Partizan očitao lekciju Crvenoj zvezdi za "majstoricu", isto će uraditi i Radonjić

Autor: Nemanja Janošev
petak 03.06.2022.
20:40
Izvor: Sportske.net

Serija je izjednačena, gledaćemo peti meč za titulu!

Dragana Stjepanović/AdmiralBet ABA liga
Dragana Stjepanović/AdmiralBet ABA liga

Povezane vesti

Košarkaši Partizana pobedili su Crvenu zvezdu sa 112:84 u okviru četvrte finalne utakmice AdmiralBet ABA lige pred svojim navijačima i tako izborili "majstoricu".

Izuzev početnih nekoliko minuta, utakmica je bila jednolična. Partizan je pred dve petine ispunjene dvorane "Aleksandar Nikolić" odigrao najbolju utakmicu u sezoni imajući u vidu važnost utakmice i protivnika, te ćemo pobednika regionalnog šampionata dobiti u petoj utakmici, kada Crvena zvezda bude domaćin.

Izostanak publike i paklene atmosfere osetio se sa samim početkom meča, a dobra vest za sve aktere duela bila je ta da je parket bio u regularnom stanju. Oba tima imala su odlične postotke na samom startu koji je bio vrlo efikasan. Najavu dobrog duela kreirao je Ostin Holins sa četiri uzastopne trojke ( dve u roku od sedam sekundi kada je ukrao loptu rivalu pri izvođenju) i to je primoralo Željka Obradovića na prvi tajm-aut.

Sve je to omogućilo Zvezdi nešto komforniji status. Tranzicija je funkcionisala i brzo su stekli osam poena viška. Ipak, nije dugo trajao taj momentum s obzirom na to da je Partizan uspeo da se vrati zahvaljujući igračima sa klupe – Matijasu Lesoru i Radetu Zagorcu koji su kreirali seriju 7:0. Defanzivno, crno-beli su izgledali impresivno, što je dovelo Zvezdu do grešaka i manjka rešenja u organizaciji. Jam Madar je najčešće izlazio u prvu liniju bloka, te bivao izuzetno agresivan.

Nikola Kalinić nije bio u utakmici, izgledao je bez samopouzdanja da rešava, što je Partizan žestoko kažnjavao.  Odbrana Zvezde je delovala raštimovano, Partizan im je ubacio 35 poena u prvoj deonici što se nije dešavalo ove sezone. Pokušao je Dejan Radonjić da unese novu energiju sa Nikolom Ivanovićem, što nije donelo značajnu prevagu s početkom drugih 10 minuta. Partizan je igrao briljantno, pogađali su praktično sve i nakon 12 minuta igre imali „+10“. Matijas Lesor je igrao dominantno pod košem, Zvezda nije imala rešenja za Francuza koji je tri puta uspevao da poentira uz faul čuvara. Razlika je ubrzo porasla na 20 u korist Partizana. Sve su ubacivali.

Imali su izuzetnu energiju uprkos tome što ih tribine, barem ne u meri kao u prošloj utakmici, nisu nosile u tom segmentu. Domaći su konstantno tražili i minimalan kontakt pri ulazima što je rezultiralo sa barem sedam ili osam pogodaka uz faul u prvom poluvremenu. Imali su čak 15 asistencija u prvih 20 minuta, Zvezda je delovala raštimovano kao nikada ove sezone, te se nagoveštavala katastrofa za Dejana Radonjića i njegov tim. Partizan je ubacio 68 poena jednoj od najboljih odbrana u Evroligi ove sezone, potpuno razbijanje za rekord AdmiralBet ABA lige. Na sve to, Luka Mitrović je pred start drugog dela sakupio četiri faula.

Nije se mnogo toga promenilo u nastavku. Partizan je imao previše prostora i svaki pedalj je iskorišćen ne bi li se prednost uvećala. Tako su, nakon „+25“ išli i došli do „+30“. Sve to omogućilo je Željku Obradoviću i da pruži  priliku Gregoru Glasu i Tristanu Vukčeviću koji do sada nisu igrali u ovom finalu. Slika se nije menjala. Partizan je uspešno održavao ogromnu prednost, a potom i premašio stotinu poena, što se Crvenoj zvezdi u novijoj istoriji nije mnogo puta dešavalo, posebno ne pod vođstvom Dejana Radonjića.

Crnogorski stručnjak moraće ozbiljno da zbije redove. Logično, nije bio zadovoljan načinom na koji je njegov tim igrao, te je u jednom momentu odgurnuo kameru koja je želela da oslika tajm-aut u poslednjem kvartalu. Zatim, dogodila se još jedna nemila scena. Uroš Trifunović se "isplazio" u pravcu Dejana Radonjića, što je bilo sramotno.

Prednost Partizana nastavila je da raste nakon isključenja Trifunovića i manje pauze. Pitanje pobednika je odavno već bilo poznato, ali borba je ipak bila prisutna.

Najbolji pojedinac utakmice bio je Aleksa Avramović sa 24 poena i šest asistencija, 19 je dodao Matijas Lesor, 12 Jam Madar, 11 Alen Smailagić. Kada je reč o Crvenoj zvezdi, 16 poena je imao Ostin Holins, 16 Ognjen Dobrić, 11 Stefan Marković. 

Peti meč koji će doneti prvaka AdmiralBet ABA lige na programu je u ponedeljak od 20 sati.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke