Ostoja najavio nekoliko kvalitetnih pojačanja: ''Nećemo sa juniorima u Evroligu!''

Autor: Darko Mitrović
subota 09.07.2022.
12:25
Izvor: Sportske.net, Sputnjik

Prvi čovek Partizana govorio o aktuelnom trenutku crno-belih uoči evroligaške sezone.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Predsednik Partizana Ostoja Mijailović gostovao je u najnoviojem izdanju ''Miljanovog kornera'' na ''Sputnjiku''.

Naredna sezona će za crno-bele biti od ogromnog značaja jer se posle osam godina vratio u Evroligu.

''Mislim da je prema Partizanu učinjena nepravda u prethodne dve decenije. Partizan je mnogo dao Evropi od igrača, velikih utakmica, sportskih radnika… Partizan je dosta uticao na popularizaciji i reputaciji takmičenja. Osvojiti takmičenje 1992. godine, biti učesnik završnih turnira, sve je to veliki uspeh. Mi smo devet godina bez Evrolige, ali na primer, u sezoni iza nas najposećenija utakmica u Evropi je meč Partizana i Burse. To govori šta je Partizan i koliko je dao takmičenju. Drago mi je zaista, ljudski, što ćemo imati i Partizan i Zvezdu u Evroligi. Srbija je odavno to zaslužila svjim ulaganjima u sport, oba kluba su dala puno košarci. Srbija je zemlja koja ulaže u sport, pre svega u košarku, to dosta znači Evroligi koja je takođe prezadovoljna organizacijom Fajnal-fora u Beogradu.

Ne možemo da zanemarimo povratak najvećeg košarkaškog trenera svih vremena. Sigurno da je povratak Željka Obradovića uticao u rasuđivanju da Partizan treba da bude deo Evrolige. Treba biti realan, svi smo dali sebe da se ovo dogodi, stabilna je finansijska situacija, nema više blokada u Partizanu. Izmirujemo plate na vreme što je jako teško, i sve to je pokazalo da Evroliga može da računa na nas'', izjavio je Mijailović.

Ipak, da bi navijačima bilo jasnije sa kakvim se problemima suočava uprava Partizana, Mijailović je još jednom podsetio na zatečene dugove od pre par decenija.

''Nažalost, imamo još jednu platu Aleksu Mariću da isplatimo. Mnogi nisu svesni u kakvoj se situaciji klub nalazio 2017. godine. Gde bi se, na primer, tada Željko Obradović vratio? Dobro se sećam da nije bilo ni toalet papira. Ali, kada završim istoriju svog rada u Partizanu, možda će neko pisati knjigu kroz šta je Partizan prošao, ili ću ja napisati knjigu. Partizan je bio pred gašenjem, računi su bili blokirani, nismo mogli ni da registrujemo igrače, zbog blokada BAT-a. Nikad neću zaboraviti, golubovi lete kroz halu, u dvorani najvernbijih 1.500 navijača, a ja sam se pitao u šta sam se upleo. Od kada sam bio vojnik na Kosovu, ovo je bila najteža situacija u kojoj sam se našao u životu.

Poreski dug je velikim delom nastao još pre 2000. godine. Da nije bilo godine korone koja nam je presekla sezonu, a ostane su nam samo obaveze, uz nenormalno velike ugovore, kako bi igrači videli budužćnost u Partizanu. Naš plan je bio potpuno opravdan i pokazivao rezultate i kada smo taman stali na noge, sasekla nas je korona. Naš budžet se značajno puni od karata, a imali smo posle toga sezonu bez publike. To su bile Tantalove muke preživeti tu situaciju, ne znam od koga nismo pozajmljivali samo da preživimo, ali smo preživeli. Te obaveze o poreskom dugu od 2010. će trajati još dve godine i postoji još taj dug iz vremena korone i to ćemo plaćati nekoliko godina. To je za Partizan veliki novac.

Željko je zaista retka osoba koja postoji kao takva. Sa takvim renomeom i ugledom, vratiti se korak unazad, ma 100 koraka unazad, u neku ruku je i ludost, ali to je Partizan. Postoji velika količina emocija. Zato i jesmo velika porodica. Jedva čekam da pokažemo Evroligi šta znače utakmice Partizana'', izjavio je Mijailović.

Ono što navijače najviše zanima jesu pojačanja za novu sezonu i koliko iznosi budžet kluba da bi se planovi ostvarili.

''Mi imamo zaista velike ambicije. Mislim da će biti 7.5 miliona minimalni budžet Evrolige, ali ima tu još dodatnih troškova, mlađe kategorije, organizacija, čarter letovi. Kad oni kažu 7.5 miliona evra, mnogo više treba da biste se borili za neke rezultate. Radimo na pravljenju tima. Komuniciramo svakodnevno. Profesionalno se ne mešam u dovođenje igrača. Mešam se kada je u pitanju visina i dužina njihovog ugovora. Gledam tu ekonomsku situaciju. Sa druge strane zaista verujem Željku Obradoviću i Zoranu Saviću. Mi u upravnom odboru imamo najveće biznismene iz Srbije. Kada prođe prelazni rok, Zoran Savić će doći na upravni odbor, podneti izveštaj i to je to. Mi smo zaista, ne samo na papiru, organizovan klub gde se zna ko šta radi.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Danilo Anđušić je došao i drago mi je da se vratio. Radimo na nekoliko kvalitetnih pojačanja, ali ljudi treba da znaju, situacija u Evropi se drastično promenila kada je u pitanju košarka. Iako vlada kriza, klubovi u Evropi se ponašaju kao da je najbolja ekonomska situacija. Igračima u Evropi je dosta skočila cena, ja zaista ne znam gde će skok takvih cena dovesti košarkaške klubove. Znatno je lakše Realu, ili Barseloni kojima fudbalski klubovi generišu velike prihode. ali, mi nećemo odistati, jedva smo čekali Evroligu i siguran sam da ćemo napraviti konkurenatan tim i borićemo se sa timovima koji imaju desetostruko veće budžete'', objašnjava Mijailović.

Ko ostaje od igrača iz aktuelnog sastava?

''Ledej i Panter imaju važeće ugovore. Imamo dugogodišnje ugovore sa Koprivicom, Madarom, Glasom, Vukčevićem… Anđušić je sada tu, imamo jezgro ekipe. Znamo da nam nedostaju neke pozicije, krilo i centar. Radimo pažljivo. Nažalost, izbor domaćih igrača je jako tanak. Mi uvek prvo razmišljamo o domaćim igračima, pa o strancima, ali ne možemo da budemo žrtve nemanja domaćih igrača po svaku cenu. Ne želimo da izađemo sa juniorima da igramo Evroligu, morate da imate snažnu ekipu da se borite za velike rezultate'', naglasio je Mijailović.

Odnos sa najvećim rivalom? Protekla sezona završena je uz ogromne tenzije koje su kulimirale odustajanjem Partizana oid učešća u plej-ofu AdmiralBet Košarkaške Superlige Srbije.

''Mislim da je javnost primetila da sam dao sve od sebe da se ta situacija promeni. Štitio sam klub od laži, trudio sam se da ne podgrevam tu situaciju i tako ću se ponašati i ubuduće. Treba da odrastemo. Ko razume taj nemušti govor pojedinaca ko pokušava da nekoga uvredi ili povredi, te poruke su potpuno jasne, a ja nisam takve poruke slao na drugu stranu. Opasno je da dovodimo ljude u rizičnu situaciju, to mora da prestane, neću da komentarišem ni ko je sa druge strane, sa kim se posvađao... Treba se suprotstaviti na kulturniji način, treba biti pametniji, prevazići trenutni osećaj'', uverava Mijailović.

Može li Partizan u Top 8?

''Treba biti realan, ali Željko zna kako se na tom najvišem nivou bori za rezultate. To je kaša karta, kao i što su ključni iofrači ostali i treća stvar je veliki broj naših navijača. Pred punom ''arenom'' nas je teško dobiti. Jedan je Željko Obradović, jedan je Partizan, svašta možete očekivati'', zaključio je Mijailović.

Na kraju, da podsetimo, kvota da Partizan sledeće sezone osvoji Evroligu je 50.00 u AdmiralBet-u, a prvi favorit je, naravno, Efes, na koga je kvota trenutno 4.30.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke