Oslobodite Pantera!

Autor: Darko Mitrović
sreda 10.05.2023.
09:04
Izvor: Sportske.net

Šta očekivati od petog meča?

© 2023 Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT
© 2023 Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Piše: Đorđe Bjelobaba

Sve što smo mogli da vidimo u jednoj plej-of seriji videli smo. Ono najbolje što košarka može da nam pruži, poklonili su nam dva velikana. Real Madrid i Partizan pokazali su izuzetan nivo igre, mentalne stabilnosti i mogućnost prilagođavanja iz utakmice u utakmicu.

Ipak, kada se podvuče crta nakon četri utakmice sigurno je da Madriđani mogu biti mnogo zadovoljniji. Nakon 0:2 i opšte tuče u drugom meču uspeli su da naprave čudo i pobede obe utakmice u Areni. Sigurno je da je opšte mišljenje navijača Partizana, da su kazne nepravedne i da je samo Panter igrao treću utakmicu, već bi se pravile računice kako doputovati do Kaunasa i kako naći karte.

Ipak, situacija je takva da će se o putniku u Litvaniju odlučivati u petoj utakmici. Nakon četri pobede gostujućih ekipa sigurno je da Partizan vidi svoju šansu. U dva navrata su pokazali da znaju kako u Madridu, a posebno u utakmici dva gde je Real bio potpuno nemoćan.

Pre nego pređemo na analizu toga šta jedni i drugi treba da urade da bi pobedil, moramo se osvrnuti na utakmice u Areni. Nakon 0:2 i 0:12 u trećoj, “Kraljevi” su bili otpisani, ali izvukli su kartu koju je malo ko očekivao. U nemogućnosti da spreče probijanje prve linije od strane bekova, stali su u zonsku odbranu i preuzeli rizik otvorenih šuteva.

Zonska odbrana, pogotovo 2-3 se koristi veoma retko u modernoj košarci. Možemo je videti samo u jednoj ili dve odbrane kako bi se usporio ritam protivnika i odbio neki nalet. U Beogradu smo videli Real koji stoji u zoni skoro trideset minuta meča. 

Mnogi su okarakterisali to kao nemoć Reala da se suprotstavi Partizanu, ali je to bio apsolutni pogodak. Crno-beli nikako nisu mogli da se snađu, u potpunosti im je oduzeta pik n pop igra sa Smajlagićem i Ledejem protiv Tavaresa, a bekovska linija nije uspela da probije prvu liniju i uspostavi prepoznatljivu prodor-pas igru koja ih je krasila cele sezone.

Prvo što svakako upada u oči u ova dva meča jeste veliki broj promašenih šuteva za tri poena iz otvorenih pozicija Partizana. U nekim trenucima je izgledalo kao da igrači ne veruju u sebe i šuteve koje uzimaju iako su imali dobre poglede ka košu. Real je uspeo da pomeri Partizan iz zone komfora, jer da je do tako otvorenih šuteva Partizan stigao iz svoje igre sigurno bi procenti bili mnogo veći.

Uz to uspeli da uspore i glavni motor ekipe u vidu Egzuma koji nije mogao da dođe do svojih prodora već je bio osuđen na šuteve sa distance. Takođe u prvoj utakmici u Beogradu nisu imali pomoć Lesora te je unutrašnja igra bila u potpunosti onemogućena.

Što se tiče napadačkih prilagođavanja, na terenu smo mnogo više videli Vilijamsa Gosa koji je uspeo da poveže redove. Takođe, puno bolje se snašao na preuzimanje Partizana i napravio velike probleme čak i poenterski. Njegov pogodak za tri poena bio je tačka na treći meč. Sa druge strane mnogo su strpljivije čekali pin down Tavaresa koji je lako kažnjavao bekove i poentirao iz neposredne blizine.  

Peta utakmica će opet biti nešto novo za obe ekipe. Zdravstveno stanje nije najsjajnije, nećemo videti Deka koji je završio sezonu, kao i Avramovića koji je slomio šaku. Pored njih dvojice Egzum i dalje ima problema sa prstom stopala, dok sa druge strane Poire je neizvestan, a Ljulj i Fernandez izgledaju kao da mogu doprineti u ograničenim minutima.

Ipak najveća razlika biće povratak Kevina Pantera. Veoma je upitno koliko će Real moći da stoji u zonskoj odbrani gde će kapiten imati mnogo više prostora na liniji za tri poena. Pored toga što je Panter sposoban da sam postigne poene, svojom pojavom privlači mnogo više pažnje odbrane i saigračima ostavlja mnogo više prostora. Vidno je da i ostatak tima ima mnogo više samopouzdanja kada višak kreira možda i najbolji igrač ekipe, gde prateću ulogu imaju pre svih Naneli, Papapetru i Trifunović.

Sigurno je da povratkom Pantera, Real neće odustati od zone, ali će morati više pažnje da obrate na njega. Idealan prostor se otvara za Nanelija koji gotovo da nije "došao" na utakmicu broj četiri. Hladnokrvni šuter se pokazao kao neko ko odlično deluje iz drugog plana, sposoban da iskoči i hicem spolja "sahrani" protivnika. Pored njega biće veoma bitno kako će reketima gospodariti Lesor. Tavares pravi mnogo problema, ali Francuz mora da optereti prvog centra Evrolige brzim izlascima u pik situacije i još bržim rolovima ka samom obruču.

Pored svega navedenog, individualne inspiracije kao i smirenosti u ključnim momentima Partizan će ekipno morati da uradi da uradi još mnogo toga. Prva stvar je svakako podizanje procenata slobodnih bacanja. Ekipa koja je bila u samom vrhu šutirala je tek nešto iznad 50%. Druga stvar jeste kontrola izgubljenih lopti koja je svakako pečat svih ekipa Željka Obradovića. Poslednja, ali nikako manje važna stvar biće kontrola skoka, makar ispod svog koša.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Sa druge strane Real neće moći da računa na Jabuselea i Deka koji su pravili mnogo problema. Velike minute na poziciji četri provodiće Hezonja koji ima mnogo problema sa odbranom na niskom postu, ali donosi prednost u igri licem protiv Ledeja i drugih visokih igrača Partizana, pa čak i Papapetrua.

Svoju zonsku odbranu moraće da prilagode Panteru i svakako da kockanje sa šutem crno-belih neće biti toliko delotvorno. Sigurno je da će prva ideja i dalje biti da se zatvori reket, ali prostor koji ostavljaju spolja neće biti toliko veliki.

Veoma teška utakmica očekuje obe ekipe.

Ćus Mateo je ispucao svoje skrivene karte, dok će Željko morati da nađe način da psihički podigne ekipu. Ipak sve staje u 40 minuta košarke gde svakako momenat inspiracije ili ludosti može prevagnuti na bilo koju stranu. Videli smo da obe ekipe imaju igrače sposobne za tako nešto, a najmanji detalji će odlučiti. Ipak je košarka igra detalja i ona živi za ovakve momente i serije gde sve staje u jedno loptu, jednu odluku. Svakako ćemo prisustvovati istoriji jer će ovo biti prvi put da gostujući tim pobedi petu utakmicu ili da se jedna ekipa vrati od 0:2.

Neka bude ovo prvo, za Kaunas!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke