problem Zvezdi predstavljao je gorostasni Mustafa Fal koji je gospodario u reketu i koji nije izlazio iz igre u prvih 12 minuta ovog meča.

Ali, morao je malo i da odmori, zamenio ga je Sikma i u tim trenucima Zvezda uspeva lakše da dođe do poena. Luka Mitrović je još jednom pokazao da je ove sezone sjajan u ofanzivnim skokovima, a Miloš Teodosić je sa dve trojke početkom drugog kvartala počeo lagano da uvećava Zvezdinu prednost.

Ona je posle pogotka Tobija dostigla i osam poena razlike (39:31), pa je trener Olimpijakosa Jorgos Barcokas morao da reaguje vraćanjem Fala u igru.

Od tog trenutka Olimpijakos ulazi u period svoje najbolje igre u prvom poluvremenu, a osim Fala, tome je najviše dopribeo i raspoloženi Larencakis, pa domači serijom 10:0 prelaze u vođstvo - 41:39.

Nedović je nešto kasnije uspeo nakratko da vrati prednost Zvezdi, ali uzvratio je Brazdeikis za 45:44, što je bio rezultat prvog poluvremena.

STARSPORT photo Belgrade Serbia

Pravi problemi za Zvezdu pojavili su se tokom treće četvrtine, kada nije bilo ni nagoveštaja one igre gostiju iz prvih 20 minuta. Beogradski crveno-beli su ostali potpuno bez rešenja u napadu, svega devet poena upisala je Zvezda u ovom delu igre, što domaći koriste da svoju prednost uvećaju na 14 poena razlike - 64:50, pre svega zahvaljujući odličnoj odbrani, ali i Pitersu i Kenanu i njihovim pogocima za tri poena.

Pred kraj ove deonice, Nedović prekida Zvezdinu agoniju poenima uz faul i vraća nadu svom timu da bi u završnici eventualno mogao do preokreta.

Tu nadu su još većom učinili Davidovac i Tobi svojim trojkama početkom četvrte četvrtine, pa je Zvrzda prišla na sedam poena zaostatka - 66:59.

Ali, onda je usledila trojka Luncisa, a uz to i Tobi pravi peti prekršaj. Bolomboj ga je zamenio i ubrzo smanjio na 69:61.

Međutim, Papanikolau pogađa novu trojku na drugoj strani i Olimpijakos je uspevao da održava tih desetak poena prednosti. I ne samo to, Piters zatim vezuje pet poena za ubdljivih 78:63 u korist Olimpijakosa, a na ključnim Zvezdinim igračima je počeo da se primećuje umor.

Doduše, Jago je u poslednjih nekoliko minuta uneo novu energiju svojim ulaskom u igru, a Nedović na ulasku u poslednja tri minuta pogađa trojku uz faul, iz tog napada donosi gostima četiri poena i smanjuje na 80:72.

Olimpijakos ne koristi ni naredni napad, a raspoloženi Jago uzvraća novom trojkom za 80:75!

Barcokas je reagovao tajm-autom koji mu ništa nije doneo, još jedna izgubljena lopta za domaće, ali Gedraitisu nikako ne ide šut za tri poena. Večeras je šutirao 0/5, a taj peti promašaj je bio možda i presudan u ovom meču.

Nije se Zvezda predavala do poslednjih sekundi, pretili su Nedović i Teodosić svojim novim trojkama, Nedoviću je dosuđena i tehnička greška zbog prestupa, a Olimpijakos ipak nije dozvolio da ispusti prednost.

Nemanja Nedović večeras najbolji u Zvezdi sa 26 poena (5/12 za tri), Teodosić je upisao 15 (4/7 za tri). Kod domaćina Piters 28, Kenan 15, a Mustafa Fal je za 33 minuta u igri upisao 14 poena, 14 skokova i tri asistencije.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke