PAO - Naplata bola uz višak ambicija

Autor: Milovan Longinov
petak 24.05.2024.
09:30
Izvor: Sportske.net

Prvi put nakon 12 godina košarkaši Panatinaikosa na završnom turniru Evrolige.

Povezane vesti

Predstojeći Fajnal for Evrolige u Berlinu mogao bi da promeni tok istorije Panatinaikosa nakon užasavajućih rezultata u eri posle odlaska Željka Obradovića 2012. godine.

Atinski „Zeleni“ su doživeli strmoglavi pad po odlasku najuspešnijeg trenera u novijoj istoriji kluba, a znake života pokazali su tek od ove sezone kada je temperamentni vlasnik Dimitris Janakopulos angažovao Ergina Atamana za trenera.

Imajući u vidu zategnute istorijske odnose između Grka i Turaka i viševekovne trzavice, mnoge je iznenadila vest da je energični Janakopulos ponudio posao Atamanu.

Mora da je sijeset trenera koji su se tokom poslednje dekade smenjivali u „OAKA areni“ uticao da Janakopulos posegne za pragmatičnim rešenjem i iz Istanbula dovede jednog od najboljih trenera današnjice.

Sa reputacijom dvostrukog uzastopnog šampiona Evrope sa Anadolu Efesom, Ataman je letos stigao u Atinu da podigne iz pepela posrnulog velikana i sastav koji je prethodni put učestvovao na završnom turniru Evrolige još kod Obradovića.

Naviknut na najviše domete, Ataman je imao nezahvalan zadatak da tim koji je prethodnu evroligašku sezonu završio kao pretposlednji vine u košarkašku orbitu.

Za nagli skok je trebalo odrešiti kesu i dovesti igrače koji će garantovati uspeh već tokom prve sezone. Više od decenije razočarenja tražilo je reakciju u instant uspehu, a jedna od prečica za tako nešto bila je „krađa“ zvezde rivalskog Olimpijakosa Kostasa Slukasa.

Janakopulos nije žalio novca kako da privoli ikonu najvećeg rivala da pređe u Panatinaikos, a ni sam Slukas nije bio imun na novi projekat koji je podrazumevao frontalni napad na osvajanje Evrolige, trofeja koji mu je samo mesec i po dana ranije izmakao u Kaunasu.

Iako najkontroverzniji, Slukasov transfer bio je samo jedan u nizu pogođenih kada je reč o vrlo promišljenoj politici dovođenja košarkaša u „OAKA arenu“.

U Atinu je stigao prvi centar Partizana Matijas Lesor sa reputacijom najboljeg skakača Evrolige i člana idealne petorke.

Već u prvoj sezoni po dolasku u Panatinaikos nekadašnji as beogradskih crno-belih je potvrdio napredak pod Obradovićevim vođstvom, a saradnja sa Atamanom načinila je od njega verovatno najboljeg centra Evrope.

Janakopulos i Ataman su pogodili i dovođenjem Huanča Ernangomeza iz Toronto Reptorsa, ali pravi bingo dogodio se poslednjeg dana oktobra kada je usred sezone stigao američki šuter Kendrik Nan.

Nekadašnji NBA košarkaš udahuo je punim plućima novi život u Atini, a kako je sezona odmicala bivao je sve ubitačniji i bolji.

Posebno je bio inspirativan protiv španskih klubova. Albi je u aprilu ubacio za evroligaške standarde neverovatnih 28 poena, ali je vrhunac usledio u četvrtfinalnim sudarima protiv Makabija.

U poslednja tri meča zbirno ubacio je čak 78 poena i bio ubedljivo najzaslužniji što atinski tim evroligašku sezonu nije završio u četvrtfinalu.

Malo je nedostajalo da ih eliminiše odlični Makabi, ali je Atamanov tim slavio u atinskoj majstorici izborivši prvi Fajnal for nakon 12 godina.

Time su potvrdili da nisu slučajno završili ligaški deo sezone na drugom mestu, ujedno pokazavši snagu karaktera i timski duh u trenucima kada se nalaze pred ambisom.

U momentima kada nije išlo i kada je sasvim legitimno bilo pretpostaviti da bi Makabi mogao izbori kartu za Berlin, košarkaši i stručni štab Panatinaikosa pokazali su da dišu kao jedan. Nekad i malo vatre nije naodmet da se pokaže kakva atmosfera vlada u timu.

Upravo će pod nabojem tima koji želi sve i odmah pristupiti polufinalnom meču protiv Fenerbahčea u petak od 18 sati u nadi da će se dva dana kasnije naći u velikom finalu, prvom još od 2011. godine kada su slavili u Barseloni.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke