Partizan hvata evroligaški ritam

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 22.09.2022.
09:00
Izvor: Sportske.net

VTB Superkup odličan uvod u novu sezonu.

2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Ostalo je još samo desetak dana do početka nove košarkaške sezone u AdmiralBet ligi, ali i Evroligi u kojoj ćemo naredne sezone imati dva srpska predstavnika – Crvenu zvezdu i Partizan. Ekipe obavljaju poslednje pripreme, forma se uveliko ''brusi'', a u prilog tome u četvrtak u Moskvi počinje veoma kvalitetan turnir, VTB Superkup, gde će učestvovati i Partizan i Mega, uz još četiri velika ruska kluba, CSKA, Zenit, Uniks i Lokomotivu. Svima njima ovaj turnir biće odlična uvertira za narednu sezonu, a Partizanu i dobra priprema za naporan evroligaški ritam utakmica koji ga očekuje već od početka narednog meseca.

Na početku su formirane dve grupe od po tri ekipe, a Partizan će se takmičiti u grupi sa Lokomotivom i Zenitom, dok je Mega smeštena u grupu sa CSKA i Uniksom. Danas, prvog dana turnira, sastaće se CSKA – Uniks (16.00), a onda i Partizan – Lokomotiva (19.00).

Mega će startovati u petak utakmicom protiv CSKA, a istog dana u Partizanovoj grupi snage će odmeriti Zenit i Lokomotiva. Već u subotu Partizan će za rivala imati ekipu Zenita, a Mega će se sastati sa Uniksom. Turnir se završava u nedelju, kada će se najpre sastati poslednjeplasirane ekipe iz grupa koje će se boriti za peto mesto na turniru, zatim će dve drugoplasirane ekipe iz grupa igrati za treće mesto, a na kraju sledi finale u kom će se sastati pobednici grupa.

Partizan na ovaj turnir ne odlazi u kompletnom sastavu. Od početka priprema trener Željko Obradović ne može da računa na povređene Aleksu Avramovića i Gregora Glasa, a posle turneje u Španiji, gde su crno-beli takođe imali jake provere protiv Fuenlabrade, Huventuda, Barselone i Mursije, na spisku povređenih se nalaze još dvojica igrača – Alen Smailagić koga takođe čeka duža pauza i letošnje pojačanje Dante Egzum koji je jedini lakše povređen, ali neće nastupiti na VTB Superkupu. Posle nastupa na Evrobasketu ekipi se priključio izraelski plejmejker Jam Madar koji će u organizaciji igre popuniti veliku prazninu nastalu izostankom Avramovića, Egzuma i Glasa, a grčki reprezentativac Janis Papapetru je dobio mini-odmor posle Evrobasketa, pa se poslednji priključio ekipi uoči ovog turnira.

Dakle, velikih kadrovskih problema imaju crno-beli pred početak nove sezone u koju će ući značajno oslabljeni, pre svega na bekovskim pozicijama, ali to će istovremeno biti i odlična prilika za par mladih igrača, poput devetnaestogodišnjih Đorđija Jovanovića i Mihaila Petrovića da iskoriste priliku koju im trener Obradović već ukazuje tokom priprema. Njih dvojica su igrali i na prijateljskim mečevima u Španiji, polako se navikavaju na zahteve trenera i nema sumnje da ćemo ih gledati i u Moskvi narednih dana. Trener crno-belih je po povratku iz Španije naglasio da ekipa ima problema u ispunjavanju defanzivnih zadataka i da će se do početka sezone intenzivno raditi na otklanjanju tih nedostataka.

AdmiralBet je već poodavno odredio kvote za narednu sezonu AdmiralBet ABA lige, Partizan za sada ima ulogu blagog favorita sa kvotom 1.70 da će osvojiti titulu.

Što se tiče ekipe Mege, ona je pretrpela dosta kadrovskih promena, počev od promene na klupi, gde je Vladu Jovanovića nasledio novi trener Marko Barać. Najviše pažnje izazvao je odlazak talentovanog Nikole Jovića u NBA ligu, u redove Majami Hita, a ekipu su napustili i Boriša Simanić (Saragosa), Karlo Matković (Cedevita Olimpija), kao i Dajšon Smit, Andrej Mušicki, Nikola Kočović... Od pojačanja se izdvajaju hrvatski centar Danko Branković, zatim Jovan Šljivančanin, Ahmad Rori i Ukrajinac Oleksandr Kobzisti. Ono na šta nas je Mega odavno navikla neće izostati ni u novoj sezoni. Ponovo će u svom timu imati većinom mlade i talentovane igrače, pa će biti zanimljivo videti ko će se u narednoj sezoni od njih posebno istaći i skrenuti pažnju NBA i evroligaških skauta.

Ruske ekipe zbog rata u Ukrajini naredne sezone neće moći da se takmiče u evropskim takmičenjima, pa će za Lokomotivu, Zenit, CSKA i Uniks VTB Superkup poslužiti kao generalna proba pred početak VTB lige koja će startovati 2. oktobra. Proteklog vikenda Zenit i CSKA su igrali u finalu Kupa Kondrašina i Belova, Zenit je slavio sa ubedljivih 79:58, uz odličnu partiju Kaleba Houmslija sa 26 poena, a u poraženom timu nastupili su i srpski reprezentativci Dejan Davidovac (4 sk) i Nikola Milutinov (8p, 6 sk, 2 as). Za to vreme u Antaliji, Lokomotiva je poražena od Crvene zvezde (Lazarević, Martin i Dobrić po 11 p) sa 72:69, a Barford je bio najefikasniji u ekipi iz Krasnodara sa 13 poena. Utisak je da je od svih učesnika VTB Superkupa Zenit za sada u najboljoj formi, a narednih dana videćemo da li će to potvrditi i na samom turniru.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke