Kraljevska partija Partizana, revanš Realu sa kamatom za otvoren put u Top 8!

Autor: Darko Mitrović
petak 31.03.2023.
22:35
Izvor: Sportske.net

Nezaboravna utakmica u ''Štark Areni''!

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

U derbiju 32. kola Evrolige, Partizan je večeras kao domaćin ostvario veliku pobedu nad najtrofejnijim evropskim klubom, Real Madridom rezultatom 104:90, pobedu koja ga po svemu sudeći vodi među osam najboljih ekipa! Ujedno, Partizan se večeras revanširao Realu za novembarski poraz u Madridu kada je bilo 105:97 za kraljevski klub.

Crno-beli dva kola pre kraja ligaškog dela sezone sada imaju skor 18-14, kao i šestoplasirani Fenerbahče koji je u isto vreme poražen od Baskonije u Vitoriji. Da je Fenerbahče dobio tu utakmicu, crno-beli bi već večeras i teoretski osigurali mesto u plej-ofu.

Što se tiče Reala, kraljevski klub je upisao deseti poraz i sada ima isti skor kao i Barselona, na deobi drugog i trećeg mesta - 22-10. 

Utakmica je odigrana u neverovatnoj atmosferi, pred do sada najvećim brojem gledalaca u ''Štark Areni'', njih 20.068 koji su možda i najglasnije do sada podržali svoje ljubimce.

U prvih pet minuta meča, Partizan su u napadu predvodili Smailagić, Trifunović i Avramović, ali na drugoj strani je Hanga brzo pogodio dve trojke, dok je na centarskim pozicijama Tavares prilično namučio Smailagića koji je u tom periodu napravio dve lične greške.

Ubrzo je Lesor zamenio Smailagića, a Real je do kraja prvog kvartala uglavnom imao blagu prednost koja je posle prvih deset minuta igre iznosila 23:21 u korist Madriđana.

Ali, od početka druge četvrtine Partizan je zaigrao pre svega sa mnogo više energije u odbrani, uz to je Dante Egzum ušao u svoj prepoznatljivi ritam, nešto kasnije i Naneli, pa su crno-beli u drugom kvartalu kontrolisali rezultat.

Ono najbolje od Partizana viđeno je u poslednja dva-tri minuta igre u drugoj četvrtini, kada su potpuno ''zaključali'' svoj koš, a preko Lsora, Nanelija i Pantera stigli i do 13 poena prednosti - 49:36.

Do kraja poluvremena još dva poena za goste, ali već u prva dva minuta trećeg kvartala crno-beli dodatno uvećavaju razliku na maksimalnih 14 poena prednosti - 55:41.

Nije se dugo čekalo na reakciju Reala koji tačno na sredini treće deonice prilazi na 61:56 poenima Džanana Muse. Na drugoj strani je uzvratio Dante Egzum sa pet svojih poena u nizu i Partizan opet vraća dvocifrenu razliku - 66:56, a trener Reala Ćus Mateo je bio prinuđen da zatraži tajm-aut.

Joanis Papapetru je zatim vezao četiri poena u ekipi Partizana, ali Džanan Musa ponovo smanjuje prednost Partizana na jednocifrenu razliku - 70:61. Na dva minuta pre kraja trećeg kvartaa Hezonja pogađa trojku, ali odmah je uzvratio Lesor.

Na drugoj strani Papapetru dobija tehničku grešku, ujdno i četvrti faul za njega, pa se iznenada pojavio novi problem za Partizan, a Musa sa linije penala pogađa za 72:67.

Uzvratio je Anđušić poenima sa linije penala, a odmah zatim sudije su zatražile da jedan gledalac napusti dvoranu jer je navodno ometao igrače Reala pored aut linije.

Sudije su izazvale gnev navijača i na dve sekunde pre kraja treće četvrtine kada su dosudile prekršaj Lesoru pri šutu Džanana Muse za tri poena. Reprezentativac BiH je bio precizan sva tri puta sa linije penala i Real je smanjio na 78:72 na ulasku u poslednju četvrtinu.

Musa je ukupno 12 poena postigao samo u trećoj četvrtini, ali većinu sa linije slobodnih bacanja.

Sam početak poslednje deonice obeležila je ''rampa'' požrtvovanog Lesora koji je ''leteo'' na obe strane terena u tim trenucima, posle čega je Anđušić  iznudio i pogodio tri penala, a posle još jedne odlilne odbrane crno-belih Ledej pogađa trojku za 84:72 u korist crno-belih.

Ali, na sedam minuta pre kraja Lesor pravi četvrtu ličnu grešku i na teren se vraća Smailagić koji odmah pogađa trojku, ali već u narednom napadu i njemu je dosuđen četvrti prekršaj! Dobra vest za crno-bele u toj situaciji je što na drugoj strani snažni Tavares pravi svoj peti prekršaj nad Ledejom i na oko šest minuta pre kraja je za njega ovaj meč bio završen.

Smailagić na ulasku u poslednjih pet minuta donosi ''plus 16'', a onda sjajna podbrana, pa kontra i poeni Nanelija za potpunu ''ludnicu'' i na terenu i na tribinama - 94:76 za Partizan!

Gosti su reagovali tajm-autom, ali kada je Partizan stigao i do ''plus 20'' - 98:78, pobedničko slavlje u dvorani je moglo da počne.

Matijas Lesor na kraju najefikasniji u Partizanu sa 16 poena i osam skokova, Panter 16 poena i 6 asistencija, Egzum 15 poena, Naneli 14, Smailagić 11...

U Realu 22 poena Muse, po 17 Hezonja i Dek.

-

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke