Partizan – Nova sezona, evo opet nama Trenta!

Autor: Ivan Cvetković
sreda 13.01.2021.
15:30
Izvor: Boris Jovanović

Treći put u četiri godine Partizan protiv Tirolaca...

KK Partizan Twitter
KK Partizan Twitter

Povezane vesti

Baš kao Partizan, i oni su crno-beli i tu bi se moglo reći da se svaka sličnost završava. Partizan drugu fazu Evrokupa počinje protiv Trenta, kluba koji postoji tek nešto više od četiri veka.

Akvila Basket, ili Trento Dolomiti, menjao je ime sa sponzorima, nastao je ujedinjavanjem lokalnih amaterskih klubova. Na početku veka su stigli do četvrte, pa onda i početkom decenije treće lige, kada in je sa klupe vodio Vićenco Espozito. On sam je bio mnogo poznatiji od tima koji je trenirao radi se o igrači koga se sećate iz Fortituda, koji je srigao do Toronto Reptorsa u vreme kada je Trento osnivan.

Dve godine kasnije stigli su do druge lige, dobili su Kjeti u polufinalu baraža što je bilo dovoljno za debi u Lega Due.

Tada su se pojavili na mapi, i već sledeće godine protiv Kapo Orlanda izborili elitu. Tada je bilo jasno da se sa klubom iz Južnog Tirola mora računati. Naime, u prvoj godini su bili četvrti u ligi, Toni Mičel je bio MVP šampionata, a trener Buskalja kouč godine. Crno-beli su otišli korak dalje, dobili prvi meč protiv Sasariija, ali su ih Sardi u četvrtfinaču brzo spustili na zemlju.

To je značilo i Evrokup fde su igrali polufinale. Zatim su igrali za titulu protiv Rejera 2017. pošto su šokirali Olimpiju iz Milana, a sledeće godine su upravo od njih izgubili u još jednoj borbi za titulu.

Dakle, Trento je etabliran, redovan u Evrokupu poslednjih godina, a Partizan iz poznaje dobro. Naime pre tri sezone su dobili u Beogradu, izgubili u Tirolu, na italijanskom severu, da bi prošle godine rasturili Italijane u oba meča.

Ali, ove sezone Italijani su imali skor 6-1 u prvoj fazi i prvi su izborili plasman u narednu rundu. Posle su se opustili, ali su i četvrti put u pet godina u Evropi prošli prvi nivo takmičenja. To svedoči o kvalitetu.

Prvu fazu su završili sa tri poraza, ali svejedno, sa dosta optimizma gledaju u nastavak. Predvodio ih Geri Braun, koji je najbolji strelac tima, sedmi asistent Evrokupa i treći po ukradenim loptama. Daju malo poena, ali igraju strašnu odbranu. Nisu neki šuteri, ali tim ume da menja ritam, jaki su pod koševima DžaKori Vilijams je četvrti skakač Evrokupa.

Inače, osim što su pogodili sa Braunom koji je reprezentativac Portorika i sećate ga se iz Darušafake (ranije je igrao u Izraelu), kouč Vrijenca je pogodio sa Sandersom, krilom iz Antverpena koji je sa Belgijancima igrao polufinale Kupa Šampiona. Morgan je igrao u Nemačkoj, Martin za Brindzi, a sjajni skakač Vilijams za PAOK gde je stigao iz Južne Koreje. On je poslednji stigao u klub i ispostavio se kao veliko pojačanje. Italijani su menjali tim, ali je jedno lice uvek tu, legendarni kapiten Toto Forej koji je deceniju u klubu i već je veteran. Od Italijana tu je i Davide Paskolo, sedam godina od poslednjih devet proveo je u ovom gradu, a dve je igrao Evroligu za Milano.

Veteran Lehtaler malo igra, a njega pamtimo još iz Sijeninih dana u Evroligi. Kada se sve sabete, Trento je dobar tim, atletski može da parira Partizanu i sigurno nas čeka uzbudljiv meč u Beogradu. Za crno-bele je od ključnog značaja da pobedom otvore drugu rundu Evrokupa, sada prostora za kikseve nema.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke