Ova Srbija dobro izgleda, Grci pali u Atini!

Autor: Mladen Heleta
utorak 08.08.2023.
20:48
Izvor: Sportske.net

Partija koja obećava.

KSS
KSS

Povezane vesti

U prvoj utakmici Akropolis kupa u Atini, koji se igra u sklopu priprema za Mundobasket, košarkaši Srbije savladali su domaću Grčku u OAKA Areni rezultatom 71:64.

Bio je ovo prvi javni nastup našeg tima ovog leta, nakon ona dva trijumfa "iza zatvorenih vrata" protiv Bosne i Hercegovine i Poljske i ostavljen je dobar utisak, mada je još uvek prerano davati neke "velike" ocene.

Ipak, ono što je sasvim jasno je da su lideri ove ekipe Bogdanović i Milutinov, Gudurić će biti mnogo važan "šraf" i imati dosta slobode, odbrana koju igra Srbija je ohrabrujuća, a raduju partije onih iz "drugog plana" - Ristića, Avramovića i mladog Nikole Jovića.

Srbija se nametnula od samog starta i skoro sve vreme bila u prednosti, išla je i do +15 u trećoj deonici, Grci su izjednačili sredinom četvrte, ali naš tim je sjajno finiširao i zabeležio pobedu.

"Orlove" su do trijumfa vodili Bogdanović sa 15, te Milutinov i Gudurić sa po 14 poena. Milutinov je imao i 12 skokova, pa je upisao dabl-dabl. Ristić je ubacio 11 poena. Kod Grka se istakao Rogavolupos sa 20 poena. Papapetru je imao 11 poena.

Izabranici Svetislava Pešića sutra se sastaju sa Italijom, dok će Grci i Italijani prekosutra staviti tačku na ovaj turnir.

Meč je počeo minutom ćutanja zbog tragičnog događaja u Atini i ubistva navijača AEK-a od strane navijača Dinama iz Zagreba.

Selektor Svetislav Pešić zbog medicinskih tretmana nije „skinuo“ Stefana Jovića za ovaj meč, za Grke nije igrao Papanikolau, a u prvu petorku našeg tima činili su Bogdanović, Marinković, Gudurić, Petrušev i Milutinov.

Srbija zbog izostanka Stefana Jovića igra bez pravog plejmejkera, pa je Pešić imao priliku da ispobava razne varijatne na „jedinici“.

Kapiten Bogdanović je bio taj koji je prenosio loptu na startu, a Grci su bolje otvorili, Mitoglu je ubacio dve trojke iz tri pokušaja, sa druge strane mu je parirao Bogdanović, pa je posle pet minuta bio 11:7 za domaći tim.

Milutinov je vratio Srbiju na 11:11,  da bi trojkom Avramovića naš tim otišao na 11:14, za seriju od 0:7.

Do kraja poeni Grka sa linije za slobodna bacanja, zakucavanje Ristića, dve sjajne odbrane Nikole Jovića, pa je nakon deset minuta igre bilo 13:16 za Srbiju.

Poenima Ristića, Dobrića i Milutinova  na početku druge četvrtine, Srbija je povela 15:24. Razigrao se Milutinov, ali je naš tim u prvoj polovini druge deonice propustio priliku da ode na mnogo veću razliku. Grci su se poenima Papapetrua i Tanasisa Adetokumba vratili na -5.

Treća četvrtina donela je još bolju igru Srbije na obe strane terena. Srbi su otvorili ovaj period serijom 13:2 i došli na +15. Dušan Ristić je blistao, ispratili su Bogradnović i Gudurić i Srbija je već sredinom ove deonice najavila svoj trijumf.

Papaetru je sa četiri poena u poslednjem minutu smanjio na 49:57, pa je domaćin u poslednjih 10 minuta ipak ušao sa jedocifrenim zaostatkom.

Grčka je bolje ušla u četvrtu četvrtinu, Rogavopulos i Papapetru su prednjačili, pa je rezultat na osam minuta pre kraja bio 56:59. Raspucani Rogavopulos je trojkom izjednačio na 59:59. Srbija je u tim momentima bila bezidejna, u napadu je imala prazne minute, a u defanzivi ništa nije mogla da odbrani. Odgovor je našao kapiten Bogdanović, ubacio je trojku preko ruke i vratio Srbiju na +3. Srbi su od tog momenta ponovo zaigrali onu granitnu odbranu iz prvih 30 minuta, pokušavao je i dalje odlični Rogavolupos i zadavao probleme, ali je Gudurić pogotkom iza linije 6,75 odveo naše na 62:69 i stavio tačku na 2,05 minuta do kraja.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke