Opet istorija, opet magija, opet Jokić! Denver vodi u velikom finalu!

Autor: Boris Jovanović
petak 02.06.2023.
06:44
Izvor: Sportske.net

Novi tripl-dabl, Srbin nastavio da pomera granice košarke!

AP Photo/David Zalubowski
AP Photo/David Zalubowski

Povezane vesti

Čovek je neponovljiv.

Nikola Jokić je bio ključ za pobedu Denvera na otvaranju serije. Dvostruki MVP je nastavio tamo gde je stao u prethodnim rundama doigravanja. Tripl-dabl, šesti u sedam mečeva je presudio Majamiju. Srbin je ubacio 27 poena, imao 14 asistencija i 10 skokova. Marej je dodao 26 koševa i Nagetsi su prvo finale u 47 godina otvorili pobedom, 104:93!

"Samo je važna pobeda, učiniću sve da dobijemo meč, na sve moguće načine", rekao je Jokić nakon utakmice.

Aron Gordon je ubacio 16, Porter Džunior 14 poena. Nagetsi su gubili samo 14 sekundi u toku meča, vodili i sa 24 razlike i bez većih problema dobili meč.

Majami je možda bio i umoran od serije sa Bostonm, ključ je bio loš šut, pogotovo za tri poena, 33%. Adebajo je ubacio 26 poena, imao 13 skokova, Vinsent dodao 19, Batler 12 koševa. 

Tračak nade bila je serija 10:0 na startu poslednje četvrtine, kada su se spustili na -11, ali najdalje što su stigli do kraja je trojka Hejvuda Hejsmita (dobra rola sa 18 poena) za -9, nešto manje od tri minuta do kraja. 

Jokić se pridružio Lebronu kao jedini igrač u istoriji finala koji je imao 10 asistencija do poluvremena. On je dodao i 10 poena u prve dve četvrtine, iz samo tri šuta. I tu je već Majami bio u silnim nevoljana, gubili su sa 17 razlike na poluvremenu. 

Majami ništa nije mogao da pogodi, zanimljivo u sedam finala u istoriji, čak šest puta je Hit startovao porazom u velikom finalu. Ako je za utehu, u sve tri titule, 2006. 2012. i 2013, Hit je izgubio prvi meč. Jedini koji su dobili 2011. na kraju nije značio ništa, izgubili su to finale od Novickog i Maveriksa. 

Jokić je postao i osmi igrač u istoriji koji je napravio tripl-dabl na startu finala. Ali, niko nije imao 27 poena, Dejv Kovens je 1976. u finalu dao 25 u dresu Bostona protiv Feniksa. 

Naredni meč je u noći između nedelje i ponedeljka, opet u Denveru. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke