Arena "proključala" - Sjajni i istrajni Partizan "slomio" Makabi!

Autor: Mladen Heleta
petak 18.11.2022.
22:36
Izvor: Sportske.net

Veliki trijumf.

S. Sandić
S. Sandić

Povezane vesti

Košarkaši Partizana pobedili su Makabi na svom terenu sa 96:88, u osmom kolu Evrolige.

Oba tima sada imaju skor 4-4, a crno-beli u međusobnim duelima sa "ponosom Izraela" vode sa 7:6.

Velika bitka se vodila u fantastičnoj atmosferi prepune beogradske Arene. U prvom poluvremenu smo videli pravi "revolveraški" obračun i 99 poena, Makabi je vodio 50:49. U nastavku je Partizan imao bolja rešenja u napadu, odbranu je konačno "zategao" u poslednjoj četvrtini i nošen sjajnom podrškom sa tribina "prelomio" tim iz Tel Aviva.

Briljantne partije Dantea Egzuma i Zeka Ledeja, Kevin Panter je pogađao kada je trebalo, Matijas Lesor bio na svom uobičajenom nivou iz ove sezone, a povratnik iz povrede Alen Smailagić imao perfektnu sekvencu u drugoj četvrtini. Sve je to bilo potrebno da bi se upisao ovaj veliki trijumf.

Na kraju po 21 poen Egzuma i Ledeja za pobednički sastav. Prvi je imao još pet asistencija i četiri skoka, uz nekoliko fenomenalnih prodora, a drugi sedam skokova. Lesor je upisao 16 poena, osam skokova i četiri asistencije, Panter je ubacio 13 poena, a Smailagić devet.

Kod Makabija, Boldvin 23 poena i sedam skokova, Kolson 17 poena, a Pojters 16.

Tok meča:

Previše poena i jako loša defanziva i jednih i drugih u prvom poluvremenu.

U prvoj četvrtini "šuterska klinika" Makabija. Svi su pogađali, a Partizan je držao Zek Ledej, uz dobre minijature Madara i Egzuma.

Gosti otvorili meč sa 0:6 i bili konstantno u prednosti, da bi Partizan trojkom Nanelija uspeo da izjednači na 13:13, na 4,31 do kraja. Međutim, nakon toga nova serija Makabija od 6:0, Boldvin i Pojters su bili inicijatori,  pa je tim iz Tel Aviva vratio prednost i nakon deset minuta igre je bilo 22:26.

Drugu četvrtinu poenima je otvorio Lesor, koji je ovaj meč igrao sa motivom više, jer je pre godinu dana otpušten iz Makabija. Panter je potom izjednačio, a Makabi posle tehničke Anđušića ponovo otišao na pet poena prednosti. Nakon toga erupcija u dvorani i ulazak Alena Smailagića u igru, nakon duge pauze zbog povrede. On je vezao pet poena i pomogao Partizanu da se održi na -3. Međutim, usledila je trojka Hilijarda za 35:41. Dante Egzum je nakon tajm-auta izmislio koš, ali je raspucani Hilijard pogodio svoju novu trojku (4/4). Smailagić je bio izuzetno inspirisan i sa nova četiri poena je još jednom sprečio Makabi da pobegne na dvocifrenu razliku. Smailagić je bio "X Faktor" u tom delu igre. U finišu dobra rola Lesora, pa su crno-beli su preživeli sjajno šutersko poluvreme Makabija.

Početak treće četvrtine je bio u znaku Romana Sorkina, koji je pogodio ne baš dva laka šuta. Nadovezao se Pojters i Makabi je otišao na 55:60. Kevin Panter je namestio ruku i Partizan je prišao na 59:60. U sledećem napadu diskutabilna odluka sudija. Madar je, činilo se na zemlji, faulirao Boldvina, ovaj je nastavio i položio loptu u koš, a poeni su mu priznati, uz dodatno slobodno bacanje, koje je on pogodio, za 59:63. Partizan je tada ušao u "prazan hod", prokockao je nekoliko napada, Panter uzimao teške šuteve, a kaznio ga je trojkom Lorenco Braun, za 59:66. Obradović je zvao tajm-aut, a iz njega su se izrodili poeni Lesora i Egzuma, pa je srpski tim ponovo došao na jedan posed zaostatka (63:66). Džejms Naneli trojkom donosi 66:66, dovodi tribine do usijanja, a trenera svog bivšeg kluba Odeda Kataša tera da zove minut odmora. Ovaj kvartal je slobodnim bacanjima zatvorio Matijas Lesor, pogodio je oba i Partizan je prvi put poveo na meču (69:68).

Sjajan ulazak Partizana u poslednju deonicu. Jam Madar i Kevin Panter pogađaju trojke i domaćin ide na 75:68. Makabi se vraća brzom serijom 4:0, a Obradović zove tajm-aut. Egzum je iz prodora vratio +5, a onda je odigrao sjajnu odbranu, ukrao loptu, uručio asistenciju za Ledeja, koji je zakucavanjem "zapalio" publiku (79:72). Partizan je konačno zategao defanzivu, zaigrao kao u transu, pa je zakucavanjem Lesora i trojkom sjajnog Egzuma "slomio" velikog rivala na četiri minuta pre kraja. U finišu je domaćin znalački sačuvao teškom mukom stečenu prednost i upisao veoma bitnu pobedu.

Пласман обезедио Sofascore

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke