Partizan - Kako srušiti Vitoriju i prokletstvo prvog kola?

Autor: Aleksandar Golubović
četvrtak 03.10.2024.
08:30
Izvor: Sportske.net

Crno-beli na startu Evrolige imaju priiku da jednim udarcem ubiju dve muve.

Povezane vesti

Premda je utisak navijača da im je sezona voljenog kluba uveliko u toku, mnogi simpatizari Partizana će je meriti od ovog četvrtka kada će crno-beli gostovati ekipi Baskonije (20:30) na startu sezone u Evroligi.

Imajući u vidu šta učešće u elitnom košarkaškom takmičenju znači za navijače Partizana, jasno je da će duel u Vitoriji biti početna tačka odiseje koja će za cilj imati što bolji plasman u kremu evropskog društva.

Tokom prethodne dve evroligaške sezone u Partizanu su shvatili sve lepote i prokletstva košarkaške igre pa će u novu sezonu ući željni da nagomilano iskustvo pretvore u rezultat na koji će sadašnje i buduće generacije crno-belih navijača gledati sa ponosom.

Sportski sektor crno-belih na čelu sa direktorom Zoranom Savićem i trenerom Željkom Obradovićem rešio je da u novu sezonu uđe sa potpuno izmenjenim sastavom u odnosu na igrače iz prethodih godina.

Nosioci igre iz minulog perioda razdužili su opremu, a na njihovo mesto stigao je sijaest novih košarkaša koji su već tokom pripremnih duela i na startu AdmiralBet ABA lige pokazali da će biti vrhunska pojačanja.

Već na spoljoj liniji angažovanje Karlika Džonsa i Frenka Nitilikine trebalo bi da poveže igru crno-belih budući da je tokom prošle sezone organizacija patila u odsustvu pravog plejmejkera.

Bekovska pozicija je ojačana angažovanjem Ifea Lundberga, Dvejna Vošingtona i Sterlinga Brauna, dok će na krilima dejstvovati kapiten Vanja Marinković, Isak Bonga i Mario Nakić.

Na poziciji četiri najzvučnije pojačanje je doskorašnji NBA igrač Aleksej Pokuševski, a atletske sposobnosti Tajrika Džonsa i Ajzee Majka biće od velike koristi crno-belima u fizički izuzetno zahtevnom takmičenju.

Najveća prednost na centru stvorena je angažovanjem prekaljenog Brendona Dejvisa, junaka nedavne pobede protiv Pariza u prijateljskom meču na Beogradskom sajmu.

Crno-beli su osvajanjem turnira na Siciliji, zapaženim igrama na Sajmu i spektakularnom pobedom u prijateljskom meču protiv Panatinaikosa u Atini pokazali da su ove sezone kadri za najviše domete.

Zbog toga se nameće utisak da je aktuelna generacija Partizana spremna da učini ono što prethodna nije, a to je da pobedom startuje evroligašku sezonu i konačno trijumfuje u Vitoriji.

Prethodnoj generaciji to nije uspelo pošto je u povratničkoj sezonu u Evroligi tim crno-belih glatko poražen od Albe u Berlinu, a 12 meseci kasnije Obradovićevi izabranici nisu se proslavili ni u Tel Avivu pošto su prilično lako poraženi od Makabija.

Sada je na Vanji Marinkoviću i saigračima lepa prilika da nadmaše prethodnike u tom pogledu, ali i da konačno na strani savladaju Baskoniju, tim koji je nešto slabiji nego prethodnih sezona.

Najveća snaga baskijskog sastava je bez dileme angažman Pabla Lasa, čoveka koji je prošle sezone dvaput slavio protiv crno-belih kao trener Bajerna iz Minhena.

Naročito traumatično bilo je početkom februara kada je nemački velikan u poslednjim sekundama utakmice slavio trojkom Silvana Fransiska.

Dolazak Lasa u Vitoriju daće Baskoniji neophodno iskustvo koje bi trebalo da nadomesti odlaske Vanje Marinkovića, Kodija Milera-Mekintajera i Metjua Kostela.

Spomenuti trio košarkaša je uz Markusa Hauarda i Čimu Monekea predstavljao udarnu iglu baskijskog tima, a upravo će potonja dvojica uz Tadesa Sedekerskisa činiti najveću opasnost po Obradovićev tim.

Crno-beli će naspram sebe imati Ognjena Jaramaza, košarkaša koji je imao sezonu za zaborav u drugom mandatu u Partizanu. Sada će pokušati da u rivalskom timu saplete bivši klub na putu prve evroligaške pobede.

I dok će stručni štab Baskonije u Jaramazu imati saveznika za pukotine crno-belih, mnogo više pomoći pružiće Marinković beogradskom timu jer je tokom trogodišnjeg boravka u Vitoriji do tančina upoznao većinu igrača koje će ovog četvrtka imati naspram sebe.

Utisak je da su šanse crno-belih da konačno pokore Vitoriju veće nego ikad, pa verujemo da je došao red da Partizan pogleda treća sreća.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke