Paralela Jokića i Džordana, sezona za istoriju NBA lige - Tri razloga zašto Srbin MORA biti MVP!

Autor: Aleksandar Obrenović
ponedeljak 17.05.2021.
09:57
Izvor: Sportske.net

Nema jačih dokaza...

AP Photo/David Zalubowski
AP Photo/David Zalubowski

Povezane vesti

Amerikanci su pokušali da sve vide kroz prizmu statistike, napravili su i one napredne koje su sjajni pokazatelji kvaliteta igrača. 

Recimo i da postoje tri indeksa koji pokazuju da je Džordan najbolji na svetu ikada, a po tim indeksima, Nikola Jokić je najbolji ove sezone. 

Da krenemo redom. 

PER indeks

Ovaj indeks je možda i sa najvećom formulom, uključuje praktično sve moguće parametre koji se mogu izmeriti, od poena, asistencija i skokova, preko blokada, izgubljenih lopti, procenta šuta... Kada gledamo istoriju, najbolji u ovom indeksu je Majkl Džordan ispred Lebrona Džejmsa, a kada gledamo ovu sezonu, Nikola Jokić je najbolji i to ubedljivo, ima indeks 31,34 što je jedan od deset najboljih rezultata u istoriji za jednu sezonu. 

Džordan je imao 27,91 tokom čitave svoje karijere. 

Box plus/minus

Ovaj indeks je još jedan u kom je Džordan najbolji ikad sa 9,2 u karijeri, a Jokić ove sezone ima 11,7 što je za 2,9 bolje od drugoplasiranog Antetokumpa, odnosno za 3,6 bolji od Karija koji je treći. I po ovom indeksu je Jokić imao jednu od 10 najboljih sezona u istoriji košarke. 

Šta ovaj indeks znači? Označava uticaj košarkaša na tim kada je na terenu, ako je vrednost +3, onda znači da je na 100 poseda lopte sa njim na parketu ekipa za tri poena bolja nego sa ostalima. Sa Jokićem je taj indeks na preko 11 poena. 

WS/48

Još jedan indeks po kom je Jokić odigrao sezonu koja je među deset najboljih u istoriji. Jokić ima ovaj indeks 0,307, drugi je Embid, treći Batler, četvrti Gober, peti Antetokumpo. Znate ko je najbolji u istoriji?

Naravno, Majkl Džordan, prosek tokom njegove karijere je 0,2505, ispred je Dejvida Robinsona koji ima 0,2502 i Vilta Čembrlejna sa 0,2480. 

Šta je WS/48? U pitanju je skraćenica od "win shares" na 48 minuta, radi se o indeksu koji takođe pokušava da izračuna uticaj igrača na pobedu tima, kao i o indeksu koji malo više favorizuje igrače koji su starteri. 

Kako vam se čine ove Jokićeve brojke?

Nemojte imati sumnju da će biti MVP...


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke