Ovako se ne može u plej-of - Biblijska katastrofa Crvene zvezde u Atini

Autor: Nemanja Janošev
petak 10.03.2023.
21:53
Izvor: Sportske.net

Nestvarno šta je sebi dopustila Crvena zvezda.

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su u Atini od Panatinaikosa sa 75:66 (9:17, 20:25, 23:13, 23:11) u okviru 28. kola Evrolige.

Sablasna atmosfera „OAKA arene“ dočekala je večeras igrače oba kluba. Zaista, depresivno je bilo pogledati na tribine čuvene dvorane u prvih 15 minuta. Baš tada je to pogodovalo Crvenoj zvezdi, prijala im je atmosfera uspavanke, a onda potpuno rasulo, obrisanih 16 poena viška kao gumicom i poraz koji postavlja mnoga pitanja, ali daje odgovor da ovakvo psihološko stanje tima nije za Top 8.

Ivanović je meč počeo sa višom petorkom, izuzev Fakunda Kampaca. Pored njega, tu su bili Dobrić, Benti, Kuzmić i Lazarević.

Ponovo je Ognjen Dobrić dobro otvorio utakmicu sa prvih pet poena svog tima, baš kao što je to slučaj bio protiv Efesa u sredu. Zvezda je igrala odličnu odbranu i uz dobar skok imala kreirala prednost u prvim minutima. Ipak, pokrenuo se Panatinaikos poenima pod košem Papajanisa u čijim je rukama bilo šest od sedam poena domaćih.

Primoravala je Zvezda svog protivnika na teže šuteve, dok je bilo interesantno da Panatinaikos u prvih osam minuta nije načinio nijedan prekršaj. Zvezda je u tim trenucima ušla u seriju od 0-8 i ponovo se odvojila „zelenih“ što je ubrzo donelo prvu dvocifrenu prednost gostujućem sastavu. Moglo je tako i ostati jer je Zvezda imala faul do bonusa u poslednjem napadu Panatinaikosa, ali Nedović nije načinio prekršaj nad Voltersom koji je poentirao, što je razbesnelo Ivanovića za kraj prve deonice od 9:17.

Ali, Nedović je iz napadačke vizure bio odličan. Šut spolja ga je služio za razliku od ovog unutrašnjeg i brzo je sakupio 10 poena. Zvezda je kontrolisala duel, imala i „+11“... Nije bilo tečne igre Panatinaikosa, koji je uvek bio na dva ili više poseda zaostatka.  U međuvremenu, vatrene pristalice Panatinaikosa su se pojavile, očigledno, iz protesta su ušli i aktivirali se kasnije, pa je meč konačno zaličio na takmičarski.

STARSPORT photo Belgrade Serbia

Nedostajao je Panatianikosu, bez ikakve sumnje, Dvejn Bejkon. Očajan šut za tri poena imali su Grci – 1/14 u prvom poluvremenu i definitivno je to bio razlog njihovog konstantnog kaskanja za rivalom koji je koristio većinu promašaja, bio agresivan pod oba obruča... Ipak, utisak je da je Crvena zvezda mogla i do veće prednosti pred odlazak na veliki odmor (29:42).

Slična slika nastavila se i u nastavku. Panatinaikos greši u osnovi, dok Zvezda trojkom Nikole Ivanovića odlazi na najveću prednost na susretu „+16. No, dvema trojkama Meta Tomasa, Panatinaikos odgovara nekom novom energijom. Tada je Ivanović dao instrukcije Nedoviću da prati Tomasa u stopu, što je donelo pozitvan odgovor ekipe.

Jorgos Papajanis je bio neko ko je zadavao najviše muka Crvenoj zvezdi, bio je dominantan u reketu, ali nije mogao sam sve vreme. Ušao je Panatinaikos u bolji ritam zahvaljujući svom kapitenu, pa je istopljena dvocifrena razlika.

Usledile su i neke sporne sudijske odluke protiv Crvene zvezde, unervozio se gost potpuno i Panatinaikos koristi sve greške i u četiri minuta prave seriju 15:1 za „-2“. Ponovo Zvezda prosipa ubedljivu prednost i to praznim hodom, bez poena iz igre pet i po minuta! Šokantno.

Negativna serija Crvene zvezde se nastavila. Silili su šut, a Panatinaikos na krilima Nejta Voltersa preokreće. Bio je to niz od 22:2. Zvezdi su bili neophodni mirnoća i restart u glavama svih. Ali, falio je i učinak Nedovića iz prvog poluvremena, te Kampaca i Vildoze uopšteno. Ništa od toga se nije dogodilo.

Kao da je i Duško Ivanović izgubio konce ovog susreta. Nije se znalo ko je na parketu, a ko ne. Kasnilo se sa tajm-autovima, nije bilo ničega smislenog kada je Zvezda u pitanju. Srljalo se u poraz i to se i dogodilo.

Panatinaikos je nastavio da postiže sve ono što nisu u prvom poluvremenu, a suprotno je važilo za gostujući sastav. Duško Ivanović je izgubio konce utakmice, njegovi igrači su bili potpuno indisponirani.

Nije stravično reći da je u pitanju Biblijska katastrofa, jer, zaista je nestvarno šta je regionalni i srpski prvak sebi dopustio protiv najlošije ekipe u Evroligi. 

Jorgos Papajanis je ubacio 17 poena, Derik Vilijams 13 u redovima domaćina. Nedović je ostao na 12 poena iz prvog poluvremena i bio uz Petruševa koji je imao identični učinak - najefikasniji u Crvenoj zvezdi.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke