„Orlovi“ visoko lete – neka strepe „Bumeri“ i Ameri

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 16.07.2024.
10:45
Izvor: Sportske.net

Trijumf u Francuskoj podigao raspoloženje Srbije pred ključni deo priprema u Abu Dabiju

www.starsport.rs
www.starsport.rs

Povezane vesti

Ni svečarska atmosfera u Lionu, ni raspevani domaći navijači nisu ništa odmogli reprezentaciji Srbije u revijalnom meču protiv Francuske, upriličenom u čast povlačenja dresa nekadašnjeg asa „Trikolora“ Tonija Parkera.

Iako je srpski fudbaler Nemanja Matić bio jedan od retkih u dvorani čije je srce kucalo za Srbiju, karnevalska atmosfera u gradu na Roni nije pomogla Francuzima da sruše aktuelne svetske vicešampione. Srbija je bila mnogo bolja i zasluženo slavila 79:67.

Trijumf u Lionu na krilima NBA asova Nikole Jokića i Bogdana Bogdanovića omogućio je izabranicima Svetislava Pešića da puni samopouzdanja otputuju na Bliski istok gde ih tokom ove nedelje očekuje dve izuzetno teške utakmice.

Okršaji protiv Australije i Sjedinjenih Američkih Država u razmaku od svega 24 sata dodatno će izoštriti sliku mogućnosti našeg tima na nadolazećim Olimpijskim igrama u Parizu.

Odbir da se nadmećemo sa reprezentacijama iz samog vrha FIBA rang-liste dovoljno ide u prilog namerama i ozbiljnosti Košarkaškog saveza Srbije pred najveći sportski događaj leta.

Prvi rival Srbije u Abu Dabiju biće selekcija Australije u utorak od 18 sati u „Etihad areni“.

Australijanci su učesnici polufinala na dva poslednja olimpijska turnira. Podatak da će okosnicu „Bumera“ u Parizu činiti bronzani igrači iz Tokija 2021. godine, dovoljno svedoči sa kakvim ambicijama su stigli u prestonicu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Predstojći meč biće interesantan što će se u redovima Australije naći imena dvojice bivših košarkaša Partizana Dantea Egzuma i Džoka Lendejla. Ovaj dvojac će uz kapitena Petija Milsa, Džoa Inglsa, Metjua Delavedove i Džoša Grina činiti okosnicu vrlo kvalitetnog sastava petoplasirane reprezentantacije na FIBA rang-listi.

Dve ekipe poslednji put su igrale još u polufinalu Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016. godine, kada su naši momci ubedljivo slavili 87:61, osvetivši se za težak poraz u grupnoj fazi.

Australia - Serbia 1 (2.80) 2 (1.43)

Jasniju sliku moći Australijanaca dobićemo dan ranije u okršaju protiv SAD-a, kada i startuje turnir u Abu Dabiju čiji će vrhunac za Srbiju biti sudar protiv „Drim tima“ u sredu od 18 sati.

Biće to meč koji će izazvati planetarno interesovanje, a nekoliko asova iz najjačeg lige sveta u redovima Srbije dodatno će ga učiniti atraktivnijim.

Posebno će biti interesantno kako će se prva zvezda „Orlova“ Jokić suprotstaviti dobro poznatim rivalima iz NBA lige protiv kojih je u bliskoj prošlosti vodio nebrojano mnogo duela.

Bogdan Bogdanović i Vasilije Micić će na spoljnim pozicijama naspram sebe imati imena jedne od najbolje generacije u istoriji američke košarke.

Dovoljno je samo podsetiti da su Amerikanci četvorostruki uzastopni olimpijski šampioni, a da su poslednji put ostali bez zlata još na Igrama u Atini pre dve decenije.

Odsustvo Kavaija Lenarda ne bi trebalo da mnogo utiče na vrhunski sastav, a dovoljno je samo istaći imena Stefa Karija, Lebrona Džejmsa, Kevina Durenta i Džejson Tejtuma u galaksiji superzvezda kojima mnogi već sada pripisiju olimpijsko zlato.

U kontekstu predstojeće utakmice biće interesantno ispratiti duel Jokića i Embida, košarkaša čiji rivalitet je iz NBA lige poprimio epske razmere. Naročito zbog trke za MVP titulu koja iz sezone u sezonu poprima ogromno interesovanje.

Ovaj duel u Abu Dabiju biće uvertira za okršaj koji sledi na startu Olimpijskih igara 28. jula u Lilu.

Sećanje na prethodni sudar dve reprezentacije na Mundobaksetu u Kini 2019. godine budi uspomene na trijumf Srbije u razigravanju od petog do osmog mesta na turniru.

Ameri su nas prethodno porazili u dva velika finala, pa se ovog leta sprema nastavak velike borbe u kojoj je sigurno da visok broj poena neće izostati.

Ponude prijateljskih košarkaših mečeva pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke