Pamti se okršaj sa Teom - Kakvi su bili rezultati Janisa Sferopulosa u Evroligi?

Autor: Nemanja Janošev
subota 21.10.2023.
22:29
Izvor: Sportske.net

Može li on da preokrene Zvezdinu sezonu u Evroligi?

EPA/SPYROS CHORCHOUBAS
EPA/SPYROS CHORCHOUBAS

Povezane vesti

Košarkaše Crvene zvezde će u budućnosti, prema svim najavama, voditi novi trener i to u vidu Janisa Sferopulosa.

Grčki stručnjak bi mogao da debituje već protiv FMP, a zatim će evroligaški derbi imati protiv Partizana. Upravo su rezultati u Evroligi i koštali Duška Ivanovića posla na Malom Kalemegdanu, ali kakve je tokom svoje karijere imao Janis Sferopulos?

Njegova prva sezona u Evroligi bila je 2014/15 kada je na klupi Olimpijakosa bio nadomak titule prvaka Evrope. Trofej je tada odneo Real Madrid pobedivši sa 19 poena razlike, a u rosteru Olimpijakosa tada su se nalazili igrači poput Janisa Papapetrua, Vasilisa Spanulisa, Kostasa Slukasa, Jorgosa Printezisa i Brajanta Danstona. Naredne godine, Olimpijakos je stao u Top 16 fazi ostvarivši učinak od 14 pobeda i 10 poraza, da bi već u sledećoj sezoni igrali novo finale.

Tu ih je porazio Fenerbahče i to je ponovo bilo ubedljivo – 80:64, da bi prethodno Olimpijakos opet polufinalu bio bolji od CSKA, kao što je to bio slučaj i dve godine ranije. Pamti Sferopulos dobro Miloša Teodosića sa te utakmice koji je njegovoj ekipi u „Sinan Erdem domu“ ubacio 23 poena.

To su bili najveći uspesi Janisa Sferopulosa u Evroligi. Posle toga sledi eliminacija u četvrtfinalu, a potom i preuzimanje Olimpijakosa sa kojim nijednom u tri pune sezone nije uspeo da se domogne Fajnal fora. Posle 23 meča u kampanji 2021/22 i eliminacije u četvrtfinalu Kupa Izraela, Sferopulos je otpušten.

Nije zanemarljivo ni to da je dva puta bio šampion Grčke, tri puta prvak Izraela, a u toj zemlji je i dva puta podizao trofej Kupa. Jednom je bio najbolji trener grčkog prvenstva, dva puta izraelskog. Takođe, bio je i član stručnog štaba Jonasa Kazlauskisa kada je Grčka osvojila bronzu na Evropskom prvenstvu 2009. godine.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke