Panter otvorio dušu - šta je sakrio od Željka i čiji poziv čeka!

Autor: Aleksandar Golubović
ponedeljak 03.01.2022.
13:00
Izvor: Sportske.net

Amerikanac otvorio dušu.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Lider Partizana Kevin Panter jedan je od sportista koji su obeležili prethodnu godinu, kada je na poziv Željka Obradovića prešao u crno-bele i tako razočarao "Delije" čiji je ljubimac bio dok je nosio dres Crvene zvezde.

Prisetio se šta su mu rekli da je pre više od pola decenije prvi put stigao u Evropu.

"U mojoj prvoj sezoni u Evropi (2016/17) rekli su mi jednu stvar – nemoj da radiš sa srpskim trenerima, oni su ludi. Do sada sam sarađivao sa trojicom, prvo sa Draganom Šakotom, pa sa Aleksandrom Đorđevićem i sada sa Željkom Obradovićem i ne mogu da se složim sa tim. Oni su fenomenalni stručnjaci koji žele da vi budete najbolji. Pa samo pogledajte istoriju igrača u NBA ligi, one koje su trenirali Srbi, videćete kako oni stvaraju velike igrače širom sveta. Onda možete da razumete zašto su treninzi toliko teški i zašto su toliko uspešni", rekao je Panter na početku razgovora za Mondo.

Prvi angažman imao je u Grčkoj, ali mu nije prijala selidba iz Bronksa u Evropu. Kako je naveo, da nije bio švorc vratio bi se u SAD već u decembru.

"Malo je nedostajalo da se vratim kući već u decembru te godine, zvao sam i menadžera da mu to kažem. Nisam mogao da se naviknem na Evropu, stil igre, prvi put sam otišao iz Amerike. Iz Bronksa u Grčku, teška tranzicija. Pomogao mi je mnogo trener u tim momentima, imao sam saigrače koji su mi takođe pomagali i olakšali mi adaptaciju. Zašto sam ostao? Zato što sam bio švorc. Bukvalno, nisam imao novac. Plata je stizala na vreme, tako da sam odlučio da nastavim da igram", rekao je Panter koji je potpunu afirmaciju na Starom kontinentu stekao 2018. godine kada je stigao u atinski AEK kod Dragana Šakote.

"Šakota mi je mnogo pomogao, dozvolio mi je da budem svoj. Objasnio mi je šta želi od mene kada ulazim sa klupe, da igram kako znam, da budem agresivan i da dolazim do poena. Tako je naš odnos započeo, osvojili smo FIBA Ligu šampiona i sve je počelo da dolazi na svoje. AEK mi je pomogao da se probijem, tu su tek timovi počeli da me primećuju, mnogo više su me pratili", prisetio se bek Partizana odlične sezone u Atini.

Potom je imao takođe uspešnu saradnju sa Aleksandrom Đorđevićem u Virtusu, a onda je na poziv Šakote prešao u Crvenu zvezdu.

"Pozvao me je tada kada mi nije išlo baš najbolje u Olimpijakosu. Dvoumio sam se na početku, jer sam se nekako navikao na to da ne igram, uz to je ekipa igrala samo Evorligu što je manje-više jedan meč nedeljno, ali sam se predomislio. Moram da kažem da je to bio jedan od najboljih poteza koje sam mogao tada da napravim. Beograd me je vratio u život, zaista. Pronašao sam mir u ovom gradu, ponovo sam se ‘upalio’. Uživao sam i želeo sam ponovo da se vratim", rekao je Panter koji je u Zvezdu stigao nakon loše epizode u Olimpijakosu.

Posle odlične sezone u Armaniju, usledio je povratak u Beograd, ali ovaj put u Partizan zahvaljujući pozivu Željka Obradovića, kojeg je prilično namučio kao igrač Zvezde protiv Fenera.

"Čuo sam priče o tome da sam napravio korak unazad, ali se sa tim ne slažem. Gledajući takmičenja, da, Evroliga je jača od Evrokupa, ali je meni u ovom trenutku nešto drugo bilo mnogo bitnije, a to je vizija. Obradović me je pozvao, razgovarali smo, pojasnio mi je da je cilj da vrati Partizan u Evroligu. Ispričao mi je svoju viziju i to me je ubedilo. Ako ne postoji jasna vizija, čemu onda bilo šta? Nisam više klinac, potrebna mi je prava motivacija za igru, Željko je imao pravu viziju, sve što je rekao je zvučalo savršeno. Uz to me je dobro poznavao, jer sam 'ubio' njegov Fener u dresu Zvezde, naravno to mu nisam spomenuo u tom razgovoru".

Otkrio je da je upravo on imao najveću prevagu u odluci Zeka Ledeja da dođe u Partizan, ali zatim se ponovo vratio na najboljeg evropskog trenera.

"Najveća razlika su ti sitni detalji. Postavljanje u bloku, rad nogu, zaista mnogo sitnica koje prave veliku razliku. Stalno razgovara sa svima, želi da svako bude svoja najbolja verzija. Meni je najviše pomogao u tome da budem lider. Da budem taj koji će donositi odluke kada se meč lomi. Ne samo kao košgeter, već i kao neko ko razgovara sa saigračima više... Objasnio mi je šta donosi ta prava uloga lidera", rekao je Panter dodajući da se trudi da ne reaguje previše na Žocovu žustriju kritiku.

Zatim je poslao najvažniju poruku za "Grobare" rekavši da će ostati u Partizanu čak i u slučaju da crno-beli ne izbore Evroligu, a potom pohvalio Alena Smajilagića i Gregora Glasa, ističući za ovog potonjeg da je rođen za NBA ligu.

"Svi mladi igrači imaju šansu naravno, treba da rade dosta na sebi, ali će po meni Glas sigurno igrati u NBA ligi. Zašto? Zbog mnogo sitnih detalja koje primećujem kada treniramo. Često me čuva na treninzima i uopšte nije tako tih i povučen kao što možda izgleda. Zna da mi dobacuje, da malo proziva ako napravi neki dobar potez protiv mene i takve stvari mi se baš dopadaju", naveo ja Panter uz opasku da ekipa mora da poradi na mentalnom aspektu zbog velikog broja mladih igrača.

Dotakao se i nimalo prijatnih poruka navijača Zvezde kada je prešao u Partizan.

"Trudim se da ne reagujem na takve poruke uopšte. Pišu mi kako sam promenio stranu, kako sam uradio ovo, ono. Ja sam profesionalac, samo želim da igram košarku. Razumem da sam sad postao 'neprijatelj', ali to na mene ne utiče. Igrao sam derbi, čuo sam neka dobacivanja, mada me to ne pogađa jer ne znam srpski toliko dobro. Shvatam da je to način izbacivanja emocija i to je to. Slali su mi snimke posle derbija kada smo Dangubić i ja krenuli na pogrešnu stranu, znam da je postalo viralno, ali se to dogodilo samo zato što i mi igramo u tom istom 'Pioniru' i kada smo domaćini, idemo na tu stranu. To je prosto objašnjenje".

Potom je progovorio o NBA ligi, pohvalio Nikolu Jokića i poželeo da zaigra za Njujork Nikse.

"Glavna razlika je atleticizam, američki košarkaši su uz to i brži. Međutim, kada je u pitanju tehnika, veština, košarkaška inteligencija, ne mogu da se porede. Pogledajte Nikolu Jokića, spor je, nema tu brzinu, ali to nadoknađuje nestvarnom inteligencijom. Uspori igru u potpunosti, igra se po njegovim notama i kada je ritam takav niko mu ne može ništa. On je najbolji pokazatelj koliko je košarka mentalna igra, Nikola je i aktuelni MVP NBA lige što dovoljno govori", rekao je Panter uz poruku da mi voleo da zaigra u čuvenom "Medison skver Gardenu" jer je rođeni Njujorčanin.

"Možda čekaju mene tamo. Šalim se malo...", završio je Panter ovaj izvanredan intervju izašao u dani kada crno-beli započinju 2022. godinu utakmicom protiv Zadra u AdmiralBet ABA ligi.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke