Ostojino novogodišnje obraćanje: "Od budžeta potiču sve stvari"

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 01.01.2022.
17:02
Izvor: Sportske.net

Mijailović govorio o svom projektu koji je počeo pre godinu dana.

Pedja Milosavljevic/Starsport.rs©
Pedja Milosavljevic/Starsport.rs©

Povezane vesti

Ostoja Mijailović je počeo svoj drugi mandat na čelu Partizana, a u novogodišnjem intervjuu za "Arena sport" televiziju, istakao je da pobede nisu bile samo na parketu, kao i da mu je verovatno najveća povratak Obradovića na klupu crno-belih.

"Dosta je bilo pobeda u četiri godine. Ne samo pobeda na parketu. Partizan je nastavio da živi, bori se za pobede. Željkov povratak u Partizan je jedna od najvažnijih stvari. Da sam izašao u maju mesecu da će se vratiti Željko, većina bi rekla da nisam normalan. Ljudima koji su zainteresovani za košarku je to bilo neverovatno. Veza između Željka i Partizana je nešto neverovatno", rekao je Ostoja Mijailović koji je istakao i da je to bila olakšavajuća okolnost.

Još jednom je objasnio kako nije bilo mnogo peripetija.

"Imali smo dva razgovora u nekoliko dana, on je postavio tri uslova, ja sam odmah prihvatio i nismo više pregovarali. Sa strane je bilo pokušaja da se poremeti priča, medijski natpisi nisu bili korektni", istakao je on.

Novi projekat je stvorio u svojoj glavi nakon slabih rezultata Vlade Šćepanovića na klupi, smatrao je da je klubu potrebno i novo rukovodstvo, osveženje u vidu Zorana Savića.

"Od odlaska Trinkijerija i postavljanja Šćepanovića, video sam u kom to pravcu to ide. Nismo se predajali, ali sam video da nema previše onoga iz prethodne sezone. Želeo sam nove ljude, sa mnogo više znanja. Onda sam shvatio da je morala da se promeni struktura. Sportski direktor, kvalitetan trener, Željko mi je odmah bio u glavi. Klubu su bili potrebni uslovi da bi angažovao i Zorana Savića i Željka Obradovića. Hteo sam ljude koji su mogli da donesu svoj novac u klub, a navijači su prepoznali projekat i podržali klub. U januaru smo izgubili seriju utakmica, projekat sam tada osmislio u svojoj glavi, prvo Savić, pa Obradović. Imamo i neke nove ljude u marketingu..."

Osvrnuo se i na posao Zorana Savića, smatra da ne treba sportski direktor da bude toliko zastupljen u medijima, kao što je to slučaj u fudbalu.
"Imamo ekipu koja je baš mlada, nekoliko je bilo i na draftu. Zoran Savić je odradio veliki deo posla, ali ne mislim da je on taj koji treba da se vidi i da se bavi medijima. Garantujem da vi koji se bavite sportskim novinarstvom ne možete da navedete četiri sportska direktora u Evroligi i Evrokupu. Savić je odradio veoma kvalitetan posao, napravio kvalitetnu ekipu, ugovori nisu previsoki, nema iskakanja, uklapamo se u budžet koji je klub odobrio", rekao je Mijailović.


Kakav je odnos Ostoje Mijailovića i Željka Obradovića?

"Svako mora da ima zonu nadležnosti i zonu odgovornosti. Sa Željkom imam jednostavan odnos. On je jako dobro naučio kako se funkcioniše u klubovima, zna ko se za šta pita, ko je odgovoran, za šta treba konsultacija... Imamo novi poslovnik o radu, zna se koje odluke donosi predsednik, skupština, sportski direktor, a koje odluke trener. Željko je velika sportska ličnost, on je čovek koji jako dobro poznaje sistem, ali je i čovek koji izdvoji svoj novac i kupi prijateljima karte", rekao je on.

Kako je zadovoljan dosadašnjim tokom sezone i da li smatra da je klub mogao bolje?

"Bilo je utakmica koje smo trebali da dobijemo, ali sam zadovoljan. Sada je tu problem u smislu očekivanja, šta to očekujemo od trenera kao što je Željko. Mislite da sve pobede treba da dođu i da svi trofeji budu osvojeni. Ako sve date najbolje, dođe dan kada izgubite utakmicu. Ovi mladi momci zaslužuju ozbiljan fokus javnosti jer su oni zvezde naše organizacije, ekipa ima prosek od 23 godine. Nas čeka jedan teži deo sezone, drugi deo gde imamo u narednih mesec dana kada smo domaćini, ali posle toga je i ova promena u sistemu Evrokupa je problematična. Partizan, kada je na prvom mestu u ABA i EK, ima neverovatnu prednost zbog armije navijača. Od budžeta potiču sve stvari..."

"Mi od 15. januara do 2. aprila nećemo biti u "Areni", igraćemo u "Pioniru", biće problema u smislu kapaciteta, imamo preko 5 hiljada sezonskih i sponzorskih karata, a kapacitet je ograničen na 6500-7000 hiljada. Deo novca ćemo izgubiti zbog Svetskog atletskog prvenstva. Srbija zaslužuje to prvenstvo, ali mi ćemo imati neku štetu zbog svega toga. Sledi i Kup Radivoja Koraća, drago mi je da će se održati u Nišu jer je uvek bio dobar domaćin. Njihova dvorana je čuvena, dobra za publiku, dođe i jedna i druga strana, pa se nadam trofeju", kaže on.

Večiti derbi?

"Utakmice sa našim gradskim rivalom je posebna stvar za sve. Ono što mi smeta jeste podela naše nacije, to je samo sport, neko će da dobije, nego da bude tužan. Postoji zlatno pravilo, ako ne želite da budete tužni, onda se i ne veselite kada dobijete. Ovo je serija od velikog broja utakmica sa našim rivalom, ali mi moramo da istaknemo, bilo je i vansportskih stvari koje su se dešavale. Mi u 2022. godini želimo da damo sve od sebe da se ne bavimo vankošarkaškim stvarima. Hajde da pustimo trenere i igrače da pokazuju svoja umetnička dela. Za mene su treneri umetnici više nego sportski radnici. Oni kreiraju nešto što vam donosi rezultat i to u par sekundi. Košarka je toliko lep sport, hajde da je ne prljamo. U 6-7 utakmica sa Zvezdom ćemo neke pobediti, neke izgubiti. Ja još uvek teško proživljavam utakmice, jer sam veliki partizanovac. Ja nisam išao u školu kad je Partizan gubio derbije u fudbalu", kaže Ostoja koji je poslao poruku mira za 2022. godinu.

Najteže mu je pao rastanak sa Trinkijerijem, ali je istakao da je najkorektniji bio Nenad Čanak.

"Najkorektniji trener koji je otišao iz Partizana od svih trenera koji su bili ovde za vreme mog mandata je Nenad Čanak. Sa druge strane, najmanje mi je prijao odlazak Trinkijerija. On je najviše rezultata postigao. Bolela me je nepravda jer je sezona prekinuta na pola. Način na koji je otišao iz kluba, tu sam najviše bio razočaran, ali takve stvari morate da prihvatite i da ih očekujete. Ja nikoga ne mrzim, ne mislim loše, ali kada donosite neku odluku, onda živite sa tom odlukom. Nismo bili krivi ni mi, ni on. Mi smo deo kolateralne štete", objasnio je Mijailović.

Ove godine je 30. godina od istorije.

"Ovogodišnji kalendar je posvećen osvajanju Evrope. Mi smo organizovali druženje sa ljudima koji su osvojili tu titulu, želimo da pokažemo javnosti da je to najvažniji trenutak za naš klub. Promo materijal na našim utakmicama će biti u znaku jubileja naše titule. Kada pogledate gde se Partizan danas nalazi, ta titula je zaslužna za ono gde se Partizan danas nalazi", kaže Mijailović koji je na kraju intervjua uputio i čestitku svima u Novoj 2022. godini.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke