Partizan i Trinkijeri - Buđenje starih emocija

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 29.12.2022.
08:30
Izvor: Sportske.net

Prvi put posle rastanka biće na suprotnim stranama

BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/EV
BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/EV

Povezane vesti

Oktobar, 2018. godine. Počela je nova košarkaška sezona, a Partizan je vrlo brzo ušao u seriju poraza - od Valensije i Asvela u Evrokupu, Mornara, Krke u AdmiralBet ABA ligi, a kap koja je prelila čašu bio je poraz od Zadra u Beogradu. Izgledalo je da će to biti još jedna sumorna sezona za crno-bele koji su nekoliko godina bezuspešno pokušavali da izađu iz teške finansijske krize, daleko od evroligaškog nivoa. Trener Nenad Čanak je odmah posle poraza od Zadra odlučio da se povuče sa te pozicije, pa je uprava Partizana na čelu sa predsednikom Ostojom Mijailovićem krenula u hitnu potragu za njegovim naslednikom.

A onda – svetlo na kraju tunela! Andrea Trinkijeri dolazi na klupu Partizana!

U to vreme, Trinkijerijev dolazak je zaista izgledao kao prava ''transfer bomba'' i doneo je novu nadu navijačima crno-belih da je njihov klub na pragu oporavka, pre svega jer se radilo o mladom treneru koji je stekao prepoznatljivo ime u Evropi, posle uspeha sa nemačkim Bambergom i ruskim Uniksom, a prethodno je radio i u Italiji i Grčkoj. Ako se tome doda i Trinkijerijeva slatkorečivost, često nekonvencionalna komunikacija sa novinarima i činjenica da govori i srpski jezik, vrlo brzo je stekao simpatije od strane navijača koji su bili uvereni da je dolazak italijanskog trenera samo prvi korak u formiranju kvalitetnijeg tima, kadrog da se bori za povratak u Evroligu.

Na to je, ipak, moralo još da se sačeka, iako su se pomaci videli i do kraja te sezone u kojoj je Partizan na proleće pod Trinkijerijevim vođstvom osvojio Kup Radivoja Koraća, a nešto kasnije pružio odličan otpor Crvenoj zvezdi u polufinalnoj seriji plej-ofa AdmiralBet ABA lige, pogotovo u prve dve utakmice, ali je posustao u majstorici i Zvezda je otišla u finale, kasnije i osvojila titulu.

Ali, Partizan i Trinkijeri su imali dugoročne planove. Ugovor je bio potpisan na tri godine, a prvi veliki plodovi Trinkijerijevog rada očekivali su se u sledećoj sezoni, 2019/20. Ekipa je tokom leta značajno pojačana pre svih Korijem Voldenom, Rašonom Tomasom i još nekolicinom igrača, a da bi to mogao da bude tim velikih mogućnosti pokazalo se već na Superkupu AdmiralBet ABA lige, gde je Partizan osvojio prvi trofej u sezoni. Kako je sezona odmicala, Partizan je izgledao sve moćnije i u AdmiralBet ABA ligi, ali i u Evrokupu, preko koga je mogao takođe da se domogne plasmana u Evroligu.

Početkom 2020. godine Partizan je pod Trinkijerijevim vođstvom odbranio trofej Kupa Radivoja Koraća, imao je vodeće pozicije i u AdmiralBet ABA ligi, i u Evrokupu i izgledalo je da nezadrživo grabi ka plasmanu u Evroligu, ali onda je usledio šok – pandemija koronavirusa. Sve je stalo, košarkaška sezona je prekinuta, Partizan ostao bez već ''viđenih'' trofeja, ali i plasmana u Evroligu, jer je odlučeno da u narednoj sezoni nastupaju iste ekipe kao i u prethodnoj.

Bio je to veoma težak udarac za Partizan koji je tek počeo da se finansijski oporavlja. Ostali su crno-beli i bez značajnih prihoda, pa je ceo projekat oko povratka u evropsku elitu morao da se prolongira.

Trinkijerijev entuzijazam je tu splasnuo, dobio je ponudu Bajerna i preselio se u Minhen godinu dana pre isteka ugovora sa Partizanom. Usledio je i finansijski spor sa Partizanom, mediji su pisali da je Italijan tražio čak 700.000 evra odštete na ime neizmirenih obaveza, ali je posle arbitraže dobio znatno manje. Zbog takvog rastanka sa Partizanom je na kraju razočarao veliki broj navijača, pa će biti zanimljivo kako će u četvrtak biti dočekan u ''Štark Areni'', kada sa Bajernom bude gostovao Partizanu u 16. kolu Evrolige. Da li će prevladati lepe uspomene, ili to što je rastanak bio neslavan...

Bez obzira na sve, Trinkijeri je i par godina kasnije pokazao svoju slatkorečivost i izdvojio boravak u Partizanu kao posebnu emociju.

''Uvek ću biti zaljubljen u Partizan. Grb Partizana mi je istetoviran na srce. To je škola koja je nezaboravna. Najveća snaga kluba su navijači, jer izvuku 30 posto više'', rekao je Trinkijeri u martu ove godine za banjalučku ATV.

''Ponekad se probudim usred noći i razmišljam o onoj sezoni. Napravili smo mnogo dobrih stvari. Igrali smo vrhunsku timsku košarku. Bio sam jako, jako srećan. Pitali su me mnogo puta zašto sam otišao, nikad nisam hteo pričati o tome. Jedino što ne želim je da štetim Partizanu.  Ako bih sada pričao o tome, onda bih štetio klubu. Bio sam u Rusiji, Grčkoj, Italiji i Nemačkoj, mnogo godina radim, ali moje iskustvo iz Partizana je najvažnije u karijeri. Nezaboravno. Žao mi je, imam neke granice i principe. Ne mogu zahtevati principe od igrača, ako ih ja nemam. Kada imaš neke principe, do neke granice možeš ići na kompromis, ali ne na sve. Još uvek mi je jako žao'', dodao je on.

Iako je već treću sezonu u Bajernu, dvojica igrača u njegovom timu ga samim svojim prisustvom podsećaju na dane provedene u Partizanu – Vladimir Lučić i Ognjen Jaramaz koga je iz Partizana on i doveo u Bajern.

Trinkijeri je već u svojoj prvoj sezoni u klubu iz Minhena ostvario veoma zapažen rezultat u Evroligi, njegov tim je igrao odlično, a zaustavljen je na korak od plasmana na fajnal-for, u majstorici četvrtfinala protiv Armanija. Naš Vladimir Lučić je tada odigrao najbolju sezonu u karijeri i ta ''crno-bela konekcija'' u Bajernu je odmah počela odlično da funkcioniše. Trinkijerijev tim je i prošle sezone ponovio isti rezultat, opet je zaustavljen nadomak fajnal-fora, ali ovoga puta je Barselona bila bolja u petoj utakmici četvrtfinalne serije.

Imajući to u vidu, rezultati koje Bajern ostvaruje u Evroligi od početka ove sezone mogu se smatrati razočaravajućim. Posle 15 odigranih kola Trinkijerijev tim ima samo pet pobeda, jednu manje od Partizana, ali još ima dovoljno vremena da se sve promeni.

U sadašnjem timu Bajerna se za sada uglavnom ističu trojica igrača – krilni igrač Augustin Rubit koji za sada ima najveći indeks korisnosti u ekipi od početka evroligaške sezone, zatim još jedan bivši košarkaš Partizana Kori Volden koji je do Bajerna stigao preko Crvene zvezde i koji će takođe izazvati različite reakcije kod navijača Partizana, dok Vladimir Lučić već mesec dana pauzira zbog povrede i njegovo odsustvo se i te kako oseća u igri i rezultatima Bajerna. Ne treba zanemariti ni veterana Otela Hantera, Nemce Obsta, Vejler-Baba i Bongu, kao i našeg Ognjena Jaramaza, iako on još uvek traži pravu formu. Doduše, Jaramaz je pre desetak dana odigrao najbolji meč u sezoni protiv Braunšvajga, kada je upisao 23 poena, a meč protiv Partizana pokazaće da li je zaista ''namestio ruku'' ili je to bio kratkotrajni bljesak.

Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

O Partizanu se već sve zna. Sa crno-belima nikad nije dosadno ove sezone, odigrali su veliki broj utakmica koje su rešavane ''na jednu loptu'', a atmosfera u ekipi Željka Obradovića je sada znatno bolja posle pobeda nad turskim velikanima, Efesom i Fenerbahčeom u prethodna dva kola. Još jedna odlična vest je i povratak na teren Alekse Avramovića koji je u Istanbulu bio junak pobede nad Fenerbahčeom, iako mu je to bio prvi meč u tekućoj sezoni. Eventualna pobeda nad Bajernom bi trebalo da bude ''pečat'' na dva pomenuta trijumfa i prilika da se na najbolji način završi ova kalendarska godina, uz dodatni zalet ka mestu koje vodi u Top 8.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke